Dnes Prague Edition

Za posudky na privatizac­i OKD stát žádá podmínky

-

PRAHA Za zpracování nepřesného posudku vedoucího k nevýhodné privatizac­i těžebního podniku OKD navrhl žalobce soudnímu znalci Rudolfu Douchovi tříletý podmíněný trest. Bývalí místopředs­edové Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizac­i na starosti, by měli dostat podmínku 2,5 roku. Všichni tři by měli společně nahradit škodu 5,7 miliardy korun, která podle obžaloby při privatizac­i vznikla. V závěrečné řeči to navrhl státní zástupce Tomáš Černý. Obžalovaní vinu odmítají.

Prodej akcií OKD schválila v roce 2004 vláda Stanislava Grosse (ČSSD). Státní podíl získala za 4,1 miliardy korun skupina Karbon Invest. Podle Černého však byla tehdejší cena podílu nejméně 9,8 miliardy, státu tak vznikla při prodeji škoda přes 5,7 miliardy korun.

Černý měl svoji závěrečnou řeč připraveno­u na 38 stranách, které v sedě předčítal přes tři hodiny. Podle něj posudky a další důkazy podpořily tvrzení obžaloby. Doucha podle něj musel vědět o tom, že vypracoval hrubě zkreslený posudek. „Posudek zcela ignoruje existenci dceřiných společnost­í,“zmínil Černý.

V rozsáhlé závěrečné řeči prohlásil, že Douchova práce porušila to nejzákladn­ější pro oceňování. Podotkl také, že si Doucha nezajistil všechny potřebné podklady, aby mohl firmu objektivně ocenit. Za další podstatné chyby označil to, že se posudek nezaměřil na vývoj cen uhlí a vývoj trhu. Znalec podle něj výrazně ovlivnil ocenění OKD směrem dolů, jelikož do něj nezahrnul různé majetky firmy a hrubě podhodnoti­l cenu 40 000 bytů, které OKD vlastnila.

Pochybení Kuty a Škurka státní zástupce spatřuje v tom, že vycházeli ze špatného posudku, jehož objednání měli na starosti. Ministerst­vu financí na základě posudku zaslali podklady, které obsahovaly chybný výpočet hodnoty OKD. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia