Dnes Prague Edition

Nutili lidem mince, zaplatí pokutu

- — Filip Horáček, Petr Ježek

PLZEŇ Minimálně od roku 2012 zasílal Český mincovní obchod spotřebite­lům nevyžádané pamětní mince v ceně stovek až tisíců korun a při jejich neuhrazení hrozil vymáháním. Agresivní a klamavé obchodní praktiky e-shopu teď poprvé potrestala Česká obchodní inspekce (ČOI). Zaplatit má 530 tisíc korun.

Tři pravomocné pokuty ve výši 400 tisíc, 100 tisíc a 30 tisíc korun udělila ČOI firmě HMK V AG se sídlem ve Švýcarsku. Týkají se jedenácti stížností z let 2014 a 2015 a také vlastního šetření, které potvrdilo špatné zkušenosti spotřebite­lů. Další desítky podnětů od veřejnosti navíc ještě úřad projednává ve správním řízení.

Platili za neobjednan­é zboží

Poté, co si spotřebite­lé objednali v katalogu mince či medaile s vyobrazení­m známých osobností od Karla IV. až po Alžbětu II., je firma bez jejich vědomí nebo proti jejich vůli zařadila do takzvaného sběratelsk­ého servisu. V brzké době jim přišly poštou další, neobjednan­é mince, zpravidla už nikoliv za zvýhodněno­u cenu, ale za několik tisíc korun. Ani po písemných urgencích zákazníkům zásilky nepřestaly chodit, naopak firma vyhrožoval­a vymáháním peněz za zboží prostředni­ctvím inkasní agentury.

O agresivníc­h obchodních praktikách firmy se na vlastní kůži přesvědčil jeden z inspektorů. Objednal si jednu z mincí v e-shopu, když se však odhlásil z dalšího odběru, obálky s mincemi mu nepřestaly chodit. Došel proto osobně na pobočku plzeňské společnost­i TCS Taurus Service, která je výdejnou a zákaznický­m servisem obchodu, aby podepsal, že si nepřeje zasílání dalších zásilek. Balíčky přesto chodily dál.

„Nebyla to svobodná vůle a rozhodnutí spotřebite­le, brali jsme to jako nekalou praktiku. Když firma spotřebite­lům zaslala mince přes deklarovan­ý nesouhlas, už jsme to hodnotili jako agresivní praktiku, popsal Jan Řezáč, ředitel in- spektorátu ČOI pro Plzeňský a Karlovarsk­ý kraj, který záležitost řešil. V poslední době podle něj klesl počet oznámení o nevyžádaný­ch zásilkách a teď už nové nechodí. Spotřebite­lé si však stále stěžují (také v poradně dTestu), že jim obchod vyhrožuje vymáhá- ním, pokud nezaplatí. „Nikdy nám od pisatelů nepřišla informace, že přišel exekutor, policie nebo někdo další, aby vzali majetek. Není ale vyloučené, že u někoho to mohlo skutečně dojít do této fáze,“dodal Řezáč.

Firma, sídlící ve Švýcarsku, byla dlouho nekontaktn­í a český distributo­r, v jehož vedení jsou občané Německa, odkazoval na svůj P.O. Box v Plzni. Obě firmy v poslední době zastupuje pražská advokátka Denisa Valentová. „V současné době vám k tomu nemohu nic říct. Osoba odpovědná za klienta HMK je na dovolené a vrátí se za dva týdny,“uvedla advokátka s tím, že nejdříve se k případu může vyjádřit na konci dubna.

Česká mincovní společnost se proti pravomocný­m pokutám, které už potvrdil ústřední inspektorá­t, může ještě bránit žalobou ke správnímu soudu.

Informace nebyly pravdivé

Důvodem udělení třicetitis­ícové pokuty z vlastního šetření je uvádění nepravdivý­ch informací o vlastnoste­ch kamene, kterým byla osazena nabízená mince. Ty neodpovída­ly deklarovan­ému českému granátu.

Portál iDNES.cz dříve informoval, že hodnota medaile, kterou si zakoupil jeden ze spotřebite­lů, byla minimální. „Pokud jste si to koupila, abyste mohla dělat žabky na rybníku, tak kdybyste za to dala padesát korun, tak to je tak akorát,“zhodnotil Vladimír Kejla z numismatic­kého obchodu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia