Dnes Prague Edition

Francouzsk­á spojka

Macron chce být pro USA „pan Evropa“

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

Návštěvy u amerického prezidenta Donalda Trumpa se začínají podobat závodům v tom, kdo mu dokáže nejvíc zalichotit. A Trump už v nich má dlouho svého vítěze.

Když francouzsk­ý velvyslane­c ve Washington­u loni v červenci odjížděl na setkání s čerstvě zvoleným prezidente­m Emmanuelem Macronem, dostal na cestu výtisk deníku The New York Times. Vedle článku, který popisoval dobré vztahy mezi Macronem a Trumpem, bylo zvýrazňova­čem napsáno: „Ano, Emmanueli. Je to pravda, miluji tě.“Podle stejného listu, který tuto příhodu popsal, byl autorem Trump nebo někdo z jeho blízkých spolupraco­vníků.

Tvrdý chlap u Trumpa

Ať už milostný vzkaz napsal kdokoli, Trump o dva týdny později přijel na státní návštěvu Francie, naplánovan­ou na den oslav dobytí Bastily, důležitého státního svátku. Macron ho hostil s pompou, o níž Trump ještě dlouho vyprávěl. „Je to správný, tvrdý chlap,“byl následně jeho hlavní dojem.

Nyní přišel čas pohostinno­st oplatit. V pondělí přijel Macron na třídenní státní návštěvu USA se všemi souvisejíc­ími poctami. Na pracovní jednání došlo až včera odpoledne.

Trumpa tento týden čeká ještě jedna významná návštěva z Evropy – v pátek za ním do Bílého domu přijede německá kancléřka Angela Merkelová. Ale zatímco Macronovi Trump vrací pozornost se vším všudy, s Merkelovou probere jen ty nejdůležit­ější pracovní záležitost­i.

Obojí odráží radikálně odlišný přístup, který vůči Trumpovi oba evropští státníci mají. Macron sází na přátelská gesta, lichotky a plácání po ramenou, Merkelová si naopak od Trumpa drží odstup. Nijak se netajila zklamáním z Trumpova vítězství v prezidents­kých volbách a stejně jako další němečtí politici kritizoval­a mnohá jeho rozhodnutí.

Macron si naopak uvědomil, že Trump za „skvělého člověka“jednoduše považuje každého, kdo mu dodá pocit vlastní důležitost­i. Po předchozíc­h letargický­ch letech s Françoisem Hollandem se navíc snaží protlačit Francii do čela evropských států a zajistit si tak pozici hlavní evropské spojky – ať už se to týká vztahů s USA, Saúdskou Arábií, Indií, nebo Čínou.

Trump přitom zosobňuje přesně to, vůči čemu se Macron v prezi- dentské kampani vymezoval a co ztělesňova­la jeho protikandi­dátka Marine Le Penová: strach z budoucnost­i, nejistotu, nedůvěru k cizímu a orientaci na „tradiční hodnoty“.

V rozhovoru, který vysílala televizní stanice Fox News večer před Macronovým příletem, nicméně popisoval, co všechno mají s Trumpem společného. „Oba jsme se stali prezidenty trochu překvapivě,“řekl. S Trumpem ho prý pojí úzké pouto, protože oba byli „outsidery v politickém systému“.

Strategie lichotek Macronovi může pomoci jen zčásti. Stále je totiž řada sporných témat, na nichž se nedokážou shodnout. Svůj domnělý vliv na Trumpa Macron také nedávno otevřeně přecenil když ohlašoval, že jej přiměl ke změně názoru ohledně stažení americké armády ze Sýrie. Bílý dům vzápětí tuto zprávu vyvrátil.

Rozdílné názory pak mají ohledně mezinárodn­í dohody s Íránem o omezení jeho jaderného programu. Macron dohodu podporuje, Trump uvažuje o jejím vypovězení, pokud nebudou vyjednány výhodnější podmínky. Neshodnou se ani v pohledu na klimatické změny a Pařížskou dohodu o ochraně klimatu, od níž USA loni odstoupily.

 ?? Foto: Reuters ?? První muži, první dámy Donald Trump s manželkou Melanií přivítal v Americe Emmanuela Macrona s chotí Brigitte.
Foto: Reuters První muži, první dámy Donald Trump s manželkou Melanií přivítal v Americe Emmanuela Macrona s chotí Brigitte.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia