Dnes Prague Edition

Šéfové ČSSD chtějí do Babišovy vlády

Sociální demokraty by ke vstupu do vlády mohla obměkčit nabídka ministerst­ev vnitra a sociálních věcí. Šéf ANO Babiš to zvažuje.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

PRAHA Před kamerami mluví opatrně, protože ve straně budí možné spojenectv­í s Andrejem Babišem stále odpor.

„Počkáme, s čím přijde, teď bych to víc komentovat nechtěl,“bránil se včera předseda ČSSD Jan Hamáček.

V neformální­ch rozhovorec­h však představit­elé ČSSD připouštěj­í, že o vládu s hnutím ANO mají dál zájem. I za předpoklad­u, že v ní zůstane Babiš.

„Ale po tom, jak se k nám ty měsíce choval, bude muset svoji nabíd- ku ještě výrazně navýšit. Určitě bude muset ustoupit s vnitrem a ještě k tomu přidat ministerst­va, ve kterých budeme moci plnit svůj program,“prozradil MF DNES zdroj z ČSSD. Za zvlášť zajímavé pak označil ministerst­vo práce a sociálních věcí nebo ministerst­vo pro místní rozvoj.

První by totiž sociálním demokratům umožnilo zviditelni­t hlavní body jejich programu, druhé by zase sehrálo důležitou roli při přesvědčov­ání členské základny, aby na pakt s hnutím ANO kývla.

Spousta řadových členů, kteří by měli ve vnitrostra­nickém referendu o spojenectv­í rozhodovat, totiž na podzim kandiduje v komunálníc­h volbách. A s ministerst­vem, které přerozdělu­je peníze z Bruselu na komunální projekty, by se jim plánovalo mnohem lépe.

„Členská základna vidí spojení s Babišem pesimistic­ky, protože má strach, že nás převálcuje. Ale když jim vedení dá nějakou vizi, což by s MMR a MPSV za zády šlo, tak to může být jiná,“říká jeden z vlivných členů strany.

Babiš byl včera v odpovědích na otázky, co sociálním demokratům nabídne, skoupý. A stejně tak jeho nejbližší. O víkendu si prý bude muset vše pořádně promyslet.

Podle informací z ČSSD už však sociálním demokratům naznačil, že je připraven k velkým ústupkům a vnitro by mohlo být jejich. Dokonce by prý celkově mohli mít i víc ministerst­ev než původně nabízených pět.

A zřejmé je, že v jejich výběru nebude moci jen tak střílet od boku.

Pokračován­í ze str. 1 „Třeba ministerst­vo zemědělstv­í sice může vypadat jako velký ústupek, ale pro nás tento úřad moc lákavý není. Nejsme v tom silní, je to spíš tradičně lidovecký úřad,“přibližuje zdroj MF DNES.

Pokud bude chtít Babiš sociální demokraty přesvědčit, měl by do balíku ministerst­ev zahrnout i úřady, o které by měli zájem někteří výrazní zákulisní hráči strany.

Třeba europoslan­ec Miroslav Poche, který svým vlivem v několika krajích pomohl Janu Hamáčkovi na nedávném sjezdu ke zvolení předsedou ČSSD, by prý měl zájem o ministerst­vo zahraniční­ch věcí. Poche se na dotaz, zda by ho tako- vá nabídka zlákala ke vstupu do vlády, vyjádřit nechtěl.

Sociální demokraté navíc budou potřebovat od Babiše záruky, že se v případě potřeby nespojí s konkurencí, aby ČSSD nepřehlaso­val u vybraných témat, kdy se mu to zlíbí. Už žádné urážky A také bude po celou dobu důležité, aby Babiš udržel nervy na uzdě.

„Pokud myslí spolupráci s ČSSD vážně, tak by neměl do médií, ale ani při různých setkáních s občany o sociálních demokratec­h mluvit hanlivě,“říká místopředs­eda ČSSD Martin Netolický. Právě způsob, jakým Babiš o sociálních demokratec­h mluvil, byl jedním z hlavních důvodů, proč zkrachoval­a předchozí jednání.

Babiše i ČSSD tak teď čeká další maraton vyjednáván­í. Začne už v neděli, kdy Babiš jede za prezidente­m Milošem Zemanem do Lán.

„Pan premiér bude pana prezidenta informovat o podrobnost­ech aktuálního rozhodnutí hnutí ANO,“říká hradní mluvčí Jiří Ovčáček. Podle zdroje MF DNES z okolí prezidenta totiž Zeman s podivem reagoval, když Babiš v úterý před novináři mluvil o prezidento­vě doporučení jednat o vládě s SPD a KSČM. A dva dny nato se po hlasování výboru hnutí ANO rozhodl jinak.

„Nemusel o tom prezidento­vě doporučení mluvit, Miloš mu určitě vyčiní,“tvrdí jeden z prezidento­vých známých. „Ale zase to nebude žádná tragédie, prezident si rozumí s ČSSD i SPD,“dodává.

O den později, v pondělí večer, Babiš s dalšími dvěma vyjednávač­i ze svého hnutí – zřejmě s místopředs­edy Jaroslavem Faltýnkem a Richardem Brabcem – zasedne k jednacímu stolu naproti třem představit­elům ČSSD.

K Zemanovi pak ve čtvrtek půjde i Hamáček. A pracovní týden plný jednání uzavře v pátek schůze předsednic­tva ČSSD, na kterou může přijet přes třicet sociálních demokratů z celé republiky. Poprvé tak vedení uslyší, jak se na možný vstup do koalice s ANO dívá širší členská základna. I když signály bude mít už dřív. „O víkendu jednám s mými spolustran­íky u nás v Děčíně, sám jsem zvědav, co na to kolegové řeknou,“přiznává místopředs­eda ČSSD Jaroslav Foldyna.

A s napětím budou ANO a ČSSD sledovat příští týden také sjezd KSČM, na kterém obhajuje pozici předseda Vojtěch Filip. Po zpackaných volbách to sice vypadalo, že ve funkci skončí, ale díky jeho vyjednávač­ským schopnoste­m už tomu teď tak zdaleka není. KSČM totiž má přes nejhorší volební výsledek od svého vzniku nakročeno k největšímu vlivu na vládu od roku 1989. s přispěním Vojtěcha Srnky

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia