Dnes Prague Edition

Rudé horko

Na předsedu KSČM kandiduje deset lidí. Na sjezdu strany promluví prezident.

- Jakub Pokorný reportér MF DNES

Existují tři důvody, proč sledovat dnešní mimořádný sjezd KSČM – tedy strany, která jinak působí jako skanzen. Poprvé v historii České republiky tam přijede prezident.

Předseda Vojtěch Filip, který je ve funkci 13 let, to má poprvé trochu nahnuté. Když totiž nastoupil, dostala KSČM v roce 2006 ve volbách 12,8 procenta hlasů a loni pouhých 7,7 procenta. I přesto zůstává favoritem volby. A třetí důvod? Na komunistec­h je závislá vláda Andreje Babiše a všichni tři vážní kandidáti na předsedu se předhánějí v tom, jak budou mluvit do zahraniční a obranné politiky státu nebo do obsazení ministerst­ev.

Trojice favoritů a statisté

Na předsedu kandiduje celkem deset lidí a na řadové místopředs­edy dokonce pětadvacet. Proto se asi jednodenní sjezd v Obecním domě v Nymburku protáhne do pozdních večerních hodin. Podle předpovědi má být mimořádně teplý den, dost možná, že horko bude i v samotném sále.

„Vážných kandidátů je v průměru zhruba po třech na každý post,“zhodnotil to včera hlavní Filipův vyzyvatel, místopředs­eda strany Josef Skála. Trojici favoritů doplňuje europoslan­kyně Kateřina Konečná.

O nejvyšší post ve straně se ale uchází i třeba havířovský primátor Daniel Pawlas nebo poslanec Zdeněk Ondráček, proti jehož účasti v komisi pro kontrolu GIBS demonstrov­ali lidé v ulicích.

Komunisté si na vnitrostra­nickou nestabilit­u nepotrpí a sjezd normálně pořádají jednou za čtyři roky. A tento mimořádný, po dvou letech, je sám o sobě raritou. Možná proto, s výjimkou úvodního projevu Vojtěcha Filipa a Miloše Zemana, bude probíhat za uzavřenými dveřmi.

A stejně „uzavření“jsou i někteří zmiňování kandidáti. „Ke sjezdu nic,“zareagoval například Zdeněk Ondráček.

Prezident Miloš Zeman přednese projev už dopoledne a čeká se, že bude mluvit o sestavován­í vlády a levicových hodnotách. „Jasným sig- nálem je už sama návštěva pana prezidenta,“glosuje to Skála.

Zemanova účast má prostě všem ukázat, že komunisté nejsou žádní extremisté, ale normální strana.

Pragmatik vs. moderní strana

Filip je favoritem i díky tomu, že předseda se o „své“lidi umí postarat. Je příznačné, že pro KSČM pracuje 305 zaměstnanc­ů. Hodně vlivných komunistů bude přesto volit Konečnou. Jedním z nich bude i místopředs­eda KSČM Jiří Dolejš. „Kolega Skála je spíš muž minulosti. Formoval svůj život během normalizac­e. Současný předseda Filip symbolizuj­e pragmatick­ou současnost a pohybuje se v mezích možného, ale i to už je málo. S Kateřinou Konečnou si spojuji naději na modernizac­i,“říká Dolejš. Ten si dokonce myslí, že by strana měla mít sjezdy jednou za dva roky.

Sám Dolejš kandiduje jen na řadového místopředs­edu. Strana je má teď jen dva, ale do funkce se tlačí pětadvacet lidí. Většina z nich je tam jen do počtu.

Ale za pozornost už kvůli věku stojí třeba kandidát na místopředs­edu Filip Zachariáš. Pětadvacet­iletý mladík předlistop­adovou éru nikdy nezažil. „Nikdy jsem nedokázal pochopit, že děláme sbírky na nemocné děti, kterým pojišťovna odmítá proplatit léčbu, když její ředitel dostává milionovou odměnu,“napsal na svém webu Zachariáš, aby vysvětlil svůj vstup do KSČM.

Filipovy turbulence

Vojtěch Filip včera rozeslal článek o svých úspěších s titulkem Doba je turbulentn­í. Předseda chtěl soudruhům hlavně připomenou­t, že do programu Babišovy vlády prosadil plán růstu mezd, prošetření privatizač­ních kauz a další komunistic­ké taháky.

Jak moc turbulentn­í doba opravdu je, se komunistic­ký veterán přesvědčí právě dnes.

 ??  ?? Vojtěch Filip
Vojtěch Filip
 ??  ?? Josef Skála
Josef Skála
 ??  ?? Kateřina Konečná
Kateřina Konečná
 ??  ?? Stanislav Grospič
Stanislav Grospič
 ??  ?? Daniel Pawlas
Daniel Pawlas
 ??  ?? Zdeněk Ondráček
Zdeněk Ondráček
 ??  ?? Martin Juroška
Martin Juroška
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia