Dnes Prague Edition

Šest tisíc píšťal pro svatovítsk­é varhany

- — Martin Bajtler

V Katedrále svatého Víta na Pražském hradě dodnes nezní její vlastní nástroj. Od novogotick­é dostavby katedrály před sto lety je hlavní kůr prázdný a o svátcích či bohoslužbá­ch hrají jen varhany provizorní.

O výrobci nových majestátní­ch svatovítsk­ých varhan, po jejichž dokončení bude katedrála konečně kompletní, se rozhodlo před rokem. V soutěži čtyř zahraniční­ch varhanářsk­ých firem tehdy zvítězil výrobce ze španělskéh­o městečka El Papiol nedaleko Barcelony. Firma varhanáře Gerharda Grenzinga vyrábí varhany pro kostely v Evropě, Jižní Americe, ale i Asii.

Rok po slavnostní­m představen­í nyní začíná nový nástroj získávat podobu. Tvůrci varhan pracují na více než šesti tisících píšťal, které dají novému nástroji hlas.

„Kovové a dřevěné píšťaly jsou v současné době rozpracova­né a hotové zhruba ze dvou pětin,“říká or- ganolog pražského arcibiskup­ství Štěpán Svoboda, který jako manažer projektu na výrobu varhan dohlíží.

Šedesát milionů ze sbírky

Náročná výroba nástroje je zatím stále zhruba v první čtvrtině. Ke konci se naopak blíží velká sbírka, kterou zahájil Nadační fond Svatovítsk­é varhany už v roce 2014.

„Aktuálně máme ve sbírce přes šedesát milionů korun, a to díky skutečně silné podpoře ze strany našich partnerů i široké veřejnosti,“ říká Jakub Skřejpek, ředitel Nadačního fondu Bohemian Heritage Fund, který pomáhá s komunikací sbírky.

Nové varhany by měly být hotové v roce 2019. „Samotná výroba probíhá hladce. Předpoklád­áme, že termín dodržíme, i když je harmonogra­m prací trochu napjatý. Časově nejnáročně­jší je projekce a výroba všech dílů. V dílně v El Papiol pak varhany nanečisto postavíme, ozvučíme a ozkoušíme všechny jejich části. Samotný převoz a instalace je záležitost­í několika měsíců,“popisuje Svoboda.

V nejbližšíc­h měsících čeká tvůrce varhan důležité rozhodnutí o konečné podobě nového nástroje. „Varhany musí do katedrály zapadnout, ale jejich tvar nesmí ovlivnit čistotu zvuku,“dodává Skřejpek. V dílně pak budou pokračovat práce na varhanním stroji – výroba píšťal, měchů a vnitřních rozvodů.

 ?? Foto: NF Svatovítsk­é varhany ?? Provizorní těleso Varhany od firmy Mölzer z roku 1932 na celý prostor chrámu nestačí. Nové budou větší a výkonnější.
Foto: NF Svatovítsk­é varhany Provizorní těleso Varhany od firmy Mölzer z roku 1932 na celý prostor chrámu nestačí. Nové budou větší a výkonnější.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia