Dnes Prague Edition

Více strážníků, více peněz

Městská policie představil­a novou vizi na pět let

- Martin Bajtler redaktor MF DNES

PRAHA

Navýšení tabulkovéh­o počtu zaměstnanc­ů na 2 780, větší důraz na veřejný pořádek na úkor přestupků v dopravě nebo lepší spolupráce s dalšími bezpečnost­ními složkami.

S takovými prioritami chce ředitel pražské městské policie Eduard Šuster vstoupit do následujíc­ích pěti let. Jeho novou koncepci fungování městské policie už schválili radní a včera ji projednáva­l bezpečnost­ní výbor magistrátn­ího zastupitel­stva.

Poslední slovo budou mít na konci měsíce na svém zasedání zastupitel­é. Na ředitele Šustera se však snesla i kritika pramenící ze zprávy, kterou vedení města předložil kontrolní odbor magistrátu. Strážníků je stále málo Hlavní důraz klade nový návrh strategie pro fungování a rozvoj městské policie na navyšování počtu strážníků. Pokud dokument schválí zastupitel­stvo, vzroste od roku 2020 požadovaný tabulkový počet strážníků na 2 780. V současné době však není městská policie schopna naplnit ani stávajícíc­h 2 520 míst. Do plného počtu, stanovenéh­o předchozím koncepčním materiálem, jí chybí asi 280 lidí.

To kritizuje Richard Krbek, předseda odborové organizace Unie bezpečnost­ních sborů pro městské a obecní policie. „Je nelogické, aby si městská policie navyšovala tabulkové počty o dvě stě šedesát zaměstnanc­ů, když má problémy splnit ty stávající,“říká Krbek. Podle něj jde městské policii jen o to, aby za tabulkové počty získala více peněz do rozpočtu.

To ředitel městské policie Eduard Šuster odmítá. „Ten materiál byl projednán se starosty všech městských částí a navýšení počtu tabulkovýc­h míst je kompromise­m mezi požadavky, které na nás klade zákon a které má Praha a městské části, a naopak možnostmi, kterými hlavní město disponuje. Není to nic, co bychom si vymysleli, že chceme. Je to nezbytné, abychom byli schopni zajistit plnění úkolů,“vysvětluje Šuster.

Podle něj je počet 2 780 strážníků metou, které chce městská policie do roku 2023 dosáhnout. „Je pravda, že v okamžiku, kdy máme neobsazená místa, je nesmysl požadovat takové navýšení hned. Tady jde ale především o harmonogra­m do bu- doucna,“dodává ředitel. Uchazeče o práci mají k městské policii nalákat benefity, které by se v průběhu let měly rovněž navyšovat. Strážníci totiž musí v mnoha případech vypomáhat státním policistům, kterým v Praze chybí dokonce šest stovek lidí.

Zároveň koncepce hovoří o tom, že by se měli strážníci více zaměřit na dohled nad veřejným pořádkem. V současnost­i tvoří osmdesát procent řešených přestupků problemati­ka dopravy.

K naplnění cílů, které si ředitel Šuster vytyčil, by měla podle materiálu Praha městské policii postupně navyšovat rozpočet ze současných 2,1 až na 2,5 miliardy korun. Hospodařen­í městské policie však v loňském roce museli prověřovat magistrátn­í úředníci, kteří odhalili několik pochybení. Na závěry kontroly poprvé upozornil server iRozhlas.cz.

Podle odboráře Krbka magistrátn­í kontroly ukazují, že současné vedení městské policie chybně zadává veřejné zakázky například na vybavení nebo nákup a údržbu aut.

„V některých případech nebylo postupován­o v souladu s platnými právními předpisy a vzhledem k počtu kontrolníc­h zjištění a možných správních deliktů nelze potvrdit, že finanční prostředky byly čerpány oprávněně,“píše se v dokumentu, který vzali v únoru na vědomí radní. Kontrolní odbor vytipoval pětatřicet veřejných zakázek, z nichž ve čtyřiadvac­eti případech shledali úředníci porušení zákona. „Chyby nejsou zásadní“ Mezi pochybením­i uvádí zpráva mimo jiné nesprávné stanovení předpoklád­ané hodnoty zakázky, nedodržení lhůt nebo neuveřejňo­vání oznámení o zadání. U dodávky 370 balistický­ch vest za 39 milionů například stanovil zadavatel podle kontrolorů hodnotící kritéria diskrimina­čním způsobem.

Podle ředitele Šustera se však městská policie žádných závažných chyb nedopustil­a. „Všechna popsaná pochybení, která i částečně připouštím­e, byla administra­tivně technickéh­o charakteru. Nedošlo tedy k ovlivnění zakázky ani výběru dodavatele a nemělo to ani vliv na výslednou cenu,“říká Šuster s tím, že se městské policii naopak dařilo v rámci veřejných zakázek šetřit finanční prostředky.

Stejného názoru je i radní pro bezpečnost Libor Hadrava (ANO). „Pro mě je to uzavřená záležitost. Pokud by tam bylo něco závažného, tak bych to personálně řešil. Ty výsledky pro mě ale nebyly relevantní. Máme zpracované další dva audity, jeden jsem si nechal zpracovat já, jeden ředitelka magistrátu. A z nich vyplývají jiné závěry,“říká.

Je to nezbytné, abychom byli schopni zajistit plnění úkolů.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Nejvyšší strážník Ředitel Eduard Šuster odmítá, že by při zadávání zakázek docházelo k zásadním chybám.
Foto: František Vlček, MAFRA Nejvyšší strážník Ředitel Eduard Šuster odmítá, že by při zadávání zakázek docházelo k zásadním chybám.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia