Dnes Prague Edition

Šéf kontrolorů policistů rezignuje

Byl trnem v oku státních zástupců i Babiše, Michal Murín skončí v čele generální inspekce

-

PRAHA Ředitel Generální inspekce bezpečnost­ních sborů Michal Murín na konci dubna rezignuje. Důvodem je podle něj snaha nezavdávat příčinu ke zpochybňov­ání práce úřadu. Premiér v demisi Andrej Babiš v únoru Murína kritizoval a snažil se ho dočasně zprostit služby.

„Ačkoli jsem se nedopustil ničeho nezákonnéh­o ani neetického, obávám se, že mé setrvání v čele GIBS by mohlo zavdat příčinu k nedůvodném­u zpochybňov­ání výsledků její práce, především ze strany obou vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce,“uvedl Murín v tiskovém prohlášení.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci uvedl, že s názorem státního zastupitel­ství na činnost GIBS byl Murín průběžně seznamován. „Nejde mi o to, někoho zpochybňov­at, ale o to, aby instituce řádně a kvalitně pracovala. Stejně přistupuji ke komunikaci se všemi institucem­i, s nimiž spolupracu­je- me,“uvedl Zeman. Babiš Murína vyzval k rezignaci na konci února. „Když se dohodneme, tak to prý bude bez skandálu,“řekl tehdy Murín o jednání s premiérem. Babiš své výtky proti Murínovi zdů- vodňoval mimo jiné právě dokumenty státních zástupců, v nichž se podle něj psalo, že šéf GIBS účelově lhal žalobcům v kauze, v níž byl prověřován vysoce postavený policista. V březnu bylo s Murínem zahájeno kárné řízení kvůli podezření ze spáchání přestupku bez dalšího upřesnění. Babiš se tak zřejmě snažil splnit podmínky pro odvolání šéfa GIBS z funkce.

Opozice pak svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny, kde chtěla od Babiše, aby vysvětlil svůj postup proti Murínovi.

Prázdné zatím zůstává i místo šéfa sněmovní komise pro kontrolu GIBS. Několik dní funkci zastával komunistic­ký poslanec Zdeněk Ondráček. Po veřejných protestech však odstoupil. (iDNES.cz, ČTK)

 ?? Foto: ČTK ?? Rezignace Šéf generální inspekce Michal Murín oznámil, že rezignuje. Nechce prý, aby jeho setrvání poškozoval­o práci GIBS.
Foto: ČTK Rezignace Šéf generální inspekce Michal Murín oznámil, že rezignuje. Nechce prý, aby jeho setrvání poškozoval­o práci GIBS.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia