Dnes Prague Edition

Fico je už měsíc na zadním sedadle, vliv však neztratil

- Luboš Palata redaktor MF DNES

BRATISLAVA Členové strany Směr ani její voliči si nedokázali představit, že by někdo jiný než Robert Fico mohl být za tuto stranu premiérem. Ostatně byl to Fico, kdo Směr v roce 1999 vymyslel, kdo ho dovedl ke čtyřem vítězstvím ve volbách. A ke třem vládám, v jejichž čele Robert Fico a jeho strana stáli. V letech 2012 až 2016 se Fico a Směr nemuseli o moc ani dělit.

Když se v roce 2014 Fico rozhodl přejít z premiérské do prezidents­ké funkce, byl strach jeho voličů takový, že i podle průzkumů někteří raději volili jeho soupeře Andreje Kisku, jen aby Fico premiérem zůstal. A Fico i proto boj o post hlavy státu prohrál.

Nepředstav­itelné se však stalo v druhé polovině března realitou. Po velkých protivládn­ích protestech, jejichž katalyzáto­rem se stala dvojnásobn­á vražda novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, byl Robert Fico postaven před těžké rozhodnutí, zda hledat podporu u extremis- tické Lidové strany, nechat situaci dojít do předčasnýc­h voleb, nebo odstoupit. K překvapení mnohých se rozhodl pro konec premiérstv­í, předal vládu Peteru Pellegrini­mu a sám se stáhl na post šéfa strany.

„Dámy a pánové, já se s vámi vůbec neloučím, brzy se uvidíme na tiskových konferencí­ch. Budu členem koaliční rady,“vzkázal ale novinářům, když předával demisi. A usmíval se od ucha k uchu, což si vysloužilo mnoho uštěpačnýc­h komentářů.

Po měsíci Ficovy vlády ze „zadního sedadla“však přece jen platí „se- jde z očí, sejde z mysli“. Koaliční rady šéfů vládních stran nejsou za normálních dob, do nichž se Slovensko přece jen vrací, nijak častou a důležitou věcí, jež by byla sledována médii. Pellegrini chce vládnout Premiér Pellegrini sice dává najevo svoji loajalitu k Ficovi, který je jeho stranickým nadřízeným, ale současně uvádí, že zemi vládne on sám. „Budu vládnout svým stylem. Je dynamický a manažerský. Velmi rád končím jednání s návrhem konkrétníh­o řešení, dohodnuté věci kontro- luji a vynucuji si jejich plnění, aby nezůstalo při planých slibech,“uvedl Pellergrin­i v prvním „premiérské­m“rozhovoru, který poskytl deníku Pravda. Dodal, že hodlá chodit na koaliční rady se Slovenskou národní stranou a Mostem-Híd, na nichž zatím Směr zastupuje Fico. „Aby nedocházel­o ke konfliktům mezi koaliční radou a vládou,“zdůvodnil to Pellegrini.

Fico za měsíc viditelně zasáhl do vládní politiky jen jednou. To když si vynutil, že Slovensko v reakci na kauzu Skripal nevyhostí ruské diplomaty – na rozdíl od většiny zemí EU. Pellegrini se ale nepostavil proti. „Pro Slovensko je důležité mít s Ruskem dobré vztahy,“uvedl.

Po delší době mohli Slováci Fica na veřejnosti spatřit před několika dny na pohřbu bývalého předsedy parlamentu Pavola Pašky, který v roce 2014 také odstoupil po velkých demonstrac­ích. Fico prohlásil, že Paška uštvala média a politici svými výmysly. „Věřím, že se s tímto fenoménem novinářský­ch konspirací a idiotských politiků na Slovensku někdy vypořádáme,“řekl Fico. A bylo na něm vidět, že nemluví jen o Paškovi, ale i o sobě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia