Dnes Prague Edition

V Praze chybí sociální byty

Dostupného bydlení není dost, ačkoli patří mezi magistrátn­í priority. Nové se začne stavět letos

- Ondřej Hanko redaktor MF DNES

PRAHA Když se Miroslav Fojtík se svou ženou Janou ocitl v novém bytě v Holešovicí­ch, nemohli tomu uvěřit. „Seděli jsme na pohovce a koukali jako blbci. Byl to blesk z čistého nebe,“říká čtyřicátní­k Fojtík po téměř roce, který v bytě poblíž Libeňského mostu strávili. Nestěhoval­i se totiž ze starého do nového bydlení, jak by se mohlo zdát. Do činžáku šli přímo z ulice. Jako bezdomovci žili sedm let.

Odborníci na bezdomovec­tví věří, že tím, že lidem, jako jsou Fojtíkovi, pronajme město či nezisková organizace byt, je může znovu začlenit do společnost­i. Pomáhá se tak také těm, kterým naopak hrozí ztráta bydlení – matkám samoživite­lkám, rodinám na hranici chudoby nebo ohroženým seniorům. Ti se nejčastěji dostanou do azylových domů. Málo práce Miroslav Fojtík dříve pracoval v bezpečnost­ní firmě, u záchranné služby i v motolské nemocnici. Po úmrtí matky ale přišel o byt v Praze 8. „Za 1+1 chtěli třináct a půl tisíce bez poplatků. Neměl jsem na to,“popisuje Fojtík. Na ulici skončil i se svou budoucí ženou. Během let se snažili sehnat bydlení, kamarádi ani rodina jim však nepomohli. Postupně vystřídali několik míst, nakonec se usídlili u Hlávkova mostu.

Tehdy se Fojtík dostal do kontaktu s radnicí Prahy 7, pro kterou uklidil přilehlé nábřeží. Na radnici se předloni Fojtíkovi vzali. Tamní sociální odbor pak s nimi domluvil, že se přestěhují do tepla. Roli hrála i nemoc paní Fojtíkové, která trpí roztroušen­ou sklerózou.

Vloni se tak nastěhoval­i do bytu o dvou pokojích, který si od sedmé městské části pronajímá Armáda spásy. Uvnitř byl nábytek i část vybavení. „Jako první věc jsem řešil, jak to vymaluji. Namaloval jsem na zeď dokonce Karlštejn. Ale koupelnu jsem vymaloval už pětkrát, a stále je tam plíseň,“říká Fojtík, který je vyučeným lakýrníkem, což mu pomáhá při hledání brigády.

I po téměř roce je totiž veden na Úřadu práce a může si vydělat jenom do určité částky. Peníze tak shání po malých brigádách. Pro Prahu 7 vybílil stěny v azylovém domě a stropy maluje i pro známé. Kro- mě toho působí na radnici jako dobrovolný drogový referent, sbírá injekční stříkačky po narkomanec­h.

Peněz ale není dost a Fojtíkovi kvůli nedostatku financí musejí šetřit. Dvakrát si půjčili od přátel, aby mohli zaplatit nájem. Do toho přišla exekuce za dluhy exmanžela paní Fojtíkové. Po roce, který v bytě strávili, se tak oba dostávají do nejistoty. „Bojím se, že se znovu ocitneme na ulici,“vysvětluje Fojtík. Jeho žena má navíc starosti s invalidním důchodem.

V nouzi se však mají na koho obrá- tit. Pomáhá jim sociální odbor Prahy 7, se kterým mají vřelé vztahy, a lidé z Armády spásy. Pan Fojtík i proto přes všechny problémy věří, že se jim podaří bydlení udržet. Omezený počet bytů V sociálních bytech, které spravuje přímo Praha 7, žije přes třicet lidí. Jsou to nejčastěji matky samoživite­lky, oběti domácího násilí, handicapov­aní nebo rodiny, které dříve žily na ubytovnách.

Pracují s nimi sociální pracovníci a psychologo­vé z radnice i nezisko- vek. Pokud je to možné, úředníci se jim snaží pomoci i s případnými dluhy a prací, často jim nabízejí úklid u radniční firmy.

„Všeobecně se dá říct, že konfliktů a problémů je málo. Starosti s dluhy jsou minimální,“říká radní Prahy 7 pro sociální politiku Jakob Hurrle (Praha 7 sobě). „Pokud se jedná o občany Prahy 7, nikdo by neměl skončit na ulici. Obzvlášť ne rodiny nebo starší občané,“dodal.

Podle předsedy Platformy pro sociální bydlení Štěpána Ripky je sedmá městská část dobrým příkla- dem, jak by sociální bydlení v Praze mohlo fungovat. „Mají ale omezený počet bytů a brzy jim dojdou,“říká Ripka. Praha staví nové byty Dostupné bydlení poskytuje i magistrát, který aktuálně vlastní sedm tisíc bytů. Většinou v nich bydlí takzvané preferovan­é profese jako policisté či učitelé, desítky bytů ale Praha pronajímá své příspěvkov­é organizaci Centrum sociálních služeb Praha (CSSP) i neziskovým společnost­em.

„Praha je v tom premiantem, ale děláme to na základě nějaké poptávky. I neziskovky narážejí na své limity a nesmí se zapomínat, že máme jenom jedno procento z celkového počtu bytů v Praze,“říká radní pro bydlení Radek Lacko (ANO). Podle něj musí město nejprve ubytovat zmíněné preferovan­é profese, pak se dostane například na bezdomovce.

Praha podle Lackových slov neuvažuje, že by všechno sociální bydlení provozoval­a sama. „Je lepší to nechat profíkům. Jestliže máme dobře fungující neziskovky, nabídněme jim byty,“vysvětluje radní. Magistrát letos začne stavět tisíc sto nových bytů, jednotky z nich zahrne do sociálního bydlení.

Ripka Prahu za premianta v sociálním bydlení nepovažuje. „Neviděl jsem, že by magistrát řešil bezdomovec­tví poskytnutí­m domova a podpory zabydlení, jako to dělají v Brně. Praha má spoustu prostředků. Kdyby se vydala touto cestou, měla by lepší výsledky,“říká Ripka. Podle něj je nejdůležit­ější začít u lidí, kterým bydlení může zachránit život.

Praha radnicím poskytuje peníze na dostupné bydlení, údajně však nestanovuj­e priority. „Neviděl jsem žádný cíl. Třeba poskytnout třetinu na dostupné bydlení pro seniory,“uzavírá Ripka.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Druhá šance Miroslav Fojtík a jeho žena žijí už téměř rok v sociálním bytě. Po sedmi letech se díky tomu dostali z ulice.
Foto: František Vlček, MAFRA Druhá šance Miroslav Fojtík a jeho žena žijí už téměř rok v sociálním bytě. Po sedmi letech se díky tomu dostali z ulice.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia