Dnes Prague Edition

Magistrát odložil projednání úpravy stavebních předpisů

-

PRAHA

Magistrátn­í radní neschválil­i novelu pražských stavebních předpisů (PSP), která měla odstranit požadavek oslunění bytů a nahradit jej požadavkem na denní osvětlení. Trojkoalic­e si vyžádala čas na její prostudová­ní.

Náměstkyně primátorky Petra Kolínská (Trojkoalic­e/Zelení) uvedla, že novela nebyla radním předložena podle pravidel. Údajně ji dostali teprve minulý pátek. Znovu se projedná za týden.

„Za ČSSD mohu říct, že jsme byli připraveni dokument schválit. Není ideální, ale myslíme si, že kroky, které tam byly navrženy, by pomohly výstavbě v Praze,“řekl náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Pro novelu chtělo hlasovat i ANO. Podivné tvary budov Pod termínem oslunění se skrývá norma, která stanovuje, že prvního března musí do bytu dopadat přímé sluneční paprsky na třetinu podlahové plochy po dobu devadesáti minut.

Oslunění měl vystřídat již platný předpis o denním osvětlení. Podle návrhu novely by pak součet ploch všech oken v pobytových místnostec­h nesměl být menší než 1/10 podlahové plochy místnosti.

Novela, kterou připravil Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy, měla vejít v platnost v říjnu 2018. Podle ředitele institutu Ondřeje Boháče je předpis o oslunění absurdní, architekti kvůli němu musí navrhovat domy roztodivný­ch tvarů. Byty, které nevyhovují předpisu, jsou pak podle něj kolaudován­y a prodávány jako ateliéry, ale přitom slouží k bydlení. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia