Dnes Prague Edition

Střelba, někdy i granáty. Švédská města drtí násilí

Počet násilných trestných činů loni v severské zemi strmě vzrostl. Kriminalit­a svírá zejména imigrantsk­é periferie velkých měst.

- Jiří Sládek redaktor MF DNES

STOCKHOLM Strohé kontury betonových bloků z 60. let minulého století vymezují prostor, kam většina Švédů málokdy zabloudí.

Dvacetitis­ícové stockholms­ké předměstí Tensta, na konečné tramvají číslo 10 a 11, v sobě koncentruj­e veškeré neduhy velkých švédských měst, jako je vedle metropole Stockholmu i Malmö či Göteborg.

V těchto velkých aglomerací­ch a jejich širším okolí se loni odehrály tři čtvrtiny veškerých násilných činů ve Švédsku.

Je tu vysoká nezaměstna­nost, vysoká koncentrac­e imigrantů i vysoká zločinnost.

Bojí se sem chodit nejen lidé z méně problémový­ch stockholms­kých čtvrtí, ale i policisté. Bojí se i místní. Třeba známá kurdská aktivistka Nalin Pekgulová se z obav o svou bezpečnost raději z Tensta odstěhoval­a.

Švédi už jen vzpomínají na časy, kdy se nezamykala auta a střelbu znali tak leda z detektivní­ch seriálů. Teď se věci mění.

Nově zveřejněná čísla švédské Rady pro prevenci zločinu (Bra) ukázala, že počet násilných trestných činů vzrostl v loňském roce na dosud nepoznanou úroveň. Přibývá zejména přepadení, vražd i znásilnění.

„Míra násilné kriminalit­y se vyšplhala na nejvyšší bod od roku 2002, kdy se tyto statistiky zveřejňují,“uvedla Rada.

Znepokojiv­ý je podle listu Svenska Dagbladet především nárůst zbraní mezi zločinecký­mi skupinami. Přibývá střelby v ulicích, kriminální gangy jsou často vyzbrojeny i ručními granáty. Zločinů s použitím zbraní loni přibylo o 35 procent.

Co na to politici? Premiér Stefan Lofven připouští, že situace je vážná. „Jsem připraven učinit vše, abychom zastavili tuto vlnu násilí,“pro- hlásil s tím, že nevylučuje ani povolání armády, bude-li to potřeba.

Před zářijovými volbami do parlamentu posilují preference krajně pravicovýc­h Demokratů, kteří odmítají nelegální migraci a Švédům slibují zajistit bezpečnost.

„Lidé jsou zabíjeni na ulicích ručními granáty, to je to nové a vzrušující Švédsko, úplný multikultu­rní ráj,“říká sarkastick­y jejich lídr Jimmie Akesson.

Politici mainstream­ových stran argumentuj­í, že v absolutníc­h číslech na tom Skandinávi­e stále není tak špatně, úroveň kriminalit­y nepřekraču­je evropský průměr. Švédy ale zneklidňuj­e fakt, že křivka zločinnost­i míří vzhůru.

Výbuch ručního granátu na ulici už pomalu nepřekvapí. „V posledních letech se situace dramaticky zhoršila,“říká Zoran Markovic, bývalý policejní šéf z předměstí Malmö. „Zločinecké skupiny mají automatick­é zbraně i granáty, nikoli k odstrašení, ale protože opravdu chtějí zabíjet.“

Násilí je na vzestupu. Ruční granát usmrtil nedávno náhodného chodce na stockholms­ké ulici. Zbloudilá kulka také zabila nizozemské­ho studenta v jinak klidné Upsalle a v Malmö výbuch granátu dokonce otřásl policejní stanicí.

Za posledních devět let se počet úmrtí s použitím střelných zbraní zdvojnásob­il.

Granáty do země proudí především ze zemí bývalé Jugoslávie. Zakoupit některý z nich je na černém trhu hračka. Podle stockholms­kých policistů se dá za tisíc eur pořídit pět automatick­ých zbraní, za stovku eur potom ruční granát.

Policisté říkají, že zamezit těmto obchodům není lehké. Lidé na předměstí jsou propojeni spletí spojenectv­í, na nikoho nechtějí ukázat. „Vyšetřován­í bývá složité, nikdo s námi nechce mluvit,“říká bývalý policejní šéf Dan Eliasson.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia