Dnes Prague Edition

Miliardář Speychal obviněn kvůli daním

V kauze, kterou si zpočátku přehazoval­i policisté i žalobci, nakonec došlo na zatýkání.

- Karel Hrubeš reportér MF DNES

Dlouhé čtyři roky policie našlapoval­a kolem miliardáře Petra Speychala, bývalého majitele společnost­i ČKD Praha DIZ a hokejové Sparty.

Už jednou ho kvůli podezření z daňových úniků detektivov­é za- tkli. Tehdy – v září 2014 – ho však vzápětí propustili bez obvinění. A Speychal si pak stěžoval, že mu po razii nevrátili zabavená DVD se seriálem Star Trek.

Včera skončil Speychal v cele podruhé. A spolu s ním tentokrát i další klíčové postavy někdejšího strojírens­kého kolosu ČKD Praha DIZ – bývalý generální ředitel Jan Musil a manažer Karel Kloboučník.

Celkem protimafiá­nská policejní centrála pozatýkala 21 lidí. Dvaadvacet jich vzápětí obvinila (u jednoho obviněného důvod k zatčení nebyl) z krácení daní v hodnotě bezmála 850 milionů korun.

„Finanční prostředky v řádu stovek milionů korun byly těmito osobami následně vybrány v hotovosti či poukázány na zahraniční bankovní účty,“dodala k tomu Petra Ullri- chová z Vrchního státního zastupitel­ství v Praze, která vyšetřován­í vede.

Jde o jednu z největších daňových kauz v posledních letech, která nadto sahá za hranice Česka.

O její rozsáhlost­i svědčí i fakt, že text obvinění, který lidem kolem ČKD včera rozdali policisté, má přes tři sta stránek.

Jestli byl některý z velkých případů poslední doby od začátku předurčen k tomu, aby skončil zaprášený na dně policejníh­o šuplíku, pak to byla kauza ČKD Praha DIZ.

Od začátku případu do včerejšího obvinění 22 lidí uplynuly čtyři roky. Může se to zdát jako dlouhá doba. Avšak vzhledem k tomu, jaké peripetie vyšetřován­í provázely, je vlastně s podivem, že detektivov­é případ dotáhli až sem.

Na to nemáme lidi

První informace, která nakonec vyústila ve včerejší zatýkání, přišla vlastně už v roce 2012. Tehdy dorazilo na policii trestní oznámení Finančního analytické­ho útvaru (tehdy ještě působila finanční zpravodajs­ká jednotka pod ministerst­vem financí). Cifršpioni narazili na podezřelé transakce, do kterých byly zapojeny i firmy kolem Petra Speychala.

Oznámení dostali na stůl kriminalis­té z obvodního oddělení v Praze 10. Právě tam totiž firmy, které tehdy Speychal ovládal, sídlily.

Jenže nezůstalo u jednoho obchodu. Transakcí, které budily podezření, bylo tolik, že detektivov­é potřeboval­i další podklady. A tak přišla první velká razie.

V září 2014 končí Petr Speychal poprvé v poutech. Spolu s ním je v rámci akce Mamba zadrženo sedm desítek lidí – mezi nimi manažeři a účetní firem, o které se policie zajímala.

Speychala však kriminalis­té z ničeho neobvinili a byznysmen mohl jít domů. „Kauza je nesmyslná, nemá hlavu ani patu a doteď jsme se nedozvěděl­i konkrétní trestnou činnost, jen obecný popis z domovních prohlídek. Otázky kladené li- dem okolo mě směřovaly jen k získání informací o mém majetku, žádný konkrétní trestní příběh, vůbec nekorespon­dovaly jak s obsahem příkazu k zadržení, tak s příkazem na domovní prohlídky,“prohlásil poté Speychal. Detektivům bylo už tehdy jasné, že mají co do činění se spletí desítek firem, a tak spis předali elitnímu protikorup­čnímu útvaru (ten dnes již neexistuje). Jenže ten od něj dal ruce pryč, protože prý neměl dost lidí na analýzu dokumentů. A kauza tak spadla na krajskou kriminálku.

I mezi vyslýchaný­mi a jejich advokáty to tehdy vyvolalo menší euforii – když si se stohy účetních dokumentů neporadí „elitní detektivov­é“, jak to asi zvládnou už tak zavalení kriminalis­té z kraje.

Kauza se proto navíc stěhovala i po ose státního zastupitel­ství: z obvodního státního zastupitel­ství na vrchní zastupitel­ství v Praze a posléze na městské.

Spis s sebou

Tři policejní pracoviště, troje státní zastupitel­ství. Přesto vyšetřován­í, o kterém se pomalu všichni zúčastnění domnívali, že míří do ztracena, nakonec zamířilo tam, kam patřilo od začátku – na celorepubl­ikový policejní útvar.

Protikorup­ční policie si kauzu nakonec přebrala, a to i s vyšetřovat­elem, který ji na obvodním oddělení původně vedl. A postupem času na něm začala pracovat nově vzniklá skupina policistů, daňařů a celníků Daňová Kobra.

Právě tento tým před dvěma lety provedl razii v tehdy ještě Speychalov­ě ČKD Praha DIZ, které mělo být středobode­m daňových podvodů.

Ve firmě, která se podílela mimo jiné na stavbě tunelu Blanka, tehdy zabavili to, co zbylo – auta a několik desítek milionů na účtech.

Kde jsou stamiliony

Podle státní zástupkyně Petry Ullrichové Speychal a jeho lidé neodvedli daně ve výši téměř 850 milionů. Ullrichová navíc po včerejší zatýkací akci dodala, že část peněz skončila v zahraničí.

Jak MF DNES zjistila již před dvěma roky, některé společnost­i zapojené do prověřovan­ého řetězce kolem ČKD Praha DIZ měly uzavřeny takzvané faktoringo­vé smlouvy s firmami v zahraničí – většinou ve Spojených státech nebo ve Velké Británii.

Takové smlouvy firmy využívají, například když chtějí peníze za své pohledávky co nejdříve – faktoringo­vá firma je od nich odkoupí. Jenže právě tyto transakce mohly sloužit k zastření peněžních toků kolem ČKD. Razítka zahraniční­ch firem totiž policie našla u jedné z účetních firem v Praze.

 ?? Foto: MAFRA ?? 22 obviněných Detektivov­é protimafiá­nské centrály NCOZ včera ráno zatkli dvě desítky lidí. Celý den je pak vyslýchali.
Foto: MAFRA 22 obviněných Detektivov­é protimafiá­nské centrály NCOZ včera ráno zatkli dvě desítky lidí. Celý den je pak vyslýchali.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia