Dnes Prague Edition

Jedna obec si vytáhne černého Petra

- — Jakub Pokorný

Současný ministr průmyslu Tomáš Hüner chce do konce roku vybrat z nynějších devíti čtyři nejvhodněj­ší lokality pro úložiště jaderného odpadu. V rozhovoru pro MF DNES vysvětluje, proč mu na úložišti tak záleží.

Co že jste se pustil jako ministr v demisi do takového dlouhodobé­ho projektu?

Je to takový masochismu­s, že? Kdysi jsem působil jako náměstek ministra pro energetiku a tehdy jsme začali komunikova­t se starosty. Řešili jsme finanční odškodnění obcí dotčených přípravou stavby úložiště. Když jsem přišel po těch 12 letech, tak jsem zjistil, že se spousta těch věcí nepohnula z místa.

Vy chcete letos zúžit počet lokalit na čtyři?

V podstatě jde o sedm plus dvě místa, protože do toho ještě spadají Dukovany a Temelín. Do konce letošního roku by se mělo říci, ve kterých čtyřech z nich jsou vhodné podmínky, aby se tam stavělo.

O tom rozhoduje vláda?

Ano. V roce 2025 by se to pak mělo z těch čtyřech lokalit zúžit na dvě – hlavní a záložní.

Nebojíte se, že sklad nakonec budete muset prosadit silou, když ho nikde nechtějí?

Toho se upřímně obáváme. Vznikla mnohem větší nevole obcí proti stavbě tohoto typu než v roce 2009. Samozřejmě stát se musí v nějakém bodě rozhodnout k nějakému kroku, který dnes ti starostové odsuzují a říkají, že je silový. Z hlediska bezpečnost­i České republiky je potřeba zajistit dlouhodobé a bezpečné uložení takového odpadu. V současné době je vyhořelé palivo skladováno v Dukovanech a Temelíně.

Máte ještě časovou rezervu, kdybyste museli odložit to rozhodnutí plánované na letošní rok?

Budování může trvat 10 až 15 let. Dnes už se stavba připravuje dalších 10 až 15 let a to jsme skoro v roce 2025. To už by tedy mělo být rozhodnuto o lokalitě, kde to má stát.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia