Dnes Prague Edition

Hluboký pohár Miloše Zemana

- Petr Kolář reportér MF DNES

Premiér v demisi Andrej Babiš dnes vyrazí do Lán na pro něj klíčovou schůzku s prezidente­m Milošem Zemanem. Jelikož od krachu jednání šéfa ANO se socialisty uplynulo pět dní a prezident to dosud nijak nekomentov­al, čeká se od jejich dnešní večeře hodně. Zvlášť poté, co oba muže rozdělily spory týkající se vyhoštění ruských diplomatů či vydání ruského hackera Nikulina do Spojených států.

Jenže zároveň je i dost indicií, že z možné přestřelky a vyřizování si účtů mezi prezidente­m a premiérem nebude nic. Že Zeman Babiše zkrátka podrží, jako tomu bylo v minulosti už několikrát.

Předseda hnutí ANO zřejmě dostane ještě nějaký čas, aby budoucí vládu sestavoval jako její předpoklád­aný premiér. A Miloš Zeman mu při jejím sestavován­í bude nápomocen. Aby ne, pojede se totiž podle jeho not.

Prezident v minulosti opakovaně odmítl možnost předčasnýc­h voleb. Sto dvacet poslanců ve Sněmovně, kteří by je mohli vyvolat, se nejspíš nenajde. Možnost, že by prezident Zeman bez dohody se šéfem ANO ukázal na někoho jiného z jeho hnutí, se z náznaků lidí z jeho okolí zdá být iluzorní. Babiš nejspíš jen opět dostane doporučení, které Zeman nedávno popsal slovy bonmotu Jana Wericha: „Když tu není ta, kterou mám rád, mám rád tu, která tu je.“Tedy kromě komunistů ještě SPD. Ostatně její šéf Tomio Okamura do Lán míří zítra a předseda KSČM Vojtěch Filip rovněž.

Babiš sice z okamurovců nemusí být extra nadšený – už kvůli odporu některých jeho členů hnutí či pověsti v Evropě – ale zřejmě to překousne. Zvlášť, pokud SPD při hlasování o důvěře vládě „pouze“odejde, čímž sníží kvorum, a aktivní hlasy ANO a KSČM pro budou stačit.

Ostatně Babiš v posledních hodinách několikrát snaživě zopakoval, že nejpodstat­nější pro něj bude dnešní názor prezidenta. Stejně tak se zdá, že Zemanův vztah k Babišovi nijak extra nenarušily ani kauzy vyhoštění ruských diplomatů a vydání Nikulina. Soudit lze i z jeho interview pro TV Barrandov a odpovědi na otázku, zda pohár jeho trpělivost­i s Babišem nepřetekl. „Ale tak já mám ve skříních poháry různé velikosti. Některé z nich jsou hlubší a jiné mělčí.“Tohle bude spíš ten hlubší.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia