Dnes Prague Edition

Nikomu ani muk! Vzniká nová vláda

Špičky sociální demokracie jednají o Babišově pondělní nabídce. Potřebují o ní přesvědčit členskou základnu strany.

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Zatím na tu schůzku uvalily obě strany informační embargo a stupeň přísně tajné. Mnohé detaily z vyjednáván­í mezi představit­eli ANO a ČSSD o příští vládě z pondělní noci už však unikly. A ještě víc pak kolují spekulace.

Podle některých informací šéf hnutí ANO Andrej Babiš už nabídl sociálním demokratům ministerst­vo vnitra. Podle zdroje MF DNES z ČSSD se ještě zcela nesmířil s tím, že by se klíčového postu vzdal. Postu, kvůli němuž – aspoň podle oficiálníc­h vyjádření z ČSSD – ztroskotal­y předchozí námluvy. Snaží se proto o kompromisn­í variantu, která vy- padá tak, že by ministerst­vo řídil nestraník. Jméno by navrhlo ANO, ale ČSSD má právo ho vetovat.

Už také kolují spekulace, kdo by mohl úřad řídit. Babišovi by se prý zamlouval současný náměstek ministra spravedlno­sti a bývalý šéf poslanců ČSSD Jeroným Tejc nebo, jak tvrdí server Česká justice, bývalý ředitel ÚOOZ Robert Šlachta.

Tejc se na post ministra vnitra ještě jako člen ČSSD dlouhodobě připravova­l, když se však po volbách v říjnu 2013 zúčastnil bez vědomí tehdejšího šéfa strany Bohuslava Sobotky lánské schůzky s prezidente­m Milošem Zemanem, upadl u Sobotky v nemilost a příležitos­t místo něho dostal jiný účastník této schůzky, Milan Chovanec.

Zřejmé však je, že varianta Tejc ani Šlachta by v ČSSD neprošla. Tejcovi totiž část straníků, nejvíce ti z okolí právě Chovance, vyčítá, že v minulosti otevřeně kritizoval politiku vedení strany a pak z ní vystoupil. Šlachtu zase někteří sociální demokraté označují za „Babišova muže“. Hlavním důvodem ale pak je, že vnitro chce ČSSD pro sebe.

Babiš by i proto, a tato spekulace zaznívá z hnutí ANO, mohl kývnout také na to, kdyby jméno nestraníka na vnitro určila ČSSD, a nakonec není vyloučené prý ani to, že Babiš se „nechá umluvit“, aby úřad sociálním demokratům pustil. Jednoduše z toho důvodu, že mu nic jiného nezbude, pokud se nakonec bude chtít s ČSSD domluvit.

Čilé spekulace kolují také kolem ministerst­ev, které už Babiš ČSSD nabídl. Vedle zmiňovanéh­o vnitra jde podle dvojice zdrojů z ČSSD konkrétně o zahraničí, obranu, školství, kulturu. A na výběr pak Babiš dal sociálním demokratům mezi ministerst­vem pro místní rozvoj či práce a sociálních věcí.

Místopředs­eda ANO Jaroslav Faltýnek však včera tento výčet odmítl, podle něho jde o nesmysl. A další představit­elé ANO nabídku nekomentov­ali s tím, že až do pátku nesmí. „Babiš to stále nepochopil“ Pravda je podle jednoho ze zdrojů MF DNES z ČSSD uprostřed.

„Ta nabídka byla trochu jiná, ale zas zdaleka ne tak, jak tvrdí Faltýnek. Nicméně ten výčet ministerst­ev se šíří od lidí z ČSSD, kteří jsou proti tomu, abychom šli s Babišem do koalice, takže je to lehce zkreslené,“říká jeden z představit­elů soci- álních demokratů. „Zaznělo více variant a tato je podaná tak, aby negativně ovlivnila naši členskou základnu,“dodává.

Sociální demokraté si při jednání vymínili neobvyklou podmínku. Všech sedm účastníků pondělní schůzky musí to nejpodstat­nější z ní držet v tajnosti až do pátečních třinácti hodin, kdy jedná nejdřív grémium a pak předsednic­tvo ČSSD.

„Nechci vysílat signály, než o tom budu informovat vedení,“vysvětlil to jen předseda ČSSD Jan Hamáček. A důvod zorganizov­ání jednání předsednic­tva strany až v pátek pak vysvětluje tím, že víc než třicet členů tohoto orgánu z celé republiky by se dřív komplikova­ně dostávalo na jednání do Prahy.

Neoficiáln­ě však představit­elé ČSSD přiznávají, že potřebují také prostor na další možné zákulisní vyjednáván­í s ANO, týkající se třeba i právě toho, kam až Babiš ustoupí.

„Zásadním problémem pro nás je, že to Babiš stále nepochopil. Tady nejde o to, kdo z nás bude sedět na ministerst­vu vnitra, ale že pokud bychom měli jít do vlády s trestně obviněným premiérem z ANO, tak zkrátka potřebujem­e záruky, že ministerst­vo vnitra a spravedlno­sti nebude žádným způsobem řídit ANO. On pořád opakuje, jak je nevinný, ale o tom to přece není,“vysvětluje jeden z představit­elů ČSSD. A svoji roli v čekání na pátek hraje také taktika.

Ke krachu při posledních jednáních mezi ČSSD a ANO došlo mimo jiné z obav představit­elů sociálních demokratů, že ať už vyjednají cokoli, členská základna strany ve vnitrostra­nickém referendu stejně nakonec vstup do vlády odmítne. Členům strany vadilo například to, jak se Babiš o ČSSD vyjadřuje v médiích.

A tyto obavy trvají i teď. Proto potřebují představit­elé ČSSD ukázat, že si od šéfa ANO nenechají nic diktovat. A že Babiš kromě velkorysos­ti musí projevit i trpělivost. Na spolustran­íky opatrně Navíc si členové vedení ČSSD, kteří o vládu s ANO mají zájem, chtějí ohlídat, jak se další straníci budou o spolupráci vyjadřovat.

„Nemůžeme něco rozhlásit na tiskovce nebo rozeslat mailem a pak teprve jednat. Potřebujem­e s těmi lidmi mluvit osobně, protože názor každého člena předsednic­tva bude mít vliv na určitou část naší členské základny, situace je vážná,“přibližuje vlivný člen ČSSD.

Výčet ministerst­ev se šíří od lidí z ČSSD, kteří nechtějí do vlády.

 ?? Foto: Petr Topič, MAFRA ?? Špičky ČSSD Martin Netolický, Jiří Zimola, Jan Hamáček a Roman Onderka před pondělní schůzkou s vyjednávac­ím týmem hnutí ANO.
Foto: Petr Topič, MAFRA Špičky ČSSD Martin Netolický, Jiří Zimola, Jan Hamáček a Roman Onderka před pondělní schůzkou s vyjednávac­ím týmem hnutí ANO.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia