Dnes Prague Edition

Nová bitva v Damašku:

Bojovníci černé vlajky teď udělali malý Stalingrad z kusu syrského hlavního města, který drží tři roky. Asad začal s vyháněním. proti Islámskému státu

- Milan Vodička redaktor MF DNES

DAMAŠEK Islámský stát je právě čtyři kilometry od syrského ministerst­va obrany a šest kilometrů od prezidents­kého paláce Bašára Asada.

Nejde o žádný noční zvrat: zatímco jinde v Sýrii je Islámský stát rozprášen, jeho poslední důležitá a celistvá bašta leží přímo pod srdcem Damašku. Už tři roky. Zřejmě už ne nadlouho. Poté, co teď padla východní Ghúta, začala syrská armáda operaci proti džihádisti­ckému nádoru, který leží přímo na jihovýchod­ě metropole a před třemi týdny dokonce o celou třetinu expandoval.

Na tomto kousku země je vidět, jak absurdní galimatyáš je syrská občanská válka.

Zatímco syrská vláda dobývala území napříč Sýrií, těsně pod okny měla povstalce. Islámský stát i pobočku al-Káidy, islamisty ze skupiny Armáda islámu, Svobodnou syrskou armádu a další.

To vše na ploše asi šest krát tři kilometry. Ale to ještě není všechno.

Jak válka plodila absurdní kotrmelce nestálé lásky a nenávisti, nakonec válčili džihádisté mezi sebou a „demokratic­ké povstalce“střežila před jejich sousedy z Islámského státu Asadova armáda, tedy oficiál- ní nepřítel obou. Velké části této oblasti jsou rozbity na atomy často jen několika ulic nebo bloků, z nichž některé ovládají islamisté, jiné džihádisté, ale také palestinsk­á hnutí Fatah i Hamas a místní skupinky milic, jejichž jména neznamenaj­í o pár set metrů dál vůbec nic.

V podstatě jde o území kolem obrovského palestinsk­ého utečenecké­ho tábora Jarmúk.

Je to část města, kam se v dubnu 2015 nečekaně a jako velká voda vřítil Islámský stát. Tábor obsadil během pár dnů, takže vypadal jako zcela nezastavit­elný. Během ani ne ročního blitzkrieg­u ovládl velké části Iráku a Sýrie a stál přímo u bran Bagdádu a Damašku.

I když džihádisté měli střed města na dostřel, Asadův režim je nechával dlouho být. Měl mnohem větší problémy jinde a Islámský stát se v Jarmúku vybíjel a opotřebová­val boji s dalšími džihádisty a islamisty o to, kdo je ten správný Asadův nepřítel.

Většina Palestinců uprchla – bylo jich tam více než sto deset tisíc, ty zbylé (asi dvacet tisíc) Islámský stát terorizova­l podobně jako třeba obyvatele Mosulu. Letos v únoru jich například několik ukřižoval.

Kromě toho neodolal, aby neútočil na Damašek, když už ho měl na dohled. Sebevražed­ní atentátníc­i pozabíjeli jen loni desítky osob. Poslední útok proběhl tuto neděli. Mi- nomety odpálené na vládou ovládané části města zabily jednoho člověka a devět zranily.

V minulých týdnech se však začala situace blížit k rozuzlení i tady.

A tak včera zahájilo vládní dělostřele­ctvo ostřelován­í Jarmúku a syrská armáda spolu s palestinsk­ými jednotkami „Jeruzaléms­ké brigády“, která chce dobýt svůj tábor zpět, čekají na povel k útoku.

Zdá se, že operace bude hodně připomínat dobytí východní Ghúty, jež skončilo o víkendu. Jak stylem boje, tak propagando­u.

Situaci eskalovaly dvě věci, které jistě budou zapomenuty, až se opět bude mluvit o brutalitě, s níž Asad dobývá „území povstalců“.

V půlce března se jedna kapsa islamistů, kteří tvořili nárazník mezi vládou a Islámským státem, vzdala a nechala odvézt do Idlíbu, což je taková popelnice, kam se odkládají radikálové z celé Sýrie. Jenže na opuštěné území rychle vnikl Islámský stát. Když tam podle dohody napochodov­alo pět set syrských nic netušících vojáků, džihádisté je zajali a asi sto dvacet jich zabili tak, že je postříleli nebo jim uřezali hlavy.

V oblasti jsou asi dva tisíce džihádistů. Nevypadá to jako síla, která by měla dělat syrské armádě starosti, ale zkušenosti posledního roku ukazují, že Islámský stát umí udělat z okupovanýc­h měst blízkových­odní Stalingrad­y.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Islámský stát v Damašku Konec března: džihádisté popravují zajaté vládní vojáky přímo v ulicích hlavního města.
Foto: Profimedia.cz Islámský stát v Damašku Konec března: džihádisté popravují zajaté vládní vojáky přímo v ulicích hlavního města.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia