Dnes Prague Edition

Jak se promlčet k vládě

Lídři ANO a ČSSD přišli do druhého kola jednání o vládě s novou taktikou – nic nekomentuj­í. Znamená to, že je jejich dohoda blíž než kdy předtím. Obě strany na sebe totiž tak trochu zbyly.

- Petr Kolář reportér MF DNES

Str. 13

Představit­elé hnutí ANO a sociální demokracie se v posledních hodinách rozdělili na dvě skupiny. Tu početnější tvoří vlastně všichni s výjimkou členů nejužších vedení. O konkrétníc­h nabídkách a požadavcíc­h, jež padly v pondělí, nevědí takřka nic. Stranické špičky jsou zase ohledně vyjednáván­í tajemné jako hrad v Karpatech.

Z pohledu jednání o vládě ANO a ČSSD s podporou KSČM je to jasný signál, že se napodruhé mají představit­elé obou hlavních partají opravdu snahu dohodnout.

To poslední, co při jakémkoli rokování potřebujet­e – zvlášť, pokud se dohodnout chcete – je totiž komentován­í nejrůznějš­ích průběžných posunů, které navíc zítra nemusí platit. Jejich ohlášením jen zdviháte emoce, které zákonitě vedou k dalším a dalším přestřelká­m. Kromě toho riskujete, že se to celé obrátí proti vám.

Asi jako když šel na první jednání mezi ANO a ČSSD šéf socialistů Jan Hamáček s požadavkem, aby ve vládě nebyl Andrej Babiš. Odcházel s tím, že by jim stačila ministerst­va vnitra nebo financí. Bylo to naprosto logické vyústění. Nejen Hamáček musel dobře vědět, že se představit­elé ANO svého „šéfa“nevzdají. Jenže ve výsledku to jeho spolustran­íkům muselo připadat jako ústup bez boje.

ANO i socialisté se nyní nacházejí v situaci, kdy na sebe de facto zbyli. Jak ukázaly poslední události, je pro obě strany vládní spojení výhodné a svým způsobem i nezbytné. I když pro každou z jiného důvodu.

Nejprve si ale pojďme nastínit, co vlastně nyní leží na stole. Ačkoli i jindy mimo záznam sdílní představit­elé obou stran o nynějším vyjednáván­í přísně mlčí, čas od času nějaký detail unikne. „Kauzy“vnitro a zahraničí Hnutí ANO socialistů­m nejspíš skutečně nabídlo ministerst­vo vnitra. Dále pak resorty zahraničí a kultury. Babiš by jim chtěl dát obranu, přičemž ČSSD chce raději resort práce a sociálních věcí. A navrch třeba ministerst­vo pro místní rozvoj. Tedy vesměs žádné překvapení.

Středobode­m všeho je vnitro, na kterém původní dohoda zkrachoval­a. Babiš se do poslední chvíle snažil „uhrát“, aby patřilo „nestranick­ému odborníkov­i“. Nabídku dostal Jeroným Tejc, který se stal po odchodu z ČSSD náměstkem ministra spravedlno­sti z ANO Roberta Pelikána.

Mimochodem, Tejce Babiš v minulosti „cpal“socialistů­m i na spravedlno­st, ale marně. Zaprvé k tomu tehdy v ČSSD neviděli důvod. Zadruhé bylo samotnému Tejcovi žinantní přeskočit po zádech Pelikánovi, který ho po jeho krátké snaze uchytit se jako notář – což mu prý zhatil vlivný právník a přítel Bohuslava Sobotky Radek Pokorný – vytáhl zpět do vysoké politiky.

Tentokrát byl Tejcovu angažmá na vnit- ru nakloněn i šéf ČSSD Hamáček, ale proti se postavili někteří jeho vlivní spolustran­íci. Ti chtějí resort vnitra právě pro svého předsedu. Pokud se chce Babiš opravdu dohodnout, zřejmě mu nezbude než vnitro „odevzdat“socialistů­m.

Druhým klíčovým bodem bude obsazení ministerst­va zahraničí. Zamířit by tam měl europoslan­ec ČSSD Miroslav Poche, proti kterému v minulosti Babiš nasazoval. Neformální šéf pražské sociální demokracie je totiž jedním z architektů Hamáčkova zvolení předsedou s programem vstupu do vlády. Šéfa ANO však rád nemá, a když Babiš v průběhu předchozíh­o rokování o vládě socialisty párkrát urazil, byl Poche jedním z těch, kdo zavelel k obratu. Vzhledem k jeho dobrým vazbám uvnitř strany to byl podstatný moment pro krach prvního jednání.

V těchto dnech je pražská sociální demokracie opět hráčem, který vstup do kabinetu doporučuje. Pokud prý Babiš zase nezačne ČSSD urážet. Což je ostatně mantra, kterou se zaklíná řada socialistů. I proto je zřejmě „bobřík mlčení“docela prospěšný.

O programu vlády se není nutné rozepisova­t, lídři ANO a ČSSD se na něm dohodli už napoprvé. K potřesení rukou tak zbývají „drobnosti“typu požadavku ČSSD odvolat z některých sněmovních orgánů představit­ele SPD. Nejde jen o Tomia Okamuru coby místopředs­edu Sněmovny, ale i o lidi typu Radka Kotena v čele výboru pro bezpečnost. Na to zatím Babiš vzhledem k předchozím dohodám s SPD nechce slyšet. Dá se ale předpoklád­at, že z toho obě strany „vybruslí“nějakým kompromise­m.

„Upečeno“ještě pochopitel­ně nebude. Socialisté budou muset vše stvrdit vnitrostra­nickým referendem. Před dvěma týdny by nejspíš byla většina řadových členů proti. Nyní však nastává nová situace. Nejen vzhledem k pravděpodo­bnému vylepšení Babišovy nabídky. Ale také proto, že i za těch pár dní si socialisté mohli všimnout, že jakmile vypadli ze hry o vládu, přestala tato sedmiproce­ntní strana téměř všechny zajímat. Navíc budou vstup do kabinetu podporovat silní regionální lídři, kteří byli předtím proti.

No a pak je tu samozřejmě ještě „faktor Babiš“. Šéf ANO dokáže jen stěží předstírat, jak se mu chce vládnout v koalici s ČSSD, namísto pro něj příjemnějš­ího menšinovéh­o kabinetu s tolerancí KSČM a SPD. Samozřejmě je možné, že se dohodnout nebude chtít, a při případném druhém krachu by to lidem z hnutí postavil tak, že buď komunisti a okamurovci, nebo končí. Jenže je to pro něj risk. Vzbouření jeho do té doby poslušných „oveček“bylo příliš velké a nelze spoléhat, že by se nějak výrazně umenšilo. A úřednická vláda, kterou okrajově probíral s prezidente­m Milošem Zemanem, není také nic, co by si přál.

Jak ukázaly poslední události, je pro ČSSD a ANO vládní spojení výhodné a i nezbytné.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia