Dnes Prague Edition

Návrat kardinála Věřící se v katedrále poklonili Josefu Beranovi

Po čtyřiceti devíti letech se splnilo přání Josefa Berana

- Foto: Jan Zátorský, MAFRA

Bohoslužba ve Svatém Vítu

Tisíce věřících přišly vzdát čest rakvi s ostatky kardinála Josefa Berana, která byla přivezena z Vatikánu. Po bezmála půlstoletí se plní jeho poslední přání, aby byl pochován ve své rodné zemi. V sobotu se v katedrále svatého Víta konala bohoslužba, kterou celebroval arcibiskup Dominik Duka.

Na prostém černém voze ozdobeném květinami přivezli v sobotu do katedrály svatého Víta rakev s ostatky pražského arcibiskup­a kardinála Josefa Berana.

Kněz, který strávil tři roky v nacistické­m koncentrák­u a šestnáct let v internaci, do které ho bez soudu umístil komunistic­ký režim, je symbolem boje katolické církve proti totalitě. Při návratu domů ho doprovázel­y tisíce nejen věřících, ale i biskupové a kněží, zástupci řádů a kongregací, orlové, sokolové, rodinní příslušníc­i, poutníci a zástupci akademické obce.

Šestispřež­í černých kladrubáků přivezlo na Hradčany rakev ze Strahovské­ho kláštera, kam byla přivezena v pátek z kbelského vojenského letiště. Kardinál Beran strávil poslední část svého života v Římě, kam odcestoval v roce 1965. Komunistic­ké úřady mu pak znemožnily návrat. Skonal v roce 1969 a byl pochován v papežské kryptě svatopetrs­ké baziliky. Na základě kardinálov­y závěti se jeho ostatky se souhlasem papeže vrátily nyní do Prahy.

Duka mluvil i o Zemanovi

Mši v katedrále na Beranovu památku celebroval v sobotu v poledne pražský arcibiskup a Beranův nástupce kardinál Dominik Duka. Ve svém kázání stavěl vedle sebe osudy sv. Vojtěcha a kardinála Berana. Mimo jiné z jeho úst zaznělo, že ve chvíli, kdy se v katedrále připomíná osud politickéh­o vězně, se prezident Miloš Zeman účastní sjezdu Komunistic- ké strany Čech a Moravy. Partaje, která je přímou nástupnick­ou organizací strany, která věznila tisíce odpůrců a ve jménu zrůdné ideologie je i popravoval­a.

„Strany, která se přes volební porážku dožaduje stále většího podílu na moci. Je to velmi zřetelné znamení hodiny, v níž se náš národ nachází. A o to větší zodpovědno­st připadá hlavě státu, aby zaznělo rozhodné slovo,“řekl Duka. Za svá slovy sklidil potlesk.

V závěru bohoslužby zaznělo devatenáct pomalých úderů na zvon Zikmund. Jejich počet symbolizuj­e součet let, která Beran strávil jako vězeň nacistické­ho a komunistic­kého režimu. V závěru smutečního ceremoniál­u pak byla rakev přenesena do kaple sv. Anežky, kam mohou lidé přicházet vyjádřit kardinálu Beranovi úctu. Dnes večer po mši, symbolicky na svátek sv. Vojtěcha, bude rakev v této kapli uložena.

 ??  ??
 ??  ?? Sobotní mše
V katedrále sv. Víta se konala bohoslužba na počest sv. Vojtěcha a kardinála Josefa Berana. Celebroval ji arcibiskup Dominik Duka.
Sobotní mše V katedrále sv. Víta se konala bohoslužba na počest sv. Vojtěcha a kardinála Josefa Berana. Celebroval ji arcibiskup Dominik Duka.
 ??  ??
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Kladrubáci
Vůz s ostatky vezlo šestispřež­í zapůjčené z kladrubské­ho hřebčína. Podobně tomu bylo i při pohřbu prezidenta Havla.
Foto: Profimedia.cz Kladrubáci Vůz s ostatky vezlo šestispřež­í zapůjčené z kladrubské­ho hřebčína. Podobně tomu bylo i při pohřbu prezidenta Havla.
 ??  ?? Varování
Dominik Duka připomněl, že ve chvíli, kdy se připomíná osud politickéh­o vězně dvou totalitníc­h režimů, jímž Beran je, účastní se prezident Miloš Zeman sjezdu komunistů. 4x Foto: Jan Zátorský MAFRA
Varování Dominik Duka připomněl, že ve chvíli, kdy se připomíná osud politickéh­o vězně dvou totalitníc­h režimů, jímž Beran je, účastní se prezident Miloš Zeman sjezdu komunistů. 4x Foto: Jan Zátorský MAFRA
 ??  ?? Rakev s ostatky
Procesí se vydalo na cestu ze strahovské baziliky Panny Marie. V klášteře byla rakev uložena přes noc poté, co byla převezena z Říma.
Rakev s ostatky Procesí se vydalo na cestu ze strahovské baziliky Panny Marie. V klášteře byla rakev uložena přes noc poté, co byla převezena z Říma.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia