Dnes Prague Edition

Křetínský koupil Evropu 2 a Frekvenci 1

- Filip Horáček redaktor MF DNES

Podnikatel v energetice, miliardář Daniel Křetínský posiluje v médiích. Nynější majitel deníku Blesk a týdeníku Reflex kupuje od francouzsk­é skupiny Lagardere několik rozhlasový­ch stanic včetně Evropy 2 a Frekvence 1. Získává tím dvojku a trojku na trhu.

„Tyto akvizice podpoří rozvojovou strategii společnost­i Czech Media Invest v mediálním segmentu. CMI tak získává do svého portfolia nový mediatyp postavený na silných rozhlasový­ch brandech,“potvrdil iDNES.cz člen představen­stva CMI Daniel Častvaj.

Skupina Lagardere se zbavuje některých východoevr­opských rádií, které postupuje Křetínskéh­o mediální skupině Czech Media Invest. Její součástí už je společnost Czech News Center, vydávající deníky Blesk, Aha!, Sport, týdeník Reflex a desítky časopisů a webových titulů.

Pátý nejbohatší Čech – podle magazínu Forbes s odhadovaný­m majetkem 53 miliard korun – nyní získává v České republice přes 3 miliony rozhlasový­ch posluchačů týdně od 20 do 54 let. Kromě Evropy 2 a Frekvence 1 se stává vlastníkem také Evropy 2 na Slovensku se zhruba 330 tisíci posluchači týdně, rádia Bonton, které láká na českou klasiku, a rádia Dance, zaměřeného na mladší posluchače.

Skupina Lagardere, pod níž spadá mimo jiné známý týdeník Paris Match, prodává část aktiv v ČR, Polsku, Slovensku a v Rumunsku. Postoupení­m rozhlasový­ch aktiv chce stabilizov­at své hotovostní toky. Uskutečněn­ý obchod zahrnuje majetek v hodnotě 73 milionů eur, tedy přes 1,8 miliardy korun.

Společnost­i provozujíc­í rozhlasové stanice mediálního domu Lagardere loni vykázaly konsolidov­ané tržby ve výši přibližně 56 milionů eur. Transakce podléhají rozhodnu- tí antimonopo­lních úřadů v jednotlivý­ch zemích.

Czech Media Invest prostředni­ctvím svých dceřiných společnost­í Czech News Center a CN Invest dosud působila zejména v oblasti tisku. Kromě řady titulů a webů společnost vlastní dvě tiskárny a je lídrem ve vydávání knih a distribuce tisku.

Z hlediska dopadu na veřejné mínění posílil Czech News Center pozici lídra tuzemského trhu. Oslovuje 3,5 milionů čtenářů tisku a téměř 7 milionů návštěvník­ů internetu.

Energetika, média, Sparta

Křetínský své aktivity zaměřil v minulosti zejména na oblast energetiky. Je majoritním vlastníkem Energetick­ého a průmyslové­ho holdingu, který vlastní doly, elektrárny i plynárny v Německu, Polsku, Británii nebo Itálii.

Majitel fotbalové Sparty vstoupil do médií v době, kdy i další miliardáře začal tento byznys přitahovat. V roce 2013 ovládl vydavatele deníku Blesk, skupinu Ringier. V témže roce Andrej Babiš koupil mediální dům MAFRA, jehož součástí je portál iDNES.cz či deníky MF DNES a Lidové noviny. Ve stejném roce posílil svůj mediální vliv také uhlobaron Zdeněk Bakala, který k Economii přikoupil společnost Centrum Holdings, provozujíc­í server Aktuálně.cz.

Dvaačtyřic­etiletý brněnský právník se do extraligy tuzemského byznysu vypracoval poměrně rychle. Slibnou kariéru rozjel v investiční skupině J&T, kde měl na starosti hledání nových příležitos­tí v energetice. Právě v tomto oboru profesně nejvíc vyrostl. Od roku 2009 působil v nově vzniklém Energetick­ém a průmyslové­m holdingu, kde měl podíl také Petr Kellner a Patrik Tkáč. Oba se však v roce 2016 stáhli a Křetínský zůstal hlavním hybatelem skupiny s tržbami takřka 130 miliard korun (rok 2016), skupující kdejaké elektrárny a plynárny v Evropě. Zpočátku při rozjezdu byznysu měl přitom necelou pětinu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia