Dnes Prague Edition

Plzeň ztratila. Dramatický závěr ligy

Šest kol do konce. Fotbalová Plzeň si dál zahrává s tím, že promrhá titul.

- Jan Palička David Čermák

Ž e by přežili svou klinickou smrt? Možná ano. Možná ne. Fotbalisté Plzně prošustrov­ali další dva body ze svého mimořádnéh­o náskoku. Původně byl čtrnáctibo­dový. A teď je... Teď je pětibodový a do konce zbývá šest kol.

Mohlo být ještě hůř, to si řekněme na rovinu.

Neuběhlo ani dvanáct minut včerejšího šlágru se Spartou a královna Viktoria, ta suverénní vládkyně podzimu, která vyhrála patnáct ze šestnácti zápasů a připadala si neohroženě, prohrávala 0:2. Cože?! Už zase měla trable?! „Věřím tomu, že zápasem proti Spartě se odrazíme k tomu, abychom se zklidnili a závěr soutěže zvládli,“řekl trenér Pavel Vrba.

Plán to byl krásný, realita kulhala.

Vrba u lajny rozhazoval rukama, v bílé košili se drbal na hlavě, chvíli stál s rukama založenýma na prsou, pak zase nervózně pochodoval jako lev v kleci. Po druhém inkasované­m gólu se schoval za všechna křesla hluboko pod stříšku střídačky a kroutil hlavou. Když následně chystal střídání Zemana za zra- něného Petrželu, který měl tržnou ránu na čele, otočil se nasupeně k pomocníkům na lavičce. Chtěl, aby si náhradník Zeman s převlékání­m pospíšil, jenže v tranzu si nejdřív nevšiml, že plzeňský záložník už stojí vedle čtvrtého rozhodčího a je připravený naskočit. Byly to nervy. Zápas se zamotal a skončil spravedliv­ě 2:2. Tím pádem je fotbalová liga i po 24. kole v napětí, které byste ještě v březnu nečekali ani v nejmenším. Plzeň se stále nedokáže vzchopit, aby „jistý“titul pojistila. Na jaře získala pouhých sedm bodů. Ze čtyř domácích zápasů má jen dvě remízy, což je tristní.

Obratu s nenáviděno­u Spartou by si přitom měla považovat. „Na to, jak jsme prospali začátek, musíme remízu brát,“řekl trenér Vrba.

Byl to neobyčejný zápas. S obrovským nasazením i nadšením. Fanoušci se bavili, jásali, vzlykali, nadávali a doufali. U televizí mačkali pěsti a bouchali do stolů.

V 9. minutě daroval plzeňský veterán Petržela hloupou chybou balon soupeři, načež jen sledoval, co se děje. Sparťanský kapitán Šural centruje z pravého křídla, Václav Kadlec ve skluzu skóruje. Šok!

Za chvíli si na opačné straně nasprintuj­e rychlonožk­a Plavšič, jehož centr si do do vlastní branky srazí provizorní stoper Řezník. Brankář Kozáčik nemá šanci narychlo změnit pohyb. Dvojitý šok!

Vyprodaný plzeňský stadion si okamžitě důrazně poručí: „My chceme Plzeň!“

A stalo se. „Možná i naši hráči si začínají uvědomovat, že jsme část jara prohospoda­řili a teď jde do tuhého,“připustil Vrba. Když končila tisková konference, ještě se zbytečně vrátil a třesoucím se hlasem apeloval na novináře: „Můžu vás o něco poprosit, pánové? Nevymýšlej­te si lži, což někdy někteří z vás děláte. Mohli byste psát pravdu?“

Mužstvo, které se v jarní fázi až nedůstojně trápí a soupeřům daruje bod za bodem, se tentokrát vzepjalo a ubližovat si nenechalo. Vzpomnělo si, jak nátlakově dokáže hrát, za což získalo dvě hlavičkové odměny z rohových kopů. Po půlhodině centroval Kopic a Řezník ve vzdušném souboji předskočil stopera Hovorku. V 53. minutě něco podobného dokázal Hořava – 2:2!

„Jsem zklamaný, že jsme nevyhráli. Beru to jako ztrátu,“poznamenal sparťanský kouč Pavel Hapal a zároveň si postěžoval na rozhodčí, že navzdory pomocnému kamerovému systému lehce nadržovali domácím.

A objektivně? Chyb rozhodčích bylo málo a nemáte-li k žádnému z týmů vztah, sotva pochopíte, proč je Sparta v tabulce až šestá, třináct bodů za Plzní. A už vůbec vám hlava nebere, proč vedoucí Plzeň vyhrála na jaře jediný zápas. Včera to byl zážitek bez vítěze. Pokud se z toho Plzeň poučí, už svou zlatou jízdu dotáhne.

Pokud ne, druhá Slavia má pořád naději.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Nerozhodně
Plzeňský útočník Marek Bakoš svádí souboj o míč s obráncem Lukášem Štetinou ze Sparty. Vyrovnaný a napínavý duel dvou fotbalovýc­h rivalů skončil remízou.
Foto: ČTK Nerozhodně Plzeňský útočník Marek Bakoš svádí souboj o míč s obráncem Lukášem Štetinou ze Sparty. Vyrovnaný a napínavý duel dvou fotbalovýc­h rivalů skončil remízou.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia