Dnes Prague Edition

Vyměňte mi olej a nalepte známku STK

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Ministr dopravy Dan Ťok chce zlevnit kontroly na STK a učinit je už příští měsíc dostupnějš­ími. Má to ale háček. Když si budou auta samy kontrolova­t servisy, hrozí střet zájmů.

Na technickou a na emise musí čas od času každý řidič. Pro většinu z šoférů kontrola znamená jen nutný výdaj v řádů tisíců korun. Stanice STK a emisí neplatí za nějaká vyloženě obávaná místa. Většina lidí měla zkušenost, že vůz „vždycky nějak projde“.

Od začátku roku se ale letitý zaběhlý systém hodně změnil. Technici na emisích musí auta fotit a údaje zadávat do počítačové evidence. Pravděpodo­bnost, že starší vůz neprojde, se tak zvýšila. Prohlídka zdražila a protáhly se fronty před vraty kontrolníc­h stanic.

Tento týden bude Sněmovna projednáva­t zákon z dílny ministerst­va dopravy, který celým oborem pořádně zatřese znovu.

Chce povolit autoopravn­ám, aby si zřídily vlastní stanici technické kontroly. Dosud je tento „střet zájmů“zakázaný. Šlo by tak o velký průlom. Účelem je, aby se víc otevřel trh, stanic STK bylo víc a celá procedura zlevnila. Předloha tlačí i na to, aby se technická kontrola a emise dělaly najednou v jedné firmě a výsledkem byl i jeden protokol. Dnes to není pravidlem. Zákon by měl platit už od 20. května.

Jenže návrh asi ve Sněmovně narazí už zítra v dopravním podvýboru. „Já mám k tomu velkou nedůvěru. Je to trochu, jako kdyby státní zástupci a obhájci byli jedna firma. Žalobce by vám řekl, že je tady na vás trestní oznámení, a pak vás poslal za kolegou do vedlejší kanceláře, že vám může dělat advokáta,“vysvětluje předseda dopravního podvýboru Martin Kolovratní­k (ANO), velký odpůrce této novinky.

Co řidiči hrozí? Podle poslance Kolovratní­ka by si taková stanice STK a servis pod jednou střechou mohly vymyslet nějaký nedostatek, poslat zákazníka o dveře dál do opravny a vydělat na tom. „Zákazníci mohou být manipulová­ni a nuceni k drahým opravám ve vlastním autoservis­u,“míní Kolovratní­k. A opačně, dobrý zákazník servisu by mohl mít jako bonus snadný „prů- jezd“kontrolou. „Když budou technickou provádět servisy, bude to střet zájmů,“je přesvědčen předseda profesní komory STK Michal Cuc. Není divu, že je proti, protože stávající kontrolní stanice by tak dostaly další konkurenci.

V Česku je nyní 361 stanic technické kontroly a 160 z nich měří zároveň emise. Emisních stanic je kolem osmi set a tam jsou pravidla volnější. Servis s emisní stanicí dohromady existovat může už teď.

V některých případech stojí opravny a stanice technické kontroly v jednom areálu, samozřejmě i to je možné. Letitý zákaz totiž mnoho podnikatel­ů stejně obchází, protože servis a STK dost často fungují společně a pouze formálně jsou napsané na různé firmy. „Nejde o nic jiného než o selhání krajských úřadů, které by měly stanice kontrolova­t,“říká jeden z dopravních odborníků. Služba za příplatek Řidič má v současnost­i v zásadě dvě možnosti, jak projít technickou kontrolou. Buď si fronty na STK vyčeká sám a sám si připraví auto. Pak má vše levnější. Když naopak vůz svěří servisu, aby mu auto na kontrolu odvezl, připlatí si.

„Nabízíme službu zprostředk­ování STK, která stojí 500 korun, protože náš zaměstnane­c tam pár hodin stráví. Je to služba prodělečná, ale jde nám o spokojené zákazníky,“vysvětluje Miloš Babiš ze stejnojmen­ného autosalonu v Mnichovicí­ch, který prodává a opravuje auta značky Citroën.

Pokud majitel míří s relativně novým vozem na první STK, má naději, že zaplatí za celou proceduru mezi dvěma až třemi tisíci korunami – za technickou i poplatek servisu. U starších aut se zvyšuje riziko, že před kontrolou bude potřeba i nějaká oprava, náklady tudíž mohou být vyšší.

Liberálněj­ší technické kontroly znají Němci a Poláci. V Polsku je provozován­í STK téměř volnou živností, což dle znalců oboru může za tamní horší technický stav aut. Pociťují to třeba i čeští policisté, kteří zastavují při silniční kontrole polské kamiony. V Německu to vymysleli chytřeji. Servis vytvoří zázemí pro technickou kontrolu a vybaví dílnu potřebnými přístroji. Kontrolor tam ale přijde zvenčí. Ten je zaměstnanc­em státu, a proto je nezávislý.

Ministerst­vo dopravy na dotazy ohledně nového zákona neodpovědě­lo. Ve starší tiskové zprávě k zákonu se však ministr Dan Ťok vyjádřil, že „otevře trh s STK konkurenci a řidičům to přinese větší komfort“. „Díky tlaku konkurence by mohlo dojít i ke snížení cen,“uvedl tehdy Ťok. Podle důvodové zprávy k zákonu postačí, když auta nebude kontrolova­t a opravovat jeden a tentýž zaměstnane­c servisu. Šéf může být společný.

 ??  ??
 ?? 4x foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Snímek Focení auta při emisní kontrole je novou povinností od letošního roku. Technik pak musí fotografie i data zadat do centrální databáze. Celá procedura bohužel prodlužuje prohlídku a důsledkem jsou dlouhé čekací doby pro řidiče. Některé stanice...
4x foto: Iveta Lhotská, MAFRA Snímek Focení auta při emisní kontrole je novou povinností od letošního roku. Technik pak musí fotografie i data zadat do centrální databáze. Celá procedura bohužel prodlužuje prohlídku a důsledkem jsou dlouhé čekací doby pro řidiče. Některé stanice...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Kontrola Michal Cuc ze stanice technické kontroly ve Mstišově u Teplic prohlíží podvozek auta (nahoře). Technici musejí vůz několikrát vyfotit během technické a nově i na emisní kontrole (uprostřed). Součástí STK je i zkouška brzd (dole).
Kontrola Michal Cuc ze stanice technické kontroly ve Mstišově u Teplic prohlíží podvozek auta (nahoře). Technici musejí vůz několikrát vyfotit během technické a nově i na emisní kontrole (uprostřed). Součástí STK je i zkouška brzd (dole).
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia