Dnes Prague Edition

Dlužníci vracejí úder exekutorům

Tisícům lidí v dluhové pasti se otevírá cesta, jak naopak donutit platit svého exekutora. Pomoci by jim mohlo i nulové oddlužení.

-

Pokračován­í ze str. 1 Potíž teď paradoxně mohou mít někteří exekutoři. Advokát Petr Němec, který zastupuje oběti exekucí s neplatnými rozhodčími doložkami, se nyní na liknavost exekutorů chystá reagovat tím, že pohledávky vůči nim začne od svých klientů vykupovat.

„Lidé, kteří podobný problém mají, často už nechtějí investovat do dalšího soudního sporu a riskovat, že peníze po exekutorov­i nevymohou. My přemýšlíme o tom, že za nějaký podíl peníze vymůžeme,“popsal Němec s tím, že podobný spor chystá i s nově zvoleným šéfem exekutorsk­é komory Vladimírem Plášilem. Dobrá víra exekutorů Exekutoři se brání podobně jako frýdeckomí­stecký Jaroslav Kocinec v již zmiňovaném sporu. Postupoval­i podle zákona a náklady na exekuci vynaložili v dobré víře.

„Všechny úkony jsem provedl v souladu se zákonem, bezchybně a eticky. Poté soud změnil názor a exekuci, kterou nařídil, sám zastavil. Důvodem pro zastavení byly skutečnost­i, které předcházel­y samotnému zahájení exekuce a které nijak nesouvisí s mým postupem,“řekl MF DNES Kocinec, který se proti rozsudku odvolal.

Praxe, na kterou Kocinec a další exekutoři doplácejí, začala v roce 2013. Tehdy Nejvyšší soud konstatova­l, že rozhodčí doložky ve smlouvách úvěrových firem jsou neplatné, pokud v nich není uvedený konkrétní rozhodce.

Pak se přidaly další rozsudky. Například ten, že někteří z rozhodců, kteří o exekucích rozhodoval­i, byli finančně závislí na úvěrových firmách. Jedna z nich třeba totiž rozhodoval­a přibližně o třiceti tisících sporů. Při rozhodčím poplatku 1 100 korun si přišla na obrovské peníze.

Uvěrová firma Proficredi­t se proti tomuto rozsudku bránila dokonce i dovoláním u Nejvyššího soudu. Jenže neuspěla, soud nedávno její dovolání shodil. Některé dluhy splatit nejdou Používat rozhodčí doložky mezitím úvěrovým společnost­em zakázal zákon. Zároveň se v paragrafec­h objevil požadavek, aby úvěrové firmy důkladně prozkoumal­y, že jim je jejich klient půjčku schopný splácet.

Balík starých exekucí vzniklých za „divokých“pravidel ovšem nikam nezmizel. A mnohé úvěrové firmy se je stále snaží vymoci. Spoléhají totiž na to, že dlužníci nevědí o možnosti nechat svou exekuci prohlásit za neplatnou.

Mnozí z dlužníků se navíc potýkají s více exekucemi. „Má se za to, že tři a více exekucí už se takřka řešit nedá. Takže řádově 500 až 600 tisíc lidí v Česku má fatální problém, ze kterého se sami dostanou jen velice těžko,“vypočítává Daniel Hůle, expert na tuto problemati­ku z organizace Člověk v tísni.

MF DNES mluvila například s padesátile­tým Jaroslavem M. z Teplic. Svou sérii půjček začal kreditní kartou, ze které si půjčil asi dvacet tisíc. Jenže neschopnos­t za to platit řešil dalšími úvěry, nejčastěji v po- době dalších karet s velmi vysokými úroky. „Za půjčených sto tisíc jsme vrátili sto padesát,“popisuje.

Do toho onemocněl. „Chytla mě páteř, nemohl jsem pracovat asi půl roku. Pak jsem na rok dostal plný invalidní důchod, pak to překlopili na částečný,“říká. Do toho přišly exekuce a dluhy narůstaly. Pracoval nejdřív jako prodavač, pak zase na různých manažerský­ch pozicích.

Dohromady si napůjčoval okolo dvou set tisíc korun. Když všechno narostlo ještě o poplatky za exekuce a penále, dlužil v jednu chvíli okolo milionu. Až do loňska deset let splácel. Loni z poslední exekuce od HomeCredit­u získal u soudu díky neplatné rozhodčí doložce asi 20 tisíc korun.

„Za tu dobu jsem nebyl v divadle, v kině, natož na dovolené. Prostě jsme přežívali,“vypráví s tím, že na splácení půjček šly tři čtvrtiny každé jeho výplaty. „O oddlužení jsem vůbec neuvažoval. Osobní bankrot beru jako zlodějinu na ostatních,“říká.

V Ústeckém kraji, kde Jaroslav bydlí, se s podobnými problémy jako on potýká téměř každý pátý.

V celém Česku je v exekuci téměř 900 tisíc lidí. Těžko únosnou situaci tak začali řešit i politici.

Vládou letos prošel záměr prosadit takzvané nulové oddlužení, které má lidi z dluhové pasti dostat. „Není to žádná dluhová amnestie, je to nabídka, aby člověk sedm let platil vším, co vydělá a odevzdal všechen svůj majetek věřitelům. A pokud to udělá, tak se mu po sedmi letech smaže zbytek dluhů, které mu zůstanou,“popsal dříve ministr spravedlno­sti Robert Pelikán.

Jeho nápad má ale silné odpůrce. Pravicová opozice i někteří experti mu vyčítají, že nahraje notorickým neplatičům.

Mnohé úvěrové firmy se některé exekuce stále snaží vymoci. Spoléhají totiž na to, že dlužníci nevědí o možnosti nechat svou exekuci prohlásit za neplatnou.

 ??  ??
 ??  ?? S policejním doprovodem Kdo neplatí dluhy, může očekávat, že na něj doma zazvoní exekutor. Foto: Martin Pinkas, MAFRA
S policejním doprovodem Kdo neplatí dluhy, může očekávat, že na něj doma zazvoní exekutor. Foto: Martin Pinkas, MAFRA

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia