Dnes Prague Edition

Němci platí penzi strážci Usámy

Bodyguard Usámy bin Ládina žije v Bochumi a bere od Německa 30 000 korun měsíčně

- Milan Vodička redaktor MF DNES

Je to neuvěřitel­ný případ: muž považovaný za tělesného strážce Usámy bin Ládina žije už roky v Německu, které mu platí živobytí.

Přestože je to džihádista a náboženský radikál. Přestože obchází místní mešity, radikalizu­je muslimy a pár už jich přemluvil ke svaté válce.

Ale to všechno se už o něm vědělo před lety. Poprvé se o něm psalo v roce 2012. Přesto pořád žije v sociálním bytě v jedné slepé ulici v bochumské čtvrti Stahlhause­n. Stát mu ho sám poskytuje – včetně pravidelný­ch měsíčních dávek.

Město, policie i tamní muslimové by se ho rádi zbavili. Ale nejde to.

Má tam rodinu a manželku s německým občanstvím. To je jeden důvod.

Kromě toho soud odmítá jeho deportaci domů do Tuniska, protože by ho tam mohli vystavit „ponižující­mu zacházení“nebo mučení.

Jmenuje se Sami A. a Usámu bin Ládina chránil, když se skrýval v Afghánistá­nu krátce před útoky z 11. září 2001. Ale už v té době stál v čele al-Káidy, měl za sebou řadu teroristic­kých útoků se stovkami mrt- vých, byl pro pět zemí nejhledaně­jším teroristou, USA ho ostřeloval­y Tomahawky a na jeho hlavu vypsaly odměnu pět milionů dolarů.

Přesto Sami A. nejenže nemůže být vypovězen do Tuniska, navíc dostává z peněz daňových poplatníků i důchod. V přepočtu je to bez pár stovek třicet tisíc korun měsíčně. Něco dostává přímo on, něco manželka, něco každé ze čtyř dětí. Je to podle azylového zákona.

Je to absurdní stav, protože soud ho označil za „akutní a významné ohrožení pro veřejnou bezpečnost“a Sami A. se musí každý den hlásit na policii.

Je to také nádherný exemplář německé Hlavy XXII: klidně by mohl být vydán do Tuniska, které Německo už před dvěma roky uznalo za bezpečnou zemi. Mučení tam nehrozí, navíc by se Samiho A. všichni chtěli zbavit, jelikož byl bodyguarde­m bin Ládina, jen soud si myslí, že když tedy byl u bin Ládina, mohli by ho Tunisané přece jen třeba mučit, a tak je lepší ho nevydávat, aby se mu snad něco nestalo.

Dva z lidí, které v Německu mezitím zradikaliz­oval, byli odsouzeni za přípravu „spektakulá­rních teroristic­kých útoků“.

Už před šesti lety řekl šéf německých policejníc­h odborů Rainer Wendt: „Každý slušný občan se musí červenat.“

 ??  ??
 ?? Koláž: MF DNES ?? Vysmátý islamista Bodyguard Usámy bin Ládina (vlevo) Sami A. si užívá výhod německého sociálního systému.
Koláž: MF DNES Vysmátý islamista Bodyguard Usámy bin Ládina (vlevo) Sami A. si užívá výhod německého sociálního systému.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia