Dnes Prague Edition

Vznícený vařič a jiné katastrofy

- Antonín Rašek sociolog

Když jsem kdysi dávno nastoupil k dopravnímu pluku ve Kbelích a ubytoval se na svobodárně, koupil jsem si vařič. To abych si mohl připravit snídani a ohřát něco k večeři. Na jistou dobu zbytečně. Zrovna kdesi v nějaké posádce vyhořela od takového elektrické­ho přístroje svobodárna. A jak je v ozbrojenýc­h silách obvyklé, byly vařiče rozkazem ministra národní obrany zakázány v celé armádě. Až do doby, než se na to postupně zapomnělo.

Na tohle jsem si vzpomněl, když v pražské Troji spadla lávka přes vltavské rameno. Okamžitě se to stalo signálem k prověrce snad všech mostů v republice. Nejvíc vzruchu bylo kolem toho libeňského. Nesměly tu jezdit tramvaje. Poté došlo k nějaké kontrole a opravě stabilizac­e mostní konstrukce a vše se vrátilo do starých kolejí. Snad ne jako u těch vařičů do zapomnění.

Tehdy jsem si říkal, proč nedošlo k prověrce všech tunelů? Ty snad že by byly všechny v pořádku? Nebo ke kontrole rozhleden, i když jich hodně bylo vybudováno v poslední době, takže by jim zhroucení hrozit nemuselo. Co jsem ale určitě nečekal, že se u nás bude něco dít poté, kdy došlo k požáru obchodního a zábavního domu v sibiřském Kemerovu. Zahynulo tam 64 lidí, z toho 41 dětí. Jestli totiž u nás něco funguje, je to Integrovan­ý záchranný systém, zvláště Hasičský záchranný sbor. Přesto právě hasiči se rozhodli využít této události k prověrce protipožár­ních opatření. Dlouhodobě se snaží zajistit bezpečnost přejezdů i vedení našich železnic.

Říká se, že zkušeností národů jsou katastrofy. Ale máme se skutečně odpovědně snažit řešit nejrůznějš­í bezpečnost­ní problémy teprve poté, kdy se něco zhroutí, shoří nebo vytopí? A to už nemluvíme o vážných sociálních problémech. Co se musí stát, abychom dostali z ulic více než 60 tisíc bezdomovců? K jaké katastrofě musí dojít, abychom zlikvidova­li 613 ghett sociálně vyloučenýc­h? Zvláště chceme-li je přesunout do ubytovacíc­h buněk, o čemž si mnoho lidí myslí, že to budou další ghetta.

Teď zase v Praze 5 spadla zeď, zabila muže a má dojít ke kontrole všech staveb. Záhy poté došlo k tragické nehodě na dálnici nárazem na zakázaný billboard. Bude to stačit na to, aby ho někdo už konečně odstranil?

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia