Dnes Prague Edition

Letní počasí vydrží až do konce týdne

-

Zatímco se o uplynulém víkendu v několika horských střediscíc­h ještě lyžovalo, tento týden přijde počasí jako v červenci.

Včera odpoledne se naposledy lyžovalo například v krkonošské­m Harrachově a Špindlerov­ě Mlýně a stále se lyžuje na Ovčárně v Jeseníkách.

Mimořádně teplé počasí bude po rekordních teplotách z posledních dní pokračovat, rtuť na teploměru se může po lehkém ochlazení ve druhé polovině týdne vyšplhat až na 25 stupňů Celsia.

V odpoledníc­h hodinách pomůže teplotám vystoupat na letní hodnoty i sluníčko. S výjimkou zataženého dneška očekávají meteorolog­ové až do konce týdne polojasnou až jasnou oblohu. Noci budou jasné s teplotami kolem šesti stupňů.

V dalších týdnech se již počasí vrátí k obvyklým jarním teplotám. Ty by pak až do konce dubna měly zůstat spíše pod hranicí 20 stupňů Celsia, odhadují ve svém měsíčním výhledu meteorolog­ové Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Minulý týden v Česku několikrát za sebou padly teplotní rekordy a platilo to i o nedělním odpoledni, kdy byly přepsány záznamy o nejvyšší zaznamenan­é teplotě na více než čtvrtině ze 146 meteorolog­ických stanic, na nichž se teplota měří nejméně třicet let.

Nejtepleji bylo včera v Karviné, kde naměřili 25,7 stupně. Překonán byl ale i téměř stoletý rekord v Jevíčku na Svitavsku. Tam bylo 15. dubna 1922 naměřeno 21,5 stupně Celsia, zatímco dnešní teplota dosáhla 22,3 stupně. (rh, ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia