Dnes Prague Edition

V regálech chaos, chybí zboží

Lidé si stěžují na Kaufland, uličky jsou zastavěné paletami a u pokladen se dlouho čeká

- Martina Patočková redaktorka MF DNES

Kaufland prožívá těžké období. Na jedné straně se snaží otočit vnímání lidí, že je „jen levný“, na druhé straně bojuje s nedostatke­m zaměstnanc­ů na prodejnách, což mu odrazuje zákazníky.

Lidé si v mnoha obchodech stěžují na chybějící zboží, zejména to akční, uličky zastavěné paletami a dlouhé, až padesátimi­nutové fronty u pokladen.

Kaufland udělal od počátku roku několik změn, na které teď doplácí. Některá opatření už odvolal, na jiných trvá.

Německý obchodní řetězec dodavatelů­m od ledna zakázal, aby zboží do regálů doplňovali prostředni­ctvím vlastních lidí. Rozhodnutí odůvodnil tím, že nechce na prodejní ploše „cizí element“, protože pak nemá vše pod kontrolou a vzniká nepořádek.

Druhé rozhodnutí má stejného jmenovatel­e. Vedení obchodu rozhodlo, že už nechce brigádníky, ale jen vlastní zaměstnanc­e. Opět proto, že brigádníci podle mínění obchodu často netuší, jak věci fungují, kam co patří a podobně.

Kolik brigádníků Kaufland má, známo není, jisté však je, že bez nich a doplňovačů placených dodavateli začaly mít minimálně některé prodejny problémy.

Kaufland se podle finančního šéfa Jana Stupky snažil brigádníky přesvědčit, aby přešli na zaměstnane­cký poměr. A jak přiznává, všichni na to nepřistoup­ili. Kolik jich to vzalo, odpovědět nechce. Z extrému do extrému Podle lidí z oboru Kaufland požadoval, aby brigádníci přistoupil­i alespoň na poloviční úvazek, tedy 80 hodin týdně.

Brigádníci se však často rekrutují z řad studentů, kteří mají povinnosti ve škole, takže větší úvazek a pravidelný režim jim nevyhovuje. Hlavně v Praze jde také o důchodce, kteří pracují přes zimu a na jaro vyjedou na chalupu a s prací končí.

Tím, že Kaufland brigádníky vyhodil a nových zaměstnanc­ů nenabral tolik, kolik by bylo potřeba, prodejny začaly cítit problém. Už před Velikonoce­mi proto řetězec ustoupil a brigádníky začal opět přijímat. „Jde to z extrému do extrému, nejdříve nechtěli nikoho, teď berou všechno,“uvedl tehdy dobře informovan­ý zdroj z oboru. Kaufland navíc začal brát i brigádníky od agentur, zatímco do letoška si je vždy hledal sám.

Podle Stupky ale i teď přijímají brigádníky jen na práce, kde nemohou „nabourat“jejich systém, jako je třeba práce ve skladu. Podle lidí z oboru jde profese v obchodě rozdělit třeba na práci na pokladně, kterou navíc kvůli hmotné odpovědnos­ti často nikdo nechce, či za obsluž- ným pultem. Ale ten, kdo pracuje na prodejní ploše, dělá vše, od skladu přes doplňování po přebírání zeleniny.

Mezitím se obchody také snaží nabrat další vlastní zaměstnanc­e. Jak na Facebooku rozhořčený­m zákazníkům odpovídá za řetězec Anna, nyní jich hledají 280.

Jaký nástupní plat Kaufland nabízí, podle Stupky neřeknou. Dozví se to až ten, kdo projeví bližší zájem. V časech, kdy Lidl láká do mimopražsk­é prodejny na 30hodinový úvazek za 21 tisíc korun, je problém lidi sehnat.

Pokud jde o doplňovače dodavatelů, tady si Kaufland trvá na svém a do prodejny je pustit nechce. MF DNES však od dodavatelů zjistila, že i toto opatření se mírně drolí a externí síly některých dodavatelů se na prodejně mohou neoficiáln­ě objevit.

Podobně tomu bylo i u Teska, které stejný krok jako Kaufland udělalo před deseti lety a pak z něj pomalu vycouvalo.

Šetření Kauflandu má pragmatick­ý základ. Jeho zisky jsou sice stále pěkné, ale už nerostou jako dříve. Za poslední známý rok končící loňským únorem poklesl Kauflandu zisk o pět procent na necelé dvě miliardy – a slabší byl i vývoj tržeb. I Kaufland chce být čerstvý Celé výše popsané cvičení se odehrává v době, kdy Kaufland změnil komunikačn­í strategii a na místo „Z lásky k Česku“se posunul k reklamě „Čerstvý jako nikdy“. Jako svou tvář si vybral známého kuchaře a nekompromi­sního „stírače“nekvalitní práce restaurací Zdeňka Pohlreicha.

Ten připravil s moderátork­ou Lucií Křížkovou, která má působit hlavně na matky s dětmi, na 150 reklam- ních spotů, které postupně půjdou do éteru. Ty, které se už na obrazovce objevily, se zaměřovaly na to, že Kaufland nabízí velkou šíři sortimentu a sežene se tam všechno.

Podle lidí z byznysu se Kaufland snaží vydat na cestu podobnou Lidlu, který byl zpočátku také jenom levný, ale postupně se mu podařilo pootočit vnímání lidí k tomu, že je i kvalitní.

Kaufland má novou řadu výrobků pod vlastní značkou Excellent, podobně jako mají ostatní řetězce Tesco Finest, Albert Excellent, Globus Gold.

Otázka je, nakolik se mu kampaní podaří vnímání zákazníků ovlivnit. Většina si totiž Kaufland spojuje s akčním zbožím, což na lákání nových zákazníků nestačí.

Podle marketingo­vých odborníků jde o běh na dlouhou trať a je to spíše otázka let než měsíců. Obchodník však musí dodržovat soulad mezi tím, co slibuje, a tím, co je reálně v prodejnách.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia