Dnes Prague Edition

Čištění ulic: parkování může stát 1 300 korun

- — František Dvořák Více viz praha.idnes.cz

PRAHA Stále více řidičů zapomíná přeparkova­t auto při blokovém čištění. Podle Technické správy komunikací (TSK) narostl počet odstraněný­ch vozidel v rámci blokového čištění meziročně o více než třetinu.

„Může to být jen opomenutí, ale velmi často řidič spoléhá na to, že se vlastně nic nestane,“popisuje mluvčí TSK Barbora Lišková.

Ráno auto stojí na svém místě a na svém místě je i odpoledne. Na první pohled se vůbec nic nestalo. Řidič někdy dokonce ani nenajde za stěračem obvyklý lísteček za špatné parkování. Za pár dní ale majiteli vozu přijde do schránky faktura, v lepším případě na 1 300 korun (jen za technický úkon), v horším na 4 050 korun za zpětný odtah.

Letos blokové čištění pražských ulic začalo 3. dubna, a podle všeho za nepozornos­t, neochotu nebo lenost zaplatí řidiči ještě více než loni. „Ukazuje se, že majitelé vozidel nedbají na dopravní značení a rok od roku nám přibývá vozidel, která musíme nechat v rámci čištění odstranit. Od roku 2015 je nárůst o padesát procent,“konstatuje mluvčí TSK Lišková.

Ze zákona je oblast, kde se plánuje blokové čištění, označena přenosnými dopravními značkami sedm dní dopředu. Na nich je vyznačeno, kdy bude blokové čištění prováděno. Řidiči musí auta na tuto dobu přeparkova­t. „Když to neudělají, přijde ke slovu odtahová služba. Ta, opět na základě zákona, provede nucený odtah, například jednodušší a pro majitele vozidla levnější formou technickéh­o úkonu,“popisuje Barbora Lišková. To znamená, že auto naloží na odtahové vozidlo a po pominutí důvodu, tedy vyčištění ulice, ho zase vrátí na místo, odkud bylo odstraněno. A za tento úkon sazebník schválený Radou hl. m. Prahy v únoru roku 2013 stanovuje sazbu 1 300 korun.

Majitel vozidla pak dostane do schránky fakturu. „Když ji nezaplatí, předáváme celou věc soudu a pohledávku vymáháme,“popisuje Libor Kousal, náměstek Správy služeb hl. m. Prahy, která odtahy v rámci hlavního města zajišťuje. Zaměstnanc­i TSK vše fotografuj­í.

„Zákon nám nařizuje vrátit vozidlo na místo, kde bylo zaparkován­o nebo na dohled tohoto místa. Primárně ho vracíme přesně tam, kde stálo,“říká Libor Kousal. Dodává, že pražská Správa služeb za řidiče neřeší špatné parkování. Stálo-li jeho auto neoprávněn­ě například v modré zóně, zase jej tam vrátí. Správa také nechává na okně auta lísteček s oznámením, přestože žádnou takovou povinnost nemá.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia