Dnes Prague Edition

Miloš Forman

Talent, řemeslo, vůle, humor. To je tajemství velkého filmaře.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Splnil si americký sen, aniž musel slevit z vlastních představ, a celý filmový svět mu za to vzdává poslední poctu. Oscarový režisér Miloš Forman, který zemřel po krátké nemoci v 86 letech, znal tajemství úspěchu: talent, řemeslo, vůle, humor.

Filmař podepsaný pod českými díly Černý Petr, Lásky jedné plavovlásk­y, Hoří, má panenko i americkými tituly Přelet nad kukaččím hnízdem či Amadeus nepohrdal divákem, ale ani mu nenadbíhal. Držel se jednak tvůrčí zásady „vyprávěj pravdu zábavně“, jednak provokativ­ních hrdinů, kteří se postaví přesile i beze zbraní. Nacisté jej připravili o rodiče, komunisté o svobodu, již považoval za nejvyšší hodnotu, přesto mu nikdo nedokázal vzít vtip. Patřil k jeho českým hořkým komediím i americkým příběhům, ale především k Formanovi osobně. Často se ve vzpomínkác­h tuzemských kolegů i zahraniční­ch hvězd vynořuje se sklenicí piva, doutníkem a smíchem.

Začínal prací ze zákulisí Semaforu Konkurs, nová verze semaforské inscenace Dobře placená procházka se stala i jeho poslední režií. Sám se učil od Martina Friče či Alfréda Radoka, nyní za vše, co se naučili od Formana, děkují třeba Michael Douglas nebo Woody Harrelson a Americká filmová akademie jej nazývá legendou. Přitom neměl rád velká slova ani plané teorie a při svém jubileu řekl pro MF DNES v nadsázce: „Nehodlám bilancovat, nemám nové nápady a už nejsem klasikem.“

Škoda přeškoda, že už nemůže komentovat výroky, které jeho odchod provázejí. Třeba zmínku, že díky svému šarmu okouzloval o generace mladší studentky, označila jedna z reakcí za „výraz sexismu“. Miloš Forman by se tomu jistě smál – ostatně byl zvyklý.

Hasičská vstupenka

Když dovezl do Prahy premiéru svého snímku Lid vs. Larry Flynt včetně titulního hrdiny – krále pornografi­ckého průmyslu, vyprávěl, jakých se film už dočkal protestů.

„Doma jsem vadil komunistům, v případě mého posledního českého filmu Hoří, má panenko si stěžovali hasiči, teď zase brojí ženské spolky, církevní organizace. Vždy a všude se najdou fanatici nějaké ideologie, i v Americe,“pojmenoval obecnou skupinu svých celoživotn­ích odpůrců. Přesto nedal na svůj druhý domov dopustit, naopak tvrdil, že v zemi, kde se svoboda bere již dávno jako samozřejmo­st, je dvojnásob nutné za ni den co den bojovat.

Dost možná by se Forman usmál také vzpomínkám zástupců francouzsk­ého festivalu, jak prý miloval Cannes. Právě tady totiž přišel spolu s kolegy Janem Němcem a Jiřím Menzelem o jasný triumf české nové vlny v roce 1968, když se levicoví umělci pod vlivem tehdejších bouří k protestům připojili a festival předčasně ukončili. Pár měsíců poté přijely ruské tanky a Forman odešel do Států. Paradoxně vstupenkou se mu stali právě „hasiči“, tedy doma proklínaný film Hoří, má panenko, který získal nominaci na cizojazyčn­ého Oscara pouhý rok poté, co tu stejnou šanci vybojovaly rovněž Formanovy Lásky jedné plavovlásk­y.

Ovšem americký sen nespadl českému dobyvateli Hollywoodu rovnou do klína. Naopak, po vlažném přijetí Formanova prvního amerického filmu Taking Off se octl takřka na mizině; přišel o honorář, který se měl vyplatit až z případného zisku. Jeho průlom nastal teprve o čtyři roky později, s filmem Přelet nad kukaččím hnízdem, což byl tehdy druhý film historie vyzdobený pěti „hlavními Oscary“: za film, režii, scénář a pro herce i herečku v hlavní roli.

Následoval­y tituly Vlasy a Ragtime, v nichž svobodu po americku prověřil zase jinak – a pak osm Oscarů pro Amadea, který Formana definitivn­ě vynesl do nejvyšší světové ligy. Ale přitom zůstal vždy Čechem se všemi paradoxy, které to neslo: právě natáčení Amadea prosadil v Praze, což režim nakonec povolil kvůli dolarům – a někteří disidenti to pokládali málem za zradu.

Rebelové smíchu

Nejen zdejším natáčením však slavný rodák učinil z naší metropole několikrát hlavní město filmového světa. Když na premiéru režisérské verze Amadea přivezl do Stavovskéh­o divadla hlavní hrdiny snímku, když ke zdejšímu uvedení životopisu Lid vs. Larry Flynt „přibalil“i skutečného Flynta nebo když tu promítl svůj poslední snímek Goyovy přízraky, jejž doprovodil­i herci Javier Bardem a Natalie Portmanová, dopřál nám závan hvězdného světa. Nemluvě o karlovarsk­ém festivalu, kam řada osobností dorazila právě díky Formanově přímluvě.

Po jeho smrti se znovu vynořily polemiky, „čí“vlastně byl; polemiky nesmyslné nejen v umění. Byl americký v tom, že na rozdíl od nynější české záliby v trpných mátohách takzvaných „ chcípáckýc­h“filmů se jeho hrdinové rvali. A český v tom, že svou rebelii proti systému, konvencím, zkrátka proti fanatikům všeho druhu vedli

smíchem.

 ??  ??
 ?? Foto: Getty Images ?? Taking Off Miloš Forman kontroluje záběr při natáčení prvního amerického filmu.
Foto: Getty Images Taking Off Miloš Forman kontroluje záběr při natáčení prvního amerického filmu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia