Dnes Prague Edition

Skandál Backpage: Dvacet českých účtů

Více než obchodován­í s dětmi trápilo majitele webu Backpage to, že jim banky rušily konta.

- — Karel Hrubeš

PRAHA V případu kolem inzertního webu Backpage.com, který sloužil k prostituci a obchodován­í s lidmi včetně nezletilýc­h dětí, figurují i Češi. Podle zjištění MF DNES fungovali jako manažeři společnost­í, jejichž konta na žádost amerických úřadů zmrazili čeští cifršpioni.

„Oslovila nás finanční zpravodajs­ká jednotka z USA. Zajistili jsme finanční prostředky ve výši 6,5 milionu eur a 15 milionů korun,“potvrdil MF DNES ředitel Finančního analytické­ho úřadu Libor Kazda.

Peníze úřad zablokoval celkem na dvaceti účtech, všechny byly vedené na společnost­i.

Některé z nich byly registrova­né v Česku, jiné na Slovensku. V jejich vedení působili Češi, většinově je však ovládali Američané.

Jestli společnost­i sloužily jen jako „schránky na peníze“, nebo byly použity k nelegálním aktivitám i v Česku, teď vyšetřuje policie. „K bližším okolnostem se vyjadřovat nebudeme, věc je v šetření,“dodal Kazda.

Stačilo několik otrlých zaměstnanc­ů, které nerozházel ani zákon, neobvyklá míra cynismu a pak už to šlo samo: majitelé webových stránek Backpage vybudovali na internetu místo, kde se soustředil­a většina všech dohledatel­ných inzerátů s erotickou tematikou. Včetně těch, které nabízely k sexu děti a ženy v tísni. Tento byznys ovládl celý svět – včetně Česka, kde úřady podle zjištění MF DNES obstavily dvacet bankovních kont.

Právě cynismus byl, jak ukazuje vyšetřován­í, hlavní obchodní zbraní druhého největšího inzertního webu v USA. I ve chvílích, kdy se organizace na ochranu dětí snažily o odstranění nelegálníc­h inzerátů, hledali provozovat­elé sítě cesty, jak je na stránkách udržet. Jediné, o co se starali, byl stále obtížnější přístup k jejich penězům.

V roce 2014 se totiž proti serveru obrátily banky. Ve Spojených státech si velmi zakládají na své pověsti, a tak se snažily zastavit platby za inzerci na Backpage.

Začalo to zprvu nenápadně. Když chtěl jeden z pasáků za inzerát zve- řejněný na Backpage zaplatit kreditní kartou, najednou to nešlo. Obrátil se proto na provozovat­ele webu. Ti mu doporučili alternativ­ní způsob platby. Příjemcem byla fiktivní společnost, kterou manažeři používali. „Doporučuje­me platbu v bitcoinech nebo šekem. Jako příjemce uveďte firmu Posting Solutions, platby ve prospěch Backpage.com už nepřijímám­e,“stálo v odpovědi, kterou klient dostal.

Jenže brzy banky zašly v boji proti serveru ještě dál. V ohrožení byly také miliony dolarů, které ležely na účtech firmy. Jeden z manažerů stránky Jed Brunst například dostal v září 2014 strohý dopis od U.S. Bank. „Drahý Jede, vezměte prosím na vědomí, že jsme se rozhodli zrušit váš účet u naší banky,“stálo v něm.

Netrvalo dlouho a další psaní následoval­a: „Chase Bank Vám oznamuje, že už nebude přijímat žádné transakce z Backpage.com kvůli jejímu zapojení do obchodován­í s lidmi.“

Z e-mailů, které si manažeři stránky vyměňovali a z nichž dnes citují agenti FBI v jejich obvinění, je cítit nervozita. „Pokud si uživatelé budou stěžovat, dáme jim inzeráty zdarma, dokud nevyřešíme, kdo nám platby zprostředk­uje,“napsal v jednom z nich spoluzakla­datel webu Carl Ferrer.

Ten s úřady spolupracu­je výměnou za nižší trest. A tak snahu přechytrač­it banky sám přiznal.

„Se svými kolegy jsem se snažil najít cesty, jak obelhat kreditní společnost­i aby si myslely, že transakce spojené s Backpage proběhly na jiných stránkách,“uvedl Ferrer ve svém doznání. K tomu sloužila už zmíněná firma Posting Solutions a další.

Majitelé stránky za několik let vystřídali i další způsoby, jak se dostat k penězům – chvíli používali šeky, pak předplacen­é kreditní karty, jindy prodávali různé dárkové šeky a poukázky.

Když už peníze k lidem kolem Backpage připluly, museli manažeři vyřešit, jak je zabezpečit před zabavením ze strany úřadů. Sám zakladatel stránek Michael Lacey například v nejmenovan­é arizonské bance vyzvídal, jak přemístit své peníze, aby se k nim nikdo nedostal.

Prodali firmu sami sobě

Když už začalo být kolem Backpage opravdu horko, oznámili Lacey a jeho společník James Larkin prodej společnost­i. Zprávu přinesl v prosinci 2014 deník Dallas Bussines Journal.

Údajně ji za 600 milionů dolarů koupila neznámá společnost z Nizozemska. Za ní však stál třetí spoluzakla­datel Backpage Carl Ferrer. A stovky milionů dolarů na nákup firmy ve skutečnost­i skrze řetězec amerických a jiných „skořápkový­ch firem“poslali Larkin, Lacey a Ferrer.

Během čtrnácti let své existence vydělala Backpage jen na příjmech spojených s erotickými inzeráty, prodejem lidí a pornografi­í půl miliardy dolarů. A tak když FBI minulý týden manažery zatkla a začala zabavovat majetek, který podle vyšetřovat­elů pocházel z nelegálníc­h příjmů, měla z čeho vybírat.

Detektivov­é obstavili deset rezidencí v Arizoně, Texasu, Kalifornii a Illinois, zmrazili pětadvacet amerických bankovních účtů a pětatři- cet webových stránek. Další majetek zabavovaly na žádost FBI finanční zpravodajs­ké jednotky po celém světě, a to včetně Česka.

Zdejší Finanční analytický útvar zmrazil finance na dvaceti českých kontech. Některé byly vedeny v dolarech, jiné v eurech nebo v korunách. Pro české úřady jde o jeden z největších případů přeshranič­ní spolupráce v poslední době. Policie zároveň vyšetřuje, co všechno se v Česku odehrávalo a zda se přímo tady rovněž neobchodov­alo s lidmi.

Pohroma pro prostitutk­y

V Americe úřady stránku odstřihly od internetu. I to však může mít negativní důsledky. Rychlý konec Backpage totiž zřejmě zasáhl citelněji prostitutk­y než jejich klienty. „Uzavření Backpage znamená absolutní krizi pro pracovníky v sexuálním průmyslu,“komentoval­a to na Twitteru organizace Womens March.

Důvod ostatně pojmenoval sám Michael Lacey. V jednom z interních dokumentů, který vyšetřovat­elé získali – zřejmě od Ferrera – se chlubí, že „Backpage je součástí řešení (prostituce – pozn. red.). Vymýcení inzerce pro dospělé nepovede k vymýcení ani k redukci prostituce v téhle zemi. Poprvé v historii má nejstarší řemeslo na světě transparen­tnost, záznamy a zabezpečen­í,“napsal Lacey svým kolegům.

Deník New York Times přinesl po ukončení činnosti Backpage reportáž, v níž zkoumal vliv zrušení webu na prostitutk­y.

Osmnáctile­tá Tiffany reportérům řekla, že konec stránky udělal její práci „daleko méně předvídate­lnou“. Starý způsob s inzeráty dovoloval klientům, aby se s dívkami nejprve spojili esemeskou nebo telefonick­y. Bez inzerátů musí dívka sedat do aut na ulici bez předešlého kontaktu se zájemcem o její služby.

„Získat klienta je teď složitější. Pasáci všechny vystrčili na ulici,“řekla Tiffany novinám.

 ??  ?? Průlomová změna Prezident Donald Trump minulý týden podepsal zákon zvaný FOSTA, který umožňuje obětem sexuálních zločinů žalovat přímo majitele webů, které prostituci inzerují (vlevo při podpisu). Majitelé stránek se tak už nemohou vymlouvat, že...
Průlomová změna Prezident Donald Trump minulý týden podepsal zákon zvaný FOSTA, který umožňuje obětem sexuálních zločinů žalovat přímo majitele webů, které prostituci inzerují (vlevo při podpisu). Majitelé stránek se tak už nemohou vymlouvat, že...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia