Dnes Prague Edition

Kdo se narodí dřív? Má kniha, či mládě hrabáčů? Je to těsné

- Miroslav Bobek ředitel Zoo Praha

Zrovna když jsem se rozhodoval, jakou fotografii vybrat na obálku knižního vydání těchto Zoopisníků, přišla mi zpráva, že je potvrzena Kvídina březost.

Fotografie s lachtanem Melounem šla tedy stranou a vyhrál snímek, na kterém moučnými červy krmím náš pár hrabáčů kapských – Draca a Kvídu.

Kvída nejenže patří k mým nejoblíben­ějším zvířatům, ale také jsem s ní toho už hodně zažil. Nikdy nezapomenu, jak jsme doufali, že se podaří odchovat její první slabounké mládě, které porodila v září 2013, a jak jsme se v říjnu 2014 – nakonec také marně – snažili udržet při životě jejího druhého, rovněž velice slabého potomka.

Ale nakonec jsme se přece jen dočkali, Kvída i my. Její a Dracovo třetí mládě, sameček Kito narozený v červenci 2015, už velice dobře prospíval a Kvída se o něj láskyplně starala. Dnes žije Kito v Zoo Randers v Dánsku.

Také čtvrté mládě, samičku Nyotu, která se narodila v srpnu 2016, již Kvída odchovala bez sebemenšíc­h obtíží, s přehledem zkušené matky. Nedávno se Nyota přestěhova­la do Zoologické zahrady Olomouc.

První zpráva o již páté Kvídině březosti uváděla termín jejího porodu jen velice přibližně, a v té době mi proto připadlo jako téměř jisté, že knížka Zoopisníků vyjde ještě dlouho předtím, než Kvída porodí.

Jenže s postupujíc­ím časem se práce na knize protahoval­y a moje jistota slábla. A když se Kvídin termín zpřesnil na konec března až začátek dubna, smířil jsem se s tím, že se mládě narodí dřív, než kniha vyjde.

Dokonce jsem si byl skoro jist, že sloupek o narození dalšího hrabáčátka vyjde ještě dlouho předtím, než se knižní vydání Zoopisníků vůbec dostane do tiskárny.

Jenže knížka už se tiskne a mláděti se pořád nějak nechce na svět. Začíná to být vážně napínavé: Kdo se narodí dřív?

Ale co si budeme povídat. Budu jenom rád, když mládě vyhraje. Kvído, držím palce!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia