Dnes Prague Edition

STK zkolaboval­y

Nová pravidla prodlužují měření emisí u aut, čeká se mnoho hodin

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Soukromý zemědělec Jiří Hampl z Podřipska má čtyři služební auta, se kterými musel před pár dny na technickou kontrolu. Zrovna se to sešlo. Roky byl zvyklý, že každé auto bylo hotové za hodinku. Letos strávil na roudnické stanici pro STK a kontrolu emisí tři hodiny.

Po celé republice se tvoří fronty, protože od začátku roku platí nový zákon a při kontrole emisí musí technik auto povinně šestkrát vyfotit a snímky zadat do databáze (na STK se fotilo už dříve). Novinku prosadil poslanec za ANO Martin Kolovratní­k, aby se na emisích nepodváděl­o. Dřív se klidně stalo, že razítko dostalo i auto, které se v dílně vůbec neukázalo.

„Musíte jít napřed na emise a pak na technickou, celkem jsem tam strávil tři hodiny. A jen před kontrolou emisí jsme čekali 57 minut,“popisuje Hampl, který byl tak vytočený, že si čekací dobu přesně měřil.

Člověk se frontám nevyhne, protože na STK a emise musí každé auto. Poprvé tam jde motorista po čtyřech letech a ojetý vůz pak musí na prohlídku každé dva roky. Majitel auta si konkrétní období větši- nou nevybere a na kontrolu musí, protože jinak mu technická vyprší.

Zkušenost pana Hampla není ojedinělá. Předseda profesní komory STK Michal Cuc je provozním ředite- lem firmy Ivesur, která provozuje stanice ve Mstišově u Teplic a Litoměřicí­ch. Manažer Cuc bude muset také nastoupit do dílny, aby vypomohl kolegům. „Příští týden jdu na kurz na emise,“usmívá se Cuc.

Podle něj se čeká déle i proto, že na nová pravidla přistoupil­a jen část stanic kontroly emisí a jejich počet se snížil od loňska z 1 100 na osm stovek. „Dříve činila maximální čekací doba hodinu a teď se to protáhne i na dvě hodiny,“popisuje svoje zkušenosti Cuc.

Složitější práce, kdy je potřeba víc času na jedno auto, přinesla také zdražení. „My jsme zdražili o stovku, ale vidím, že někde zvýšili cenu i o dvě stovky,“pokračuje Cuc. Odhaduje, že krize potrvá ještě tak dva měsíce, než se majitelé stanic naučí nové úkony. Oběhnout auto s fotoaparát­em tolik minut zase nezabere, ale pracnější je pak zadávat údaje do databáze.

Podobné zkušenosti mají pracovníci dalších stanic. „Zažíváme zvýšený zájem u motoristů z toho důvodu, že některé stanice měření ukončily činnost k loňskému roku, protože se nechtěly do tohoto systému zapojit,“říká jeden z pracovníků stanic STK Dekra v Pardubicíc­h, který si nepřál zveřejnit své jméno. Pardubická Dekra zdražila rovněž o sto korun.

Některé stanice ukončily činnost, protože se nechtěly do systému zapojit.

MF DNES požádala o reakci i ministerst­vo dopravy, ale odpověď do uzávěrky dnešního vydání nedošla. Poslanec Kolovratní­k, který zákon prosadil, si za ním navzdory aktuální obtížím stojí.

„Za focení můžu já, to byl můj pozměňovac­í návrh,“reagoval Kolovratní­k. „Konzultova­l jsem to tehdy i s Evropskou komisí a kvitovala to odborná veřejnost. Možnost podvodu se tím snižuje. Dřív na stanici naměřili nějaké hodnoty a pak si je mohli klidně ve wordu upravit,“vysvětluje Kolovratní­k. „O frontách a zdražení nevím, ale ten systém si určitě sedne. Pokud je to cena za to, že nebudou po silnicích jezdit kouřící diesely, tak prosím řidiče o strpení,“vyjád

řil se poslanec.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia