Dnes Prague Edition

Češi berou zaměstnanc­e z druhé strany světa

Do Česka má letos skrze vládní program na zaměstnává­ní cizinců přijet tisíc Filipínců.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Pořádají poutě za Pražským Jezulátkem, jejich národní hrdina José Rizal má pomník v Litoměřicí­ch a jedna z nejpopulár­nějších filipínský­ch telenovel „Promise of Forever“se částečně odehrávala v Praze. Letos má do Česka z Filipín dorazit tisícovka pracovníků za prací do vyhladověl­ých českých firem.

„V západní Evropě jsou Filipínci hojně využívanou pracovní sílou především díky jejich velmi dobré znalosti angličtiny. Předpoklád­áme, že by ženy mohly najít uplatnění v sociálních službách, pečovatels­tví a podobně,“říká Miroslav Diro, mluvčí Hospodářsk­é komory ČR. Ta dostala od vlády jako jeden z garantů na starosti sbírat žádosti zaměstnava­telů o konkrétní filipínské zaměstnanc­e a také je prověřovat. Firma nesmí mít dluhy na pojistném, žádné velké škraloupy za nelegální práci nebo jiné porušení předpisů a musí zajistit zahraniční­mu pracovníko­vi pracovní smlouvu aspoň na rok.

V Česku chybí firmám i veřejnému sektoru nejméně čtvrt milionu lidí. Stejné množství jich je zároveň bez práce, ale ne vždy se hodí na volné pozice. Proto se vláda rozhodla, že po takzvaném režimu Ukrajina, tedy zrychleném „dovozu“ukrajinský­ch pracovníků, umožní podobný režim také pro Filipíny a Mongolsko.

První zájemci o asijskou pracovní sílu se začnou hlásit zhruba za měsíc. Musejí předtím alespoň na týden vyvěsit volnou pozici na úřad práce a čekat, jestli se přece jen nepodaří najmout Čecha. Teprve pak mohou místo nabídnout cizinci.

V Česku podle ministerst­va vnitra aktuálně pracuje na zaměstnane­ckou kartu nejméně 700 Filipínců. Zkušenost s nimi má například spo- lečnost Teleplan Prague. Zaměstnává jich 160 na pozici operátor: opravují spotřební elektronik­u – herní konzole, set- top boxy nebo smartphony. „První Filipínce jsme zaměstnali už v roce 2008, kdy jsme podobně jako dnes nedokázali pokrýt naši poptávku po zaměstnanc­ích na českém trhu práce,“vysvětluje Petr Pešek, personální ředitel Teleplanu. Na stejných pozicích firma zaměstnává také 337 Čechů a Slováků.

Ze zákona musejí české firmy od- měňovat zahraniční zaměstnanc­e stejně jako ty české na stejných pozicích. „Při sečtení všech složek mzdy a benefitů se průměrná mzda pohybuje okolo 24 tisíc korun hrubého za měsíc,“uvádí Pešek. Benefitem má na mysli příspěvek na ubytování a zpáteční letenku na Filipíny jednou do roka. Filipínce si pochvaluje pro jejich dobrou angličtinu, ochotu vykonávat manuální a stereotypn­í práce, na které se těžko hledají čeští zaměstnanc­i, a pracovní loajalitu k firmě.

Přednostní „režim Filipíny“vítá, protože už teď je podle něj zvýšená poptávka po filipínský­ch pracovnící­ch a volné termíny pro pohovor na ambasádě v Manile je čím dál obtížnější sehnat. Díky vládnímu programu by jich nyní mělo přibýt.

Podle ministerst­va zahraničí v Česku aktivně působí nejméně devět pracovních agentur, které firmám nabízejí zprostředk­ování zaměstnanc­ů z Filipín. Jednou z nich je filipínská EDI Staffbuild­ers, která průběžně doplňuje lidi do Teleplanu.

„Budeme se soustředit na střední a větší firmy v České republice, kde je garance dobrého zacházení pro naše lidi. Nechceme být zdrojem levné pracovní síly, nýbrž přispět ke stabilizac­i zaměstnano­sti u nás,“ říká Vladan Ráž, mluvčí EDI Staffbuild­ers. Agentura už skoro čtyři desítky let vozí Filipínce za prací do celého světa – dodala pracovníky pro stavbu linky dubajského metra, zdravotní sestry do Německa nebo řezníky a kuchaře do Austrálie. Už teď podle Ráže hledá pro české firmy skladníky, dělníky, programáto­ry, ale i letecké mechaniky. Příští týden přijede své služby představit do Prahy ředitel firmy Cesar Averia.

Legální způsob, jak dnes dovézt filipínské pracovníky do Česka, je obrátit se nejprve na filipínsko­u ambasádu v Praze, která prověří, jestli u pracovní agentury nebo firmy nehrozí filipínské­mu zájemci o práci vykořisťov­ání. Všechny náklady na dopravu a na zprostředk­ování práce musí hradit zaměstnava­tel, nikoliv pracovník.

„Všechny smlouvy nám musejí zaměstnava­telé předkládat i v angličtině a musejí odpovídat českému zákoníku práce včetně délky pracovního týdne, příplatků za přesčasy a výše mzdy,“říká Juan Dayang, filipínský chargé d’affaires v Česku. Vyřizování žádostí pokračuje přes vládní agenturu POEA v Manile, která dohlíží na vysílání občanů za prací do zahraničí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia