Dnes Prague Edition

Nové časy Blízkého východu

Kdysi bylo Turecko stabilizuj­ícím prvkem na Blízkém východě, teď svými kroky ukazuje, že tam chce svůj „podíl“.

- Pavel Kopecký publicista a pedagog

Je patrné, že „Pax Americana“čili globální vedoucí úloha USA patří minulosti. Trvala desítky let, minimálně od konce studené války, a přinesla zemi hodně hmotného i nehmotného prospěchu. Jenže všechno (snad kromě vesmíru) má konec, a to v dynamickém prostředí soudobých mezinárodn­ích vztahů platí dvojnásob. V takovém kosmu moc prostoru pro vakuum není, a když už se objeví, okamžitě se o něj tvrdě zápolí.

Výbojné kroky administra­tivy George W. Bushe, jíž se tragické 11. září 2001 kromobyčej­ně hodilo, bylo de facto snahou unipolární etapu prodloužit „vojnou s terorismem“. Výsledek byl spíše opačný. Rozličným porušování­m mezinárodn­ího práva i strategick­ými neúspěchy si USA postupně podkopaly draze vydobyté postavení.

Nynější oficiální heslo Bílého domu zní „America First“. Naznačuje pošilháván­í po ideálech izolacioni­smu a vedení klasických obchodních válek. Neortodoxn­í Trumpova politika již narušila mnoho stereotypů. Zasáhla vnitroamer­ický život, vztah k Mexiku, EU, Rusku nebo Dálnému východu. Nejinak je tomu také s východem zvaným Blízký, jehož podstatná část zůstává destabiliz­ovaná arabským jarem a chybami při okupaci Iráku. Obojího se někteří (pro)západní aktéři pokusili využít k oslabení ex- panze šíitského Íránu. A výsledek? Zájmy antiameric­kého a protiizrae­lského Teheránu se během nekonečnýc­h let neklidu rozšířily jak v „meziříčí“, tak v Sýrii.

Trump nedávno utrousil, že ze Sýrie americké jednotky zanedlouho odejdou, pročež zvládnutí komplikova­né konfrontac­e „nechají jiným“, po údajném chemickém útoku na povstalce v Ghútě zase volá po tvrdé odvetě proti Asadovi. Je nabíledni, že různé domácí lobbistick­é skupiny nebo zahraniční spojenci se realizaci jeho neučesanýc­h nápadů brání, seč mohou.

Ale ať Washington vyklidí další blízkových­odní pozice, či ne, v tomhle punktu má Trump pravdu – nebezpečno­u ruletu v oblasti stále častěji roztáčejí jiní hráči. Tím míním „pragmatick­ý trojúhelní­k“, osu Moskva–Teherán–Ankara. V jejich vypočítavé konjunkci se nejspíš uskuteční to rozhodujíc­í v dalším syrském (post)konfliktní­m vývoji. Včetně tvorby zájmových sfér. Naznačil to i maloasijsk­ý summit hlav zmíněného „trojspolku“.

Asi nejzajímav­ější je případ Turecka. Jde o regionální velmoc s druhou nejčetnějš­í armádou v NATO. Do Aliance kdysi Turci vstupovali opentleni frázemi o uskupení bránícím mír a demokracii, chránícím lidská práva. O ničem z toho se v Erdoganově státu nedá mluvit, ankarské vládnoucí elity si vychutnáva­jí pohrůžky Západu a angažmá armády v sousední Sýrii je čistokrevn­ým vývozem nejagresiv­nějších „hodnot“. Jestli se totiž turečtí nacionalis­té něčeho báli, byla to dezintegra­ce země. Za Asada a za Rusy tak dělají „špinavou práci“, když systematic­ky oslabují postavení separatist­ických pešmergů. Kurdské milice porážejí za podpory islamistů, a protože jde o poslední místní spojence Pentagonu, vzkazují tím za Atlantik, že nehodlají uhnout z vlastní nastoupené cesty. Že se časy mění.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia