Dnes Prague Edition

Strany o nové vládě: bez Babiše by to šlo lépe

- — Josef Kopecký

Případná změna osoby pověřené sestavit vládu by zahýbala postojem více politickýc­h stran, které se nechtěly jakýmkoli způsobem zaplést do podpory vlády vedené trestně stíhaným premiérem v demisi Andrejem Babišem. Kromě ČSSD a obou extrémních stran, které zatím o vládě jednaly, by se jednání s ANO nebránila ani ODS, lidovci, STAN a zčásti ani Piráti.

„ODS nechce, aby byl premiér trestně stíhaný. Pokud by tato překážka byla odstraněna, určitě je ODS otevřena jednání,“říká místopředs­edkyně strany Alexandra Udženija. ANO a ODS mají dohromady 103 křesel.

Babiš vůbec poprvé v pondělí pro Lidové noviny připustil, že by respektova­l, kdyby prezident Miloš Zeman po krachu jednání ANO s ČSSD pověřil sestavením vlády jiného politika hnutí.

„Bez hnutí ANO se vláda, která nebude závislá na hlasech radikálníc­h a extremisti­ckých stran, sestavit nedá, takže se to nabízí jako řešení, které tady mohlo být už dávno,“řekl šéf KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Pověřením jiného politika ANO by se do hry vrátila varianta obnovení staronové koalice ČSSD, ANO a lidovců, o čemž někteří politici sociální demokracie hovořili už na víkendovém sjezdu. Exministr Zdeněk Škromach blízký Zemanovi pro server iDNES.cz zmínil i možnost rozšíření takové koalice ještě o STAN, aby měla robustnějš­í většinu – 109 hlasů.

„Ve vládě nebude sedět žádná obviněná či trestně stíhaná osoba, bude mít jasnou euroatlant­ickou orientaci a budeme mít garanci, že se ve Sněmovně nebude opírat o extremisti­cké strany,“klade podmínky šéf STAN Petr Gazdík.

I Pirátům vadí trestně stíhaný premiér, spolupráce s komunisty i SPD a navíc chtějí, aby se ANO vzdalo vládní většiny.

Jakoukoli spolupráci s ANO odmítá TOP 09. „Je to i o tom, jak hnutí ANO vládne, jak je propojeno s Agrofertem. Je to o jeho kauzách,“říká její šéf Jiří Pospíšil.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia