Dnes Prague Edition

Babiš chce dohodu do týdne

-

Babiš by chtěl do konce příštího týdne uzavřít dohodu s ČSSD o rozdělení resortů. Na zámku v Lánech mluvil včera s prezidente­m Milošem Zemanem hlavně o tom, že se ANO rozhodlo vrátit k rozhovorům právě se sociálními demokraty.

„My jsme vyjednával­i s ČSSD dlouho, program jsme domluvili,“uvedl Babiš. Podle něj proto už není žádný důvod k tomu, aby se vyjednáván­í dále prodlužova­lo.

ANO už při předchozíc­h jednáních nabídlo ČSSD ministerst­va práce a zahraničí, zda by sociálním demokratům přepustilo ministerst­vo vnitra nebo bylo ochotno jednat o společném nestranick­ém kandidátov­i pro vedení tohoto resortu, už Babiš po jednání v Lánech říct nechtěl. Na obsazení ministerst­va vnitra přitom zkrachoval­a předchozí jednání mezi ANO a ČSSD.

Sociální demokraté resort požadovali jako garanci toho, že bude zachováno nezávislé vyšetřován­í případu, který se týká financován­í farmy Čapí hnízdo. Babiš kvůli němu čelí trestnímu stíhání. ANO však s návrhem sociálních demokratů nesouhlasi­lo.

Nedělní schůzka byla podle Babiše čistě informativ­ní. Premiér chtěl Zemanovi pouze sdělit, jaký je nejnovější obrat při sestavován­í vlády.

„Mám nějaký plán. Pan prezident k němu vyslovil nějaký názor a myslím, že jsme v souladu. Radit mi ne- musí. Vím, jak mám vyjednávat,“dodal Babiš v reakci na otázku, zda mu i tentokrát dal prezident nějaká doporučení. Zeman podle něj znovu zopakoval, že zodpovědný za vyjednáván­í vlády je Babiš, a vzal současnou situaci na vědomí. Zeman chce vládu do prázdnin Termín, kdy Babiše podruhé jmenuje premiérem, zatím prezident neoznámil. Uvítal by však, kdyby nová vláda vznikla během několika týdnů.

Napodruhé se to podle Zemana podaří a věří, že do konce června, řekl prezident v rozhovoru pro Frekvenci 1. Zbývají podle něj už jen dvě možnosti vládního uspořá- dání: menšinová koalice ANO a ČSSD podporovan­á KSČM, nebo jednobarev­ná vláda hnutí ANO, kterou by podpořily KSČM a SPD.

Zeman minulý týden doporučil Babišovi, aby po krachu jednání o vládě se sociálními demokraty s podporou komunistů hledal podporu pro svou příští vládu u KSČM a SPD. Ve čtvrtek však výbor hnutí ANO tuto možnost odmítl a vyzval k obnovení rozhovorů s ČSSD.

Vyjednavač­i ANO a ČSSD se znovu sejdou dnes večer. Sociální demokraté čekají, s čím ANO přijde, potom se rozhodnou, zda budou v jednání o vládě pokračovat. V pátek o tom bude mluvit i předsednic­tvo ČSSD.

„Budeme určitě, aspoň z naší strany, spěchat. Potřebujem­e mít do příštího pátku nějakou jasnou předběžnou dohodu. Máme zájem, aby co nejdřív vznikla nějaká jasná dohoda o příští vládě,“řekl včera po jednání v Lánech Babiš.

S prezidente­m Zemanem se ve čtvrtek setká i předseda ČSSD Jan Hamáček. Podle Babiše budou jednat zejména o postech ve vládě.

Schůzku má Zeman naplánovan­ou ale i s předsedou ODS Petrem Fialou, šéfem KDU-ČSL Pavlem Bělobrádke­m a Pirátů Ivanem Bartošem. Ten se na ní chce prezidenta zeptat, zda nepověří sestavením vlády někoho jiného než Babiše, řekl v České televizi. (ČTK, hel, lre)

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Růžička, MAFRA ?? Babiš po odpoledním jednání v Lánech.
Foto: Michal Růžička, MAFRA Babiš po odpoledním jednání v Lánech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia