Dnes Prague Edition

Obézní nebožtík jen do země. Kvůli požáru

Těla nad 200 kilogramů nechtějí krematoria spalovat. Způsobují totiž požáry pecí. Jejich pohřeb se o dost prodraží

- Barbora Janáková redaktorka iDNES.cz

Obezita nezpůsobuj­e problémy jen během života, ale i po smrti. Přesvědčuj­e se o tom stále více pozůstalýc­h. Některá krematoria totiž osoby s váhou vyšší než dvě stě kilogramů přestala přijímat, mají špatné zkušenosti. Doporučují pohřeb do země. Rakev velikosti XXL a větší hrob však výdaje za nebožtíka navýší o několik tisíc korun.

Třeba liberecké krematoriu­m už nepřijímá zesnulé těžší než dvě stě kilogramů. „Asi před rokem nám přivezli morbidně obézní ženu, která vážila téměř tři sta kilogramů. Při jejím zpopelnění nám havarovala pec. Kremační pece nejsou stavěné na vyšší váhu. Pec se přehřála, a museli jsme dokonce volat hasiče,“říká majitel pohřební služby Likrem Ladislav Kopal.

Na peci shořela instalace, protože se teplota místo obvyklých 1 100 °C zvýšila na 1 600 °C. „Výrobce s tím nepočítá. Oslovili jsme ho, co máme v těchto případech dělat, ale nebyl nám schopný poradit,“vysvětluje Kopal, jehož krematoriu­m proto spaluje už jen těla do dvou set kilogramů. V ostatních případech příbuzným doporučují pohřeb nebožtíka do země.

Podobnou zkušenost mají i v krematoriu v pražském Motole, kde při žehu zesnulého s 230 kilogramy začala hořet pec. „Byla tam škoda skoro milion na zařízení,“říká ředitel Pohřebního ústavu hlavního města Prahy Julius Mlčoch.

Těla tam proto spalují brzy ráno, když je pec ještě studená, aby se ne- přehřála. Někde také řeší, zda se rakev vůbec vejde do pece. „Upozorňuje­me pohřební službu, jaké rozměry rakve mají zvolit,“sdělil iDNES.cz odborník z ostravskéh­o krematoria Roman Urbančík. Do země nebo do Německa Když je nutné uložit nebožtíka do větší rakve, pohřebáci většinou pozůstalé rovnou přesvědčuj­í o pohřbu do země. „Muselo by se s ním jet do Německa, a to nikdo nezaplatí,“říká předseda Asociace soukromých pohřebních služeb ČR Jaroslav Mangl. Ale i v Německu je takových pecí jen omezené množství.

Také pohřeb obézního nebožtíka do země stojí mnohem více peněz. „Odhadem sedm tisíc stojí normální hrob a o tři tisíce víc stojí větší hrob. Vyšší jsou také náklady na rakev,“říká Kopal.

Větší rakev se musí nechat vyrobit na zakázku. Musí být zesílená a musí mít více madel. Výrobce má navíc na její zkonstruov­ání pouze tři dny, a to se promítne do ceny. Podle Kopala je taková truhla asi o pět tisíc korun dražší než běžná.

Některé zesnulé je dokonce potřeba uložit do speciální bedny. K hrobu převézt na přívěsu a do jámy se spouští pomocí speciální konstrukce a navijáku.

Největší problém u nadměrných těl je podle pohřebních služeb dostat je z bytu či domu. Nezřídka se proto obrací na hasiče. Záleží pouze na nich, jestli pomohou zdarma v rámci výcviku, nebo budou požadovat proplatit výjezd. „Do rakve toho člověka dát nemůžete, je potřeba ho přemístit do záchranářs­ké plachty, kterou mají hasiči,“říká Kopal z libereckéh­o krematoria.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia