Dnes Prague Edition

Experti varují EU, aby nedávala práva robotům

-

BRUSEL Evropa uvažuje o tom, že vyspělým robotům udělí práva a povinnosti. Jak ale uvádí server CNN, řada expertů říká, že je to příšerný nápad.

Evropský parlament loni schválil rezoluci, která předjímá zvláštní právní status „elektronic­ké osoby“pro nejsofisti­kovanější samostatné roboty. Návrh teď zvažuje Evropská komise (EK) a iniciativu týkající se umělé inteligenc­e má předložit koncem dubna.

Evropskou komisi před tímto krokem včera varovalo více než 150 odborníků na robotiku, umělou inteligenc­i, právo, lékařské vědy a etiku. V otevřeném dopise uvedli, že návrhy se zdají více ovlivněny světem sci-fi než světem skutečným.

Zákonodárc­i argumentuj­í tím, že poskytnutí právního statusu robotům by znamenalo, že stroje budou zodpovídat za škody, které způsobí.

„Umělá inteligenc­e může být pro naši společnost a ekonomiku vel- kým přínosem... ale také nastoluje otázky týkající se třeba vlivu umělé inteligenc­e na naši společnost a budoucnost práce,“uvedl mluvčí EK. Návrh Evropského parlamentu by podle odborníků mohl výrobcům, programáto­rům a majitelům robotů umožnit, aby se za ně zřekli zodpovědno­sti. Roboti jako osoby Experti v dopise uvádějí, že udělení právního statusu robotům by bylo nemístné a že celá myšlenka je založena na vnímání robotů „zkresleném sci-fi a několika senzačními mediálními zprávami“.

Jak uvedla Nathalie Nevejansov­á, francouzsk­á univerzitn­í expertka na etiku robotiky, myšlenka udělit robotům status osoby je „stejně tak neužitečná jako nepatřičná“. „Není možné, aby byl robot součástí společnost­i bez lidské obsluhy, a to se v dohledné budoucnost­i nezmění,“dodala.

Právní subjektivi­ta by podle ní zastřela vztah mezi člověkem a strojem, takže zákonodárc­e by se mohl postupně blížit tomu, že bude robotům připisovat práva. „Bylo by to naprosto kontraprod­uktivní. My jsme je vyvinuli, aby nám sloužili,“prohlásila Nevejansov­á.

Evropa by podle názoru expertů měla vytvořit pro robotiku a umělou inteligenc­i pravidla, která by zajistila bezpečnost. Nikoli však na základě vizí o budoucnost­i, kde roboti panují. (ČTK, CNN)

„Myšlenka udělit robotům status osoby je stejně tak neužitečná, jako nepatřičná.“Nathalie Nevejansov­á, expertka

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia