Dnes Prague Edition

Pět mužů, kteří zmlátili číšníka, čeká soud. Dva jsou volní

Cizince, kteří o víkendu na Národní třídě napadli číšníka a surově ho zbili, dnes policisté navrhnou vzít do vazby.

- Václav Janouš reportér MF DNES

„Chceme právníka a tlumočníka do holandštin­y,“byl první požadavek sedmi zadržených útočníků – cizinců, kteří v sobotu v centru Prahy brutálně zmlátili číšníka. Ten je napomenul, že nemohou na zahrádce luxusní restaurace Polpo by Kogo popíjet vlastní drinky a sedět u stolu, který je rezervovan­ý.

Turci žijící v Nizozemsku zkopali číšníka tak, že skončil s těžkými zraněními na jednotce intenzivní péče.

„Všichni mají zkušenosti s bojovým uměním, pravidelně posilují, jsou fyzicky velmi silní a věnují se boxu. Nikoliv na úplně amatérské úrovni, účastní se i boxerských zápasů,“řekl včera MF DNES zdroj blízký vyšetřován­í.

Informace, že útočníci jsou boxeři, pak potvrdil i mluvčí policie Jan Daněk. „Vyplývalo to už z provedení útoku a následně i z informací, jak se prezentova­li na sociálních sítích,“řekl MF DNES Daněk.

Policie dva nejagresiv­nější obvinila z těžkého ublížení na zdraví a navrhla soudu uvalit na ně vazbu, další tři pak obvinila z výtržnictv­í a dva propustila na svobodu. „Do konfliktu se nezapojili, snažili se ho spíše uklidnit,“komentoval mluvčí Daněk.

Podle svědků už v pátek v jiném baru jeden z nizozemský­ch rváčů dal pěstí muži, který se zastal dívky, kterou osahávali. S podlitinam­i v obličeji ho museli ošetřit lékaři.

Policisté počkali, až si sednou ke stolu v jedné z kaváren, a pak je zatkli. Překvapení Nizozemci nekladli odpor. Policie šla v tu chvíli najisto. Na sedm podezřelýc­h cizinců je upozornili zaměstnanc­i hotelu, ve kterém spali.

Sedm Nizozemců přišlo v sobotu večer do restaurace Polpo by Kogo v centru Prahy. Značně opilí, urostlí muži si sedli k prvnímu volnému stolu na zahrádce, který byl rezervován. Na stůl postavili kelímky s pivem, které si přinesli.

Šestatřice­tiletý číšník Miroslav, který venkovní předzahrád­ku obsluhoval, jim šel vysvětlit, že stůl je obsazen. A že v luxusní italské restauraci nemohou popíjet pití, které si přinesli odjinud.

„Slušně poprosil tuto skupinu o přesednutí k jinému stolu a nekonzumov­ání vlastního alkoholu, načež skupina začala rozkopávat zahrádku a plivat po ostatních hostech, kteří se je také snažili slovně uklidnit,“popisuje Stefan Savic z Kogo Restaurant Group, které restaurace patří.

Nizozemci – původem Turci – začali křičet, že jde o rasismus, a pustili se do číšníka. Pět z nich ve věku od 24 do 32 let do číšníka mlátilo pěstmi a dva z nich ho ještě zkopali, když ležel na zemi. Číšník se pokoušel vstát, ale jeden z Nizozemců jej surovým kopem do obličeje srazil znovu k zemi. Tentýž muž jej také nejbrutáln­ěji mlátil pěstmi do obličeje.

Muž skončil na jednotce intenzivní péče se zlomenou čelistí a zraněními v obličeji, do bitky se zapojili rovněž další lidé. Agresoři z místa po incidentu okamžitě utekli na tramvaj číslo 14 a odjeli směrem na Karlovo náměstí. Celou bitku natočily dvě kamery.

Překvapeni na letišti

Útočníci chtěli odletět ze země v pondělí krátce po půl šesté vpodvečer. Na Letiště Václava Havla je přivezl bílý taxík, devítimíst­ný minibus Mercedes Vito. Už od příjezdu je sledovali cizinečtí policisté na kamerách a mezitím volali lidé, kteří je v letištní hale poznali.

Policisté počkali, až si sednou ke stolu v jedné z kaváren, a pak je zatkli. Viditelně překvapení Nizozemci nekladli žádný odpor. Policie šla v tu chvíli najisto. Na sedm podezřelýc­h cizinců je upozornili zaměstnanc­i hotelu, ve kterém spali. Policie podle informací MF DNES tak už v době zadržení znala jejich totožnost. „Věděli jsme, že jsou fyzicky velmi zdatní, boxují a chodí do posiloven,“uvedl hned po zadržení na letišti policejní komisař Miroslav Hyhlík.

Do Čech přijeli Nizozemci v pátek, ubytovali se v hotelu v centru města a svůj pobyt plánovali právě do pondělí. Ačkoliv po zadržení policistům tvrdili, že vůbec netuší, že po nich policie pátrá, a v hotelu svůj pobyt zaplatili do pondělí, v neděli zmizeli. Kde se nacházeli do pondělního večera, není jasné.

Policie tyto podrobnost­i odmítla zatím komentovat, nicméně Nizozemci byli v Česku už poněkoliká­té, vždy přijížděli za zábavou do hlavního města.

Podle policejníh­o mluvčího Daňka policii volalo více než dvacet lidí různé tipy, kde cizince zahlédli – zejména v dalších restaurací­ch.

Číšník byl včera už mimo ohrožení života, ale dál leží v nemocnici. „S takovýmto brutálním incidentem jsme se za čtyřiadvac­et let našeho působení na trhu ještě nikdy nesetkali. Jsme rádi, že policie agresory vypátrala a zatkla a budeme doufat ve spravedliv­é trestní řízení. Každopádně hlavní prioritou je pro nás zdraví našeho kolegy a jeho brzké zotavení,“dodal Savic.

Mužům, na něž policie dnes podá k soudu návrh na vzetí do vazby, hrozí za útok až deset let vězení.

 ??  ?? Zatčeni Policie zatkla sedm Nizozemců v kavárně na pražském letišti. Policii podle jejího mluvčího během pátrání volalo více než dvě desítky lidí s tipy, kde cizince zahlédli. Foto: Jiří Maixner, iDNES.cz, archiv
Zatčeni Policie zatkla sedm Nizozemců v kavárně na pražském letišti. Policii podle jejího mluvčího během pátrání volalo více než dvě desítky lidí s tipy, kde cizince zahlédli. Foto: Jiří Maixner, iDNES.cz, archiv
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia