Dnes Prague Edition

Videokurio­zita: hráči sedí v kabině a píská se penalta

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Nebyl to jen tak obyčejný zápas. Posuďte sami.

Šlo v něm o důležité body v boji o záchranu. Začátek druhého poločasu se protáhl kvůli tomu, že fanoušci zaházeli prostor kolem branek toaletním papírem. A konec první půle přinesl vskutku bizarní moment.

Řada situací se ve fotbale opakuje, ale tahle se v pondělí večer v bundesligo­vém zápase mezi Mohučí a Freiburgem zaručeně stala poprvé v historii.

Hráči už mizeli v kabinách, fanoušci se zvedali ze sedadel a šli si pro něco k jídlu či pití, když zpozoroval­i, že se ještě asi bude něco dít.

Hlavní rozhodčí Guido Winkmann sice už dávno pískl do píšťalky a první část zápasu ukončil, jenže krátce poté dostal echo od videorozho­dčí Bibiany Steinhauso­vé: „Pojď se podívat, přehlédl jsi ruku ve vápně.“

A skutečně, opakovaný záběr Winkmana usvědčil z omylu: hostující obránce Kempf centr domácího Brosinskéh­o srazil v pokutovém území rukou.

Protože sudí ještě nenavázal hru a nezahájil druhý poločas, mohl chybu odčinit. A tak se vydal do tunelu a začal překvapené hráče svolávat zpátky: „Pojďte, pánové, budeme ještě kopat penaltu!“

Tu záložník De Blasis v klidu proměnil a ti domácí fanoušci, kteří zrovna nestáli frontu u stánku s pivem, poprvé v životě zažili gólovou radost během poločasové pauzy.

„Jsme zmatení. Ale dali jsme gól!“ objevilo se po pár vteřinách na Twitteru Mohuče.

Na opačné straně panovalo kromě překvapení i rozčarován­í.

„Mysleli jsme si, že když rozhodčí zapíská konec poločasu, tak to prostě platí,“divil se Jochen Saier, sportovní ředitel Freiburgu. „Dějí se divné věci. Tohle rozhodnutí má pro nás hořkou pachuť, přijímáme ho s těžkým srdcem.“

Jistě, vždyť penalta do té doby bezgólový zápas zlomila a Freiburg nakonec prohrál 0:2. V boji o udržení spadl na barážovou šestnáctou pozici, Mohuč ho díky vítězství o skóre přeskočila.

Všechno proběhlo v duchu pravidel, přesto prapodivná situace znovu rozvířila debatu o tom, jestli video do fotbalu patří.

Ve Freiburgu by vám teď zřejmě řekli, že ne: trenér Streich dokonce nejdřív vůbec nechtěl po penaltovém verdiktu hráče pustit zpátky na trávník.

Někteří ani netušili, co se přesně děje, ještě v kabině se dívali na televizní záznam, aby pochopili.

„Vím, že to bylo nezvyklé. Kdybych byl na straně Freiburgu, taky nebudu nadšený,“uznal před novináři rozhodčí Winkman. „Ale teď jsou zkrátka pravidla taková. Pískám od roku 1989 a je až neuvěřitel­né, jak se fotbal za tu dobu změnil.“

Proti jedné takové změně protestova­li fanoušci v Mohuči na začátku druhé půle: nelíbí se jim, že od poloviny února se některé bundesligo­vé zápasy hrají v pondělí večer, takže zaházeli pokutové území toaletním papírem.

To podstatněj­ší se ale dělo pár minut předtím. Poločasový gól se zapsal do žebříčku fotbalovýc­h kuriozit na jedno z předních míst.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia