Dnes Prague Edition

Komunisté dali šanci Babišovi

-

Po prvním kole volby to také bylo drama: Filip 110 hlasů. Jeho hlavní vyzyvatel Josef Skála 105. Do druhého kola volby, které se konalo hned za pár minut, a nebyl tak skoro žádný čas k zákulisním dohodám, bylo klíčové, na čí stranu se postaví většina z téměř osmdesáti delegátů, kteří podpořili třetí v pořadí, europoslan­kyni Kateřinu Konečnou. A vypadalo to, že nakonec upřednostn­ili Filipa.

„Rozhodlo asi, že Filip půl roku vyjednává o naší podpoře vlády. Konečná v Bruselu ani Skála, který se s Filipem moc nemusí, nemají o tom jednání zdaleka tolik informací jako on. Nikdo pořádně nevíme, na jakých detailech se Filip s Babišem dohaduje,“přibližuje MF DNES jeden z vlivných členů strany.

„To spojenectv­í s Babišem je velké riziko, ale je to aspoň nějaká naděje. A Filip má v rukách všechny karty, už má domluvené další schůzky s Babišem i Hamáčkem. A straníci tak nejspíš usoudili, že je lepší nechat ho to dojednat,“doplňuje zdroj, proč se většina straníků rozhodla pro pokračován­í s Filipem. A odložili „rudou revoluci“až na příští sjezd v roce 2020. Ač byla tentokrát směrem k Filipovi patrná velká kritika.

Komunisté mu vyčítají nedostatek dravosti a celkově příliš staromódně vyhlížejíc­í pojetí politiky, včetně mizerné propagace. Na druhou stranu mu nemohou upřít jeho vyjednavač­ské schopnosti, i díky němu poprvé na jejich sjezdu od sametové revoluce promluvil prezident. Byť Miloš Zeman říkal slova, která se mnohým komunistům nepozdával­a, z jeho přítomnost­i měli radost. To šéfovi poslanců hnutí ANO Jaroslavu Faltýnkovi se o den později v Otázkách Václava Moravce zdál Zemanův projev „poměrně tvrdý“, na druhou stranu mohl být spokojen, že prezident podpořil komunisty, aby se dohodli s ANO a ČSSD na podpoře vlády.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia