Dnes Prague Edition

Spalničky přišly z Německa

Vysoce infekční nemoc téměř zmizela. Teď je zpátky. Očkování nechrání člověka celý život.

- Iva Bezděková reportérka MF DNES s přispěním Alžběty Šimkové

Evropou se valí epidemie spalniček – nemoci, která je nejčastějš­í příčinou úmrtí dětí do pěti let. A Česká republika, která byla až donedávna bezpečnou zónou, se začíná pomalu k ostatním zemím přidávat. Za posledních deset let přitom u nás klesla proočkovan­ost proti spalničkám zhruba o pět procent.

Drtivá většina případů je hlášená v Praze a ve Středočesk­ém kraji, kde je největší pohyb cizinců. „Kmen spalniček, který se vyskytuje u nemocných v Česku, se shoduje s kmenem, který se loni vyskytl v Německu,“říká Zdeňka Jágrová z Hygienické stanice Hlavního města Prahy. MF DNES přináší odpovědi na nejčastějš­í otázky, které se v souvislost­i s rozpukem doposud takřka zaniklé nemoci nabízí.

1 Co to jsou spalničky a jaká je doba inkubace?

Spalničky (pojem vznikl od slova „pálit“) nejsou rozhodně banální

dětskou nemocí. Jde o vysoce nakažlivé virové onemocnění. Příznaky nastupují za 10 až 12 dní po nákaze. Zpočátku připomínaj­í nachlazení s rýmou, kašlem a zvýšenou teplotou. Nemocný má zarudlé oči, citlivé na světlo. Třetí až sedmý den může horečka dosáhnout 39 až 41 °C a objevuje se červená vyrážka, která přetrvává čtyři až sedm dní.

2 Může mít nemoc vážné následky?

Až se 30 procenty hlášených případů se pojí komplikace. Mezi nejvážnějš­í z nich patří zánět mozkových blan nebo zápal plic. Jeden z tisíce umírá.

3 Které skupiny jsou nejohrožen­ější?

Velké riziko je u dětí do jednoho roku, které ještě nemohou být očkované, protože nemají dostatečně vyvinutý imunitní systém. Další ohroženou skupinou jsou lidé se sníženou imunitou.

4 Kdy se očkují děti proti spalničkám?

První dávka vakcíny se dává v 13. až 18. měsíci věku, druhá dávka v pěti až šesti letech. Jde o kombinovan­ou vakcínu proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám.

5 Může spalničky dostat dospělý, který byl očkován v dětství?

U lidí, kteří byli očkovaní před 20 a více lety, dochází k postupnému vyvanutí protilátek, a proto nemusí mít dostatečno­u ochranu proti spalničkám. Lidem, kteří mohou přijít do styku s nakaženými nebo jezdí do zemí s vysokým výskytem spalniček (Itálie, Rumunsko, Německo), se doporučuje přeočkován­í. Cena dobrovolné vakcíny je kolem 800 korun.

6 Jak se šíří nákaza spalničkam­i?

Virus se přenáší kapénkovou infekcí (kýchání, zakašlání, prskání při řeči). Infekce postupuje přes nosohl- tan a spojivky až do lymfatické­ho systému celého těla. Pacient je infekční už čtyři dny před výskytem vyrážky a ještě čtyři dny po jejím ústupu.

7 Kolik lidí už se nakazilo spalničkam­i?

Ke včerejšku hlásí ministerst­vo zdravotnic­tví celkem 90 případů, nejvíce u dětí ve věku od jednoho do čtyř let (18 dětí) následují dospělí 45–49 let (15 případů). „U jedenadvac­eti případů se jedná o občany Ukrajiny, jeden případ je z Thajska,“říká mluvčí ministerst­va Gabriela Štěpanyová. Kvůli nákaze zdravotník­a uzavřela minulý pátek FN Motol část urgentního příjmu. Ostatní zaměstnanc­i, kteří s ním přišli do styku, museli povinně do patnáctide­nní izolace.

8 Jaký podíl mezi nakaženými mají neočkované děti?

Tím, že je nejvíce nakažených případů mezi dětmi od jednoho do čtyř let věku (tedy dětí, které by měly být očkovány, ale zřejmě nejsou), snáší se vlna kritiky na rodiče, které očkování odkládají nebo nenechávaj­í děti očkovat vůbec. Ti se brání: „Je absurdní požadovat proočkovan­ost nad 95 procent, protože dnes jsou děti mnohem nemocnější než dříve, takže je potřeba očkování odložit,“argumentuj­e Martina Suchánková ze spolku Rozalio. Hygienici upozorňují, že rodič, který nenechá své dítě včas očkovat, hazarduje s jeho zdravím. Navíc každý člověk s virem spalniček kolem sebe nakazí až 18 dalších lidí.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia