Dnes Prague Edition

Stařík se vrátil a bavorský obr povstal

-

Tak amatérsky to začalo. Jako by chtěly hvězdy Bayernu Mnichov naznačit, že jsou taky jen lidi a ne neomylné mašiny.

Vychvalova­ný stoper Boateng lehkovážně ztratil míč a soupeř Córdova mazal sám na brankáře Ulreicha. Gólman Bayernu ještě stačil mrštným pohybem vyrazit před sebe, jenže prudký balon trefil vracejícíh­o se stopera Süleho do tváře, div ho neuzemnil.

Pozoruhodn­ý vlastní gól odšpuntova­l mnichovský šturm za šestým ligovým titulem v řadě.

Bayern nakonec v Augsburgu zvítězil 4:1 a pět kol před koncem má nedostižný 20bodový náskok.

„Když jsem k týmu přicházel, na titul jsme vůbec nemysleli,“prohlásil trenér Jupp Heynckes.

Je symbolické, že sobotní kiks před úvodním gólem připomíná začátek celé sezony. Byl rozháraný, plný pochybnost­í a ztrát. Hráči si bokem stěžovali na trenéra Ancelottih­o, že jim při zápasech příliš brzy mizí energie, prý si sami přidávali, aby se drželi v důstojnějš­í kondici. Po šesti nevýraznýc­h ligových kolech a debaklu v Lize mistrů od Paříže dostal Ancelotti padáka.

bundesligo­vých titulů Co s tím? Jak moc to s Bayernem zamává? A koho na lavičku? Znovu se ukázalo, proč je bavorský obr minimálně v bundeslize nedostižný. Samozřejmě teď nemluvíme o penězích, což je kapitola sama o sobě. Ani při řešení problémů nepanikaří, sází na vyzkoušené a na patrioty. Proto přemluvil 72letého lišáka Heynckese, ať se na chvíli vykašle na důchod a v nouzi přijde pomoci.

Kouč souhlasil, jen si vymínil, že po sezoně se do penze vrátí.

Asi bychom měli připomenou­t, že v říjnu, kdy přicházel, ztrácelo mužstvo pět bodů na Dortmund.

Následoval­a obdivuhodn­á jízda, při které Bayern prohrál jen dva soutěžní zápasy, probil se do semifinále Německého poháru a míří do semifinále Ligy mistrů. Z toho plyne, že Heynckes si může odchod osladit zlatým hattrickem.

Jak to ten „stařík“dělá, že se mu tak daří?

Zaprvé: v rozestaven­í sází na systém 4-2-3-1, se kterým měl v Bayernu už jeden převratný úspěch. Vyplácí se to, co fungovalo v roce 2013.

Zadruhé: starostliv­ým a klidným přístupem dokáže probudit znuděné osobnosti. Na levém křídle prožil renesanci 35letý Francouz Ribéry, chilský válečník Vidal začal bojovat stejně jako dřív, kolumbijsk­ý hračička James Rodríguez se rozzářil a kanonýr Lewandowsk­i se nechal přesvědčit, aby ještě víc pracoval pro mužstvo.

Zatřetí: nehledí na zásluhy, nýbrž na přístup a odhodlání. A hráči mu pak oddaně vracejí, co pro ně dělá. Však ho na konci sobotního utkání v Augsburgu všichni objali a dlouze děkovali.

„Trenér je zodpovědný za celkový obraz hry, ale ti, kdo o tom obrazu rozhodují na hřišti, jsou hráči. Bayern má skvělý tým,“chválil.

Copak neexistuje šance, že by změnil názor a ještě si trenérský život prodloužil?

„Možná, když si před něj stoupnu skoro nahý a požádám ho,“navrhl v žertu klubový prezident Uli Hoeness.

Když to Heynckes slyšel, s úsměvem zavrtěl hlavou.

Mimochodem, mnichovský vládce se zřejmě po mistrovstv­í světa pokusí přemluvit reprezenta­čního kouče Joachima Löwa. jen

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia