Dnes Prague Edition

Na mé jméno se ptal i Bowie, vzpomíná Ziggy Marley

- — Václav Hnátek

Je nejstarším synem Boba Marleyho a sám se stal legendou žánru reggae. Devětačtyř­icetiletý jamajský hudebník Ziggy Marley v květnu vydá svou sedmou sólovou desku Rebellion Rises a v červenci bude jednou z hvězd Colours of Ostrava.

Z chystaného alba je zveřejněn stejnojmen­ný singl, podle kterého bude Rebellion Rises moderní podobou reggae. „Je to, co to je. Já hudbu vytvářím, nepopisuji. To nechám na vás,“řekl Ziggy Marley v telefonick­ém rozhovoru s MF DNES. „Ta deska vypovídá o aktivismu i pravé lásce,“dodal.

Marley začínal jako frontman sourozenec­ké kapely Ziggy Marley and the Melody Makers ještě pod vedením otce, který zemřel v roce 1981 na rakovinu. Ziggy úspěšně pokračuje v jeho odkazu, například má vlastní hudební vydavatels­tví. „Je to něco, co jsem se naučil právě od otce. Být nezávislý byla jeho největší ambice. Je to důležité. Nikdy jsem nikomu nepotřebov­al něco dokazovat, dělám umění a doufám, že se někomu bude líbit,“tvrdí. Dospívání ve stínu ikonického hudebníka jej k muzice předurčilo, ale jak sám říká, nebylo to dané.

„Hudební kariéra je něco, co se nám přihodilo, ne že bychom si to cílevědomě vybrali. Máme inspiraci psát písně, které přinášejí lidem nějaké poselství. A stala se z toho profese, ale poselství je tomu nadřazené.“Že se v dětství nevěnoval pouze hudbě, dokládá výčtem dal- ších činností, jako je sport, farmaření a samozřejmě vzdělávání.

„Vzpomínám na věci, které jsme spolu s otcem dělali. Hráli jsme fotbal, chodili do přírody, byl jsem s ním na koncertech i ve studiu, to jsou velké zážitky,“přibližuje svůj život s Bobem Marleym, který se dožil pouhých šestatřice­ti let.

Jeho první syn je tedy nyní o třináct let starší. Jak se změnilo reggae, hudba, již se od otce učil? „Věci se přirozeně mění, ale ten základ, myslím, zůstává. Je to jako s receptem, který se používá už roky. Můžete vyměnit některé ingredienc­e, ale ta podstata tam pořád bude,“tvrdí Marley.

Na své příjmení je hrdý jako na dar a požehnání. Vysvětluje však také, jak přišel k přezdívce Ziggy, jež se uchytila. „Není to podle Ziggyho Stardusta, znamená to prostě ‚malý joint‘ a říkal mi tak odmala otec. Ale Bowieho jsem potkal a taky se na to ptal. Narodil jsem se v roce 1968, pár let před vydáním Ziggyho. Tak říkal, že to chápe.“

Hudební kariéra je něco, co se nám s otcem prostě přihodilo. Ziggy Marley, zpěvák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia