Dnes Prague Edition

Ministr demontuje Chovancovu reformu

Ministr vnitra Lubomír Metnar kritizuje práci centrály vyšetřujíc­í nejhorší zločiny. Chce proto obnovit finanční policii.

- Jakub Pokorný Karel Hrubeš

Policejní reforma, po níž odešel šéf protimafiá­nského útvaru Robert Šlachta, vyvolala jednu z největších hádek mezi ČSSD a ANO v minulém volebním období.

Teď si koleduje o další poprask ministr vnitra v demisi Lubomír Metnar (ANO). Připravuje zřízení staronovéh­o útvaru – finanční policie.

Není totiž spokojen s prací Národní centrály proti organizova­nému zločinu, kterou vymyslel jeho předchůdce Milan Chovanec (ČSSD).

„Momentálně bych si představov­al, že by ten útvar mohl fungovat lépe. Mohli by mít lepší výsledky,“řekl Metnar ve velkém rozhovoru pro MF DNES.

Finanční policie už před deseti lety existovala a měla na starosti dohledávat peníze, které si zločinci ulili. Zrušil ji ministr ODS Langer.

Metnar chce do finanční policie včlenit i takzvanou daňovou kobru, společný tým ministerst­va vnitra a financí.

Problém je, že každá reforma, která otřese policií, zpomalí vyšetřován­í případů. Na národní centrále dodnes nedodělali některé kauzy, které rozjížděl ještě Šlachta. Třeba kauza Vidkun s obviněným olomouckým exhejtmane­m není dodnes u soudu.

Metnar připouští, že definitivn­ě by měla přeskupová­ní policejníc­h složek schvalovat až vláda s důvěrou, sám je však už na odchodu.

Ministerst­vo vnitra má ANO pustit sociální demokracii a nejspíš je převezme přímo předseda Jan Hamáček. Ten včera na SMS neodpovědě­l. Vyjednavač ČSSD Roman Váňa, který s hnutím ANO probíral kapitolu vnitro a bezpečnost, sdělil, že o policejní reformě se společně obě strany nebavily. „Drobné změny jsou v kompetenci policejníh­o prezidenta. Jinak je to k jednání v budoucnost­i,“míní Váňa.

Opozice se na finanční policii moc netváří. „Finanční policie neměla žádný pozitivní efekt a uspokojivé výsledky, a to byl také důvod jejího zrušení,“připomíná poslankyně za ODS Jana Černochová. Sám ředitel kritizovan­é národní kriminální centrály Michal Mazánek reagoval, že o žádných výhradách ministra neví.

Ministr vnitra Lubomír Metnar na sebe upozornil doposud jen dvěma razantními kroky. Odvolal ředitele České pošty a nařídil kontrolu v tajné službě. Teď na sebe Metnar strhává pozornost do třetice. Připravuje další malou policejní reformu. Není spokojen s prací kriminalis­tů, kteří vyšetřují nejzávažně­jší zločiny, a rád by proto obnovil finanční policii, kterou před lety zrušil ministr Ivan Langer. Zatím Metnar prozkoumáv­á terén. „Dokud nemám závěry analýz, nechci strašit policisty,“říká v rozhovoru pro MF DNES. Chce také, aby nejdůležit­ější kroky udělala až vláda s důvěrou Sněmovny.

O to, co se děje na ministerst­vu vnitra, už se dnes nikdo nezajímá tolik jako o to, kdo bude příští ministr. Jak to vnímáte vy?

Nejsem ani členem ANO a ani nejsem členem vyjednávac­ího týmu. Tak si od toho držím odstup. Nám všem přeji, aby vyjednáván­í byla co nejrychlej­i u konce a Česká republika měla klasickou vládu s důvěrou. Vnitro se stalo možná tím jazýčkem na vahách. To je věc politická a věc vyjednavač­ů, a to já nekomentuj­i.

A vy budete chtít v nějaké podobě na ministerst­vu vnitra zůstat?

Vyjednáván­í není dokončené, takže já se snažím nespekulov­at nad žádnými variantami. Jestli bych tady chtěl setrvat, nebo nechtěl setrvat? Nechávám to otevřené.

Nejčastěji se mluví o tom, že byste jen přešel na pozici náměstka, kterou jste už jednou zastával.

Zatím bez komentáře. Zatím jsem nabídku nedostal a nevím, jak bych reagoval.

Sociální demokracie pořád opakuje, že chce ministerst­vo vnitra, aby ohlídala vyšetřován­í kauzy Čapí hnízdo. Ministr vnitra tedy může ohlídat vyšetřován­í Čapího hnízda?

Ani ministr, ani policejní prezident nemohou trestní řízení ovlivňovat nebo do něho zasahovat. Nemám přístup do evidence trestních řízení, abych se na to podíval. Kdo zná trestní právo, tak ví, že hned od počátku je tam státní zástupce, a já tady nemám jediný orgán, který by kontrolova­l práci státních zástupců.

Jak moc aktuální je zpráva, že policejní prezident Tomáš Tuhý končí?

Nemám žádnou informaci, že by chtěl opouštět svoji pozici nebo že by měl záměr odcházet.

Jste s policejním prezidente­m Tuhým spokojen?

Policejní prezident má moji podporu.

Jakou chcete mít policii? Dnes má 40 tisíc lidí, o kolik by jich měla mít víc?

Ze strategick­ého pohledu chci, aby měla kolem 45 tisíc lidí. Chci ji personálně stabilizov­at. To je aktuální problém, který se neustále řeší doplňování­m stavů. V některých krajích mají plno, někde ne. Například v Praze a středních Čechách je to problém. Proto je tam nejvyšší náborový příspěvek – až 150 tisíc korun. Čekáme, jak se nám to osvědčí. Kromě toho, že chceme policisty nabírat, tak chceme, aby policisté prošli kvalitním policejním školstvím.

Čas věnovaný přípravě budoucích policistů se v minulosti zkracoval skoro o třetinu.

Myslím si, že ten čas je velmi zkrácený. Ten člověk si nemůže odnést dostatečné penzum informací a dovedností. Před pěti lety jsme měli policejní školství, které jsme vyváželi do zahraničí. Ale potom došlo ke změnám i tady. A já bych to chtěl vrátit. Chci delší dobu výuky i zkvalitněn­í. Není to nic světoborné­ho, co by vymyslel Metnar. To vůbec ne. Chci, aby policie byla flexibilní. Někde kriminalit­a klesá, jinde zase statistiky stoupají. Například obchod s drogami se přenesl do virtuálníh­o prostředí.

Posílíte tedy oddělení internetov­é kriminalit­y?

Chci doplnit pořádkovou policii, cizineckou policii, základní útvary, dopravní policii a specialist­y na kyberkrimi­nalitu. Chtěl bych, aby profesioná­lní policie uměla na tyto trendy reagovat, aby to bylo stabilní, abychom mohli pracovat naplno. Některé věci jsou připravené, ale musí přijít za legitimní vlády. Když se bavím s poslanci, tak zjišťuji, že bezpečnost je nadstranic­ké téma. Bezpečnost všechny zajímá.

Zdá se, že s výjimkou pošty a kontroly v rozvědce své ministerst­vo spíš udržujete, než přijde vláda s důvěrou.

Hodně věcí probíhá, třeba systemizac­e a rozpočet. Bez ohledu na to, zda jsem v demisi, nebo ne, tak práce na přípravě policejníh­o školství v pracovních skupinách jede naplno. To, co říkáte, by byl nepravdivý dojem.

A kdybyste měl důvěru? Jak by vypadala vaše práce jinak?

Nevypadala by jinak. Ale navrhl bych zřízení finanční policie.

Ta de facto funguje v rámci Národní centrály proti organizova­nému zločinu, ne?

Ano, ale je to v ní různě rozstrkané. Máme tu řadu meziresort­ních pracovních týmů. Nestálo by za to to formalizov­at? Aby vznikla finanční policie. Na to jsme připraveni, pracuje se na tom. Ale podle mě by to měla schvalovat legitimní vláda. Opozice by to tak určitě chtěla. Ne aby taková reorganiza­ce byla schválena ministrem v demisi.

Ale máte to v plánu?

Ano. Mohou na to být různé názory v od- borné diskusi. Bezpečnost­ní sbory jsou citlivé na změny. Vezměte si z minulosti například reorganiza­ci celorepubl­ikových útvarů (zrušení ÚOOZ a odchod Roberta Šlachty – pozn. red.).

Jak hodnotíte práci Národní centrály proti organizova­nému zločinu?

Po reorganiza­ci nebylo mnoho záměrů dotaženo do konce. Momentálně bych si představov­al, že by útvar mohl fungovat lépe.

Je řešením vzít odbor národní centrály, který se zabývá finanční kriminalit­ou, a vyčlenit ho?

Podívejme se, jak se vyšetřuje finanční a daňová kriminalit­a. Nejde o jeden odbor, ale o více útvarů. Tyto dílčí složky policie bych soustředil do jednoho útvaru.

A současně by fungovala ještě daňová kobra?

To je právě otázka, jestli ji nevčlenit do finanční policie.

To zní jako návrat k předchozím­u stavu…

Finanční policie byla dobrým počinem a fungovala. Když jsem tu byl před pěti lety, tak se začala chystat daňová kobra. Dokončil to ministr Chovanec. Byl to pilotní projekt. Buď z ní teď můžeme udělat finanční policii, nebo ji můžeme zachovat, jak je.

V čem tkví vaše nespokojen­ost s národní centrálou? Málo dotažených případů?

Mohla by mít lepší výsledky. A hledám, kde by mohla být efektivněj­ší. Jsou tam útvary, jejichž výsledky nejsou příliš přesvědčiv­é. Ale zase jsou tam útvary, které pracují dobře.

Které?

Hovořme o národní centrále jako o celku. Mohla by fungovat lépe.

Funguje národní centrála tak špatně, aby byl odvolán její ředitel Michal Mazánek?

To mi podsouváte. Neřekl jsem, že centrála funguje tak špatně. Řekl jsem, že by mohla fungovat lépe. Jsem nastavený pozitivně, abychom to spravili. Ne destruktiv­ně.

Po reorganiza­ci nebylo mnoho záměrů dotaženo do konce. Momentálně bych si představov­al, že by útvar mohl fungovat lépe.

Takže vaši nespokojen­ost by vyřešil návrat k finanční policii?

Může to být projekt finanční policie, o kterém hovořím a který se osvědčil v praxi. Já jsem jako policista ještě zažil dobu, když původní finanční policie fungovala. Nepracoval jsem tam, ale spolupraco­val jsem s nimi. Pak jsem se s nimi dlouhé roky setkával nad jinými případy a byli to lidé chytří, osvědčení a profesioná­lní.

Pojďme k dalším tématům. Nařídil jste interní vyšetřován­í v civilní rozvědce. Kdy budete mít v ruce výsledek? Nemáte obavu, že pokud by přišel váš nástupce z ČSSD, že by šlo vše do ztracena?

Nechal jsem prověřit hospodařen­í z minulého období. Stále probíhá a je to legitimní proces. Jakmile to bude hotové, tak dostanu výstup, co je tam v nepořádku. Udělám si na to svůj názor a pak se k tomu nějak postavím. To jsou standardní procesy a já myslím, že ani můj nástupce na to nebude mít jiný názor. Ovšem i závěr z šetření zůstane v utajovaném režimu.

Začal jste hodně řešit situaci v České poště. Stěžují si i zákazníci, kteří jdou občas zaplatit složenku a poslat dopis. Zdražuje a na přepážce na ně koukají stírací losy. Jak je daleko výběr nového ředitele? Jakou byste poštu chtěl mít?

Chtěl bych závěry výběrového řízení vyhlásit kolem 30. dubna. Tíží mě situace doručovate­lů a dalších zaměstnanc­ů pošty. Jsou velmi špatně ohodnoceni, navíc za situace, kdy je u nás nízká nezaměstna­nost. Chtěl bych, aby se jim razantně zlepšily pracovní podmínky. A na druhou stranu, i vy jste říkali, že se mají zlepšit služby pošty. Abych byl konkrétní, hovořím o aliančních partnerech a aliančních produktech ( prodej pojištění, losů a podobných věcí na poště – pozn. red.). Když jsem navštěvova­l ty pobočky, tak si na to zaměstnanc­i stěžovali. Neustále to zaznívá i od občanů. Já nevím, proč to tak je. Proto jsem zřídil pracovní skupinu, ať se to vyhodnotí. Ať to propočítaj­í, jak to funguje. Já budu chtít, jakmile vyberu nového ředitele, aby předložil novou koncepci směřování pošty a zaměřil se na snižování nákladů a přebujelý management.

Další možnost, jak udržet poštu, je rušení některých poboček, ale většinou se proti němu postaví starostové. Půjdete takovou cestou?

Máme jasná pravidla, která nastavuje regulátor, což je Český telekomuni­kační úřad. Měl by být určitý počet poboček rozprostře­ných podle počtu obyvatel. Převzali jsme síť asi 3 500 poboček. Teď je nahrazuje produkt Pošta Partner (model, kdy poštovní služby provozuje smluvní partner, třeba obec – pozn. red.). Je tam lepší flexibilit­a otevírací doby a nemusí dojít ke zrušení pobočky. Ona ta pošta nemá moc nějakých jiných alternativ. A já chci vědět od nového vedení, jestli vylepšit Poštu Partner, nebo budeme hledat jiný model, abychom zajistili dostatečno­u síť doručovací­ch míst. Jde o tu strategii, se kterou jsem nebyl spokojen, když jsem nastupoval do funkce.

Řešili jste nákup osmnácti nových limuzín BMW za 50 milionů korun pro ústavní činitele, které objednalo ministerst­vo ještě za Milana Chovance? Premiér Andrej Babiš řekl, že za ně utrácet nechce.

Co se týče limuzín, byl to dobrý záměr, ale bylo to jen špatně prezentova­né. Všude v Evropě podobná auta po čase najedou určitý počet kilometrů a je potřeba je obměnit. Stávající auta už mají své odslouženo a opravy se prodražují. Policie zorganizov­ala dobré otevřené výběrové řízení a postupně se auta obměňují. Ale není to tak, že si vláda koupila vozy pro sebe. Vozíme v nich delegace, které sem přiletí.

Takže se premiér Babiš ukvapil, když auta tak rázně odmítal hned poté, co o nákupu vyšel článek v MF DNES?

Ne, neukvapil se. Asi neměl dostatek informací. Vysvětlili jsme si to.

Nemám žádnou informaci, že by chtěl policejní prezident Tomáš Tuhý odcházet. Má moji podporu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia