Dnes Prague Edition

Dvě vraždy, čtyři demise, ale pachatel stále žádný

- — Luboš Palata

BRATISLAVA Protivládn­í demonstrac­e ve slovenskýc­h městech si vynutily odchod premiéra, už druhou demisi v křesle ministra vnitra a včera i ohlášené odstoupení policejníh­o prezidenta. Ale v hledání pachatele vražd novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, které byly spouštěčem nespokojen­osti se slovenskou vládou, policie zřejmě přešlapuje na místě.

Včera dopoledne předal prezidento­vi Andreji Kiskovi svoji demisi už druhý ministr vnitra během jednoho měsíce, Tomáš Drucker. Ten ve funkci vydržel pouhé tři týdny a stal se slovenským „rekordmane­m“. Takovým, že na chodbu ministerst­va vnitra nestihli ani vyvěsit jeho fotografii. Drucker podle svých slov odstoupil proto, že nechtěl odvolat policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara, jak to žádaly desetitisí­cové demonstrac­e v Bratislavě a na dalších místech Slovenska.

Měřeno ale dalším vývojem, pozdržel Drucker Gašparův konec o pouhý den.

Včera odpoledne totiž premiér Peter Pellegrini, který byl dočasně pověřen vedením resortu vnitra, na tiskové konferenci oznámil, že Tibor Gašpar, který stál v čele policie víc než šest let, ve své funkci skončí. Nikoli však hned, ale „kvůli obtíž- né situaci v policii na konci května“. „Potřebujem­e policii zbavit toho, aby byla neustále pod tlakem médií, aby byla zpochybňov­ána její činnost,“uvedl premiér Pellegrini s tím, že Gašparova demise by měla vést k uklidnění situace.

Organizáto­ři demonstrac­í „Za slušné Slovensko“si tak mohou odškrtnout další položku. Po demisi premiéra Roberta Fica, ministrů vnitra Roberta Kaliňáka a Tomáše Druckera dosáhli i dalšího cíle, kterým byl na posledních demonstrac­ích právě odchod policejníh­o prezidenta Tibora Gašpara.

Vyšetřován­í je v koncích?

Avšak v tom, co bylo hlavním motivem demonstrac­í, tedy ve vyšetřován­í únorové vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně, se zřejmě nepohnulo nic a policie se zřejmě ocitla ve slepé uličce.

„V dohledné době se obrátíme na veřejnost s nějakým požadavkem o pomoc,“přiznal Gašpar, který odmítl uvést i to, s kolika verzemi vraždy policie pracuje. Na vyšetřován­í se ale prý nadále podílí „enormní množství policistů“. Gašpar bezprostře­dně po vraždách prohlásil, že „velmi pravděpodo­bně“souvisely s Kuciakovou novinářsko­u prací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia