Dnes Prague Edition

Slábne šance na moderní počítače

Vybavit školy lepší ICT technologi­í za evropské peníze možná ministerst­vo školství už nestihne

- Radka Hrdinová reportérka MF DNES

Když jsme psali zprávu za rok 2017, bylo to vlastně deprimujíc­í. Až na některé dílčí pokroky jsme museli konstatova­t totéž, co o rok dříve,“říká Dan Lessner, učitel a člen Jednoty školských informatik­ů. Toto učitelské sdružení pravidelně hodnotí pokroky, kterých stát dosáhl v plnění Strategie digitálníh­o vzdělávání, kam chce posunout školství do roku 2020.

Jde o vybavení počítači nebo připojením škol k dostatečně rychlému internetu, ale nejen to. Pro vzdělávání učitelů se za peníze z evropských fondů má pořídit například i „depozitář“, ve kterém by si kantoři mohli vybírat z výukových aplikací, které už byly nebo do budoucna budou pořízeny za veřejné peníze.

Navíc když školní inspekce minulý rok hodnotila, jak jsou školy technicky vybaveny a jak umí techniku, kterou mají, využívat a spravovat, přes 90 procent základních škol nesplnilo jejich minimální kritéria.

Upozorňuje například na to, že základní nebo střední školy, které spravují rozsáhlé sítě s desítkami počítačů různého stáří a kvality, platí za správu IT zařízení v průměru do pěti tisíc korun měsíčně. Rok 2020 si ministerst­vo školství jako ter- mín pro zlepšení situace nezvolilo náhodou. V tom roce totiž skončí doba, po kterou Česká republika dostává extra příděl prostředků určených na vyrovnání vývoje s dalšími zeměmi Unie. Poté se evropské dotace povážlivě ztenčí.

„Na začátku se dá pomoci jednorázov­ě z evropských fondů, ještě víc je ale potřeba dlouhodobé plánování, a s tím evropské peníze nepomůžou,“říká Lessner.

Dlouhodobě podfinanco­vané české školství zatím nechává ležet ladem i tyto jednorázov­é prostředky. První dva roky se podle odborníků kolem dobře připravené­ho doku-

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia