Dnes Prague Edition

„Nejde jen o vybavení, ale i jak se o ně škola stará“

-

Vlednu se zmocněncem pro digitální vzdělávání na ministerst­vu školství stal Ivan Pilný (ANO). Bývalý ministr financí, někdejší šéf české pobočky Microsoftu a expert na digitální technologi­e koordinuje na půl úvazku strategii digitálníh­o vzdělávání.

Na jaké potíže snaha prosadit digitální vzdělávání naráží?

Možná největší jsou prázdná prohlášení politiků, že vzdělávání je priorita. Ve Francii prezident Macron prohlásil, že všechny školy budou do roku 2020 připojeny k vysokorych­lostnímu internetu. U nás na ministerst­vu průmyslu a obchodu tři roky leží 14 miliard z evropských fondů na rozvoj internetu a zatím se vyčerpalo 50 milionů. Výzva k podání projektů je ale formulován­a tak, že tyto peníze přímo do škol jít nemohou.

Rychlé připojení škol k internetu je součástí strategie digitálníh­o vzdělávání, kterou máte na starosti. Také u nás by je školy měly mít do roku 2020.

Podívejte, je popsaná spousta papírů a v podstatě dobře. Co už není dobře, je, že se ty věci neustále mění, přeformulo­vávají a odkládají. Ale jsou tu i pozitivní kroky. Ještě jako ministr financí jsem spustil v Královéhra­deckém kraji pilotní projekt, ve kterém se z krajských peněz zřídí 60 učeben pro digitální vzdě

lávání.

Jaké byly vaše první kroky coby koordináto­ra?

Nejdříve jsem se musel zorientova­t ve finančních zdrojích. Digitální vzdělávání se neřeší jen na ministerst­vu školství, ale řekněme na čtyřech resortech. Nyní stanovujem­e priority.

Co považujete za prioritu?

První, co je třeba, aby se dalo digitálně vzdělávat, je infrastruk­tura. Nejde jen o vybavení škol nebo připojení na internet, ale také o to, jak ho škola spravuje. Druhý problém je obsah. Je tu řada vysokých škol a vědeckých institucí, které mají experty, ale nemají prostředky na převedení materiálů do podoby výukových aplikací. Třetí důležitá věc – vnímání důležitost­i. Tady jsou naší cílovou skupinou i rodiče, potřebujem­e, aby věděli, že investice například do připojení školy k internetu není investicí do hraní. (rh) mentu nedělo vlastně nic. Poté dostal koordinaci celé akce na starost náměstek na ministerst­vu školství Jaroslav Fidrmuc, k ruce měl několikačl­enný tým složený zčásti z externích spolupraco­vníků.

To ale skončilo, když se současný ministr v demisi Robert Plaga (ANO) rozloučil se všemi politickým­i náměstky včetně Fidrmuce.

Od ledna 2018 se zmocněncem pro digitální vzdělávání na ministerst­vu školství stal exministr financí Ivan Pilný (ANO). S úřadem má smlouvu na půl úvazku, zatím na šest měsíců.

Přízrak Internetu do škol

Ministerst­vo školství, které rozděluje dotace z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, nemá podle náměstka ministra Plagy Václava Velčovskéh­o přesně stanovenou částku, kterou by mělo vyčerpat. „Vždy záleží na zájmu žadatelů a na kvalitních projektech,“říká Velčovský. Nepochybuj­e, že do roku 2020 budou peníze vyčerpány.

Jenže na ministerst­vu je, aby vypsalo dotační programy tak, aby to školám pomohlo. Přízrak Internetu do škol, za který stát zbytečně utratil desítky milionů, tu stále obchází.

Nové dotační programy jsou nyní spouštěny v rychlém tempu. „V současné době pedagogick­é fakulty realizují projekty za 250 milionů korun, implementu­jí například prvky digitálníh­o vzdělávání do svých vzdělávací­ch programů, další výzva přijde na podzim, v ní se budou vytvářet aplikace a digitální vzdělávací zdroje,“říká Velčovský.

O evropské peníze mohou nově žádat také přímo základní školy. „Vyšly nové parametry, ze kterých však vypadla podpora aktivit zaměřených na rozvoj informatic­kého myšlení a výuky programová­ní,“říká Lessner. Přitom právě to je jedním z ústředních bodů koncepce digitálníh­o vzdělávání.

Způsob, jakým jsou nové dotace vypsány, podle něj umožní školám například nakoupit do škol chybějící vybavení, nevede ale k systematič­tější změně. Nehledě na to, že zatím nikdo neřeší, jak budou školy techniku obměňovat v dlouhodobě­jším horizontu. Až evropské peníze vyschnou.

 ?? Foto: Yan Rennelt, MAFRA ?? Exministr Ivan Pilný je nyní na školství.
Foto: Yan Rennelt, MAFRA Exministr Ivan Pilný je nyní na školství.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia