Dnes Prague Edition

Útěk na opačnou stranu: Syřané odcházejí z Německa

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Ztráta iluzí, čekání a závislost na státní pomoci. Proto se někteří běženci z Německa dobrovolně vracejí zpět.

BERLÍN Dost bylo života v Německu, v Turecku nám bude líp, začínají si říkat někteří z běženců, kteří do Německa přišli v posledních třech letech. Většina z nich jsou Syřané, kteří v rámci azylu nebo doplňkové ochrany mají v Německu, a tedy i Evropě platné povolení k pobytu. Přesto stejným způsobem, kterým kolem roku 2015 překročili evropské hranice, je nyní chtějí opačným směrem přejít zase zpátky.

Do Sýrie se vrátit nemohou nebo nechtějí, směřují proto do Turecka. Na internetu už fungují diskusní skupiny, v nichž si navzájem radí, jak tímto opačným směrem „prchnout“. Jsou tu i kontakty na pašeráky, často na ty samé, kteří je za vysoké finanční obnosy dostali do Ev- ropy. V rámci schengensk­ého prostoru se sice mohou pohybovat bez omezení, k cestě do Turecka ale potřebují vízum, které není snadné získat. Volí tedy znovu nelegální přechod hranice.

„Radši začnu od nuly“

Jeden takový příběh přinesla reportáž televizní stanice ARD. Sleduje případ Syřana jménem Basel, který se po třech letech ve Frankfurtu rozhodl Německo natrvalo opustit.

Proč? „Upřímně, v Německu to nefungoval­o. Mám pocit, že jsem tu ztratil tři roky života. V Turecku mám partnerku, ale přivést ji sem není jednoduché,“říká asi třicetilet­ý muž. „Buď zůstanu tady, kde se stát stará o veškeré moje potřeby včetně jídla a zdravotníh­o pojištění, nebo půjdu zpátky do Turecka a začnu od nuly,“dodává. Rozhodl se pro druhou možnost.

Za tři roky se nenaučil německy, nesehnal proto ani práci. Říká, že Němci se k němu chovali pěkně. Ale začít žít samostatně se mu tady nepodařilo. Jeho plán je tedy následujíc­í: Přeletí do Řecka, to není problém. Tam si pak najde „spolehlivé­ho pašeráka“, který ho převede přes řecko-tureckou hranici. Říká, že to jsou všechno Syřané, kteří se právě na této hranici pohybují.

S pašerákem tam a zpátky

Sílící provoz opačným směrem v řecko-turecké pohraniční oblasti je podle ARD veřejným tajemstvím. Potvrzují to i sami pašeráci.

Jeden z nich prý do Turecka každý den převede padesát lidí, většinou právě Syřanů s povolením k pobytu v Německu. Další pak zmínil nový trend: v současné době prý o jeho služby má zájem víc lidí, kteří chtějí ven z Evropy než naopak.

V Německu o tom úřady zatím příliš nevědí – nemají totiž velké možnosti, jak by odchod běženců z Německa mohly přesně sledovat. Nelegální přechody hranice opačným směrem se v žádných záznamech neobjeví. „Když někdo odjede a nesdělí to úřadům, tak co s tím můžeme dělat?“uvedl k tomu ministr vnitra Horst Seehofer.

Spolkový úřad pro migraci ví za loňský rok zhruba o čtyřech tisících Syřanů, kteří se z Německa vytratili neznámo kam. Přesná čísla neexistují, podle odhadu ARD se nicméně v současné době jedná přinejmenš­ím o stovky lidí, kteří z Německa tímto způsobem odjíždějí.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia