Dnes Prague Edition

Pravdu dnes už nikdo nepostrádá

- Jaroslav Staněk

Vtéto době se v mezinárodn­ích vztazích (a nejen v nich) vyskytuje jev, který by byl ještě před několika lety nemyslitel­ný. Tím jevem je obviňování jiných států z nějakého nekalého jednání, aniž pro to existují důkazy. A nejde jen o obviňování, na jeho základě jsou totiž přijímána konkrétní „odvetná opatření“za tyto domnělé prohřešky. Problém je, že jsou vyvozovány konkrétní nepřátelsk­é závěry z pouhých domněnek.

Jako bychom nebyli dostatečně poučeni třeba z irácké krize, kdy k útoku na Saddámův režim došlo na základě smyšleného tvrzení o zbraních hromadného ničení. Ta nepravda stála život tisíce lidí, utrpení bezpočtu dalších a ohromné materiální škody. O škodách na historické­m kulturním dědictví lidstva ani nemluvě. Kdo byl za ohromné a nenahradit­elné ztráty volán k odpovědnos­ti? Samozřejmě, že nikdo.

A tak vidíme v lecčems obdobnou situaci. Rusko bylo Velkou Británií obviněno z vraždy ruského agenta, aniž pro toto tvrzení předložila jakékoliv jasné důkazy. Nebylo v tomto případě spíše přání otcem myšlenky? Prakticky hned se celá Severoatla­ntická aliance včetně Česka přidala k odvetným opatřením proti Rusku, která zavedla Británie.

Obdobnou situací je i obviňování Ruska z ovlivňován­í prezidents­kých voleb v USA. Zatím zde žádné důkazy nejsou, ale již se dělají praktické závěry. A nemusíme chodit tak daleko do zahraničí. I na nám blízkém Slovensku padla vláda v souvislost­i s vraždou novináře a jeho partnerky, aniž existovaly důkazy, že za vraždou těchto dvou mladých lidí stála italská mafie, která prý měla napojení na blízké spolupraco­vníky premiéra.

Závažné praktické závěry se dělají z pouhých domněnek. To je velmi nebezpečný stav, který může mít dalekosáhl­é následky. Vždyť víme z historie, že i druhá světová válka, největší tragédie v novodobých dějinách lidstva, začala lživým tvrzením o napadení německého vysílače Poláky. A ta lež stála následně životy desítky milionů lidí. Jestli však politikům absence pravdy nevadí, měla by vadit médiím, a především veřejnosti. Ale vidíme, že v dnešním světě pravdu nikdo nepostrádá. Asi není důležitá.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia